Intentii Aferente Acordului de Parteneriat și Cooperare dintre UE și Republica Moldova și Viziuni privind Practica Realizării Lui

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1 Intentii aferente Acordului de Parteneriat si Cooperare (APC) 
dintre UE si Republica Moldova. 4
2. Practica realizarii Acordului de Parteneriat si Cooperare dintre Republica Moldova si UE 7
2.1 Coordonarea strategiei si tacticii 7
2.2 Apropierea si armonizarea legislatiei 8
2.3 Competitivitatea economiei , investitiile , comertul 9
Incheiere 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

I n t r o d u c e r e
Moldova, stat decis sa-si consolideze locul printre natiunile democratice ale lumii, tinde spre o economie de piata moderna si eficienta, imperativele fiind dezvoltarea comertului si atragerea investitiilor. Din teoria si experienta internationala se cunoaste ca functionarea normala a economiei de piata este conditionata de promovarea unor politici economice eficiente si aplicarea legislatiei adecvate. Practic, toate statele CSI, inclusiv Moldova, au optat pentru racordarea continua a politicilor si legislatiilor nationale cu ,,modeluleuropean".
In acest context, Moldova, fiind o tara mica, cu economia deschisa, promovarea dialogului cu toti partenerii din Vest si Est este pentru noi nu numai o prioritate, ci si o necesitate. Una din axele principale ale dezvoltarii noastre este promovarea relatiilor politice, economice si culturale cu Uniunea Europeana, obiectiv major, ce ramane a fi pe agenda strategica a Moldovei.
Exista si baza juridica adecvata - Acordul de Parteneriat si Cooperare intre Moldova si Uniunea Europeana, semnat in 1994 si pus in aplicare la 1 iulie 1998 dupa o indelungata procedura de ratificare.
Relatiile politice sunt dezvoltate prin dialogul respectiv, sustinut prin reuniunile bilaterale ale Comitetului Parlamentar de Cooperare si Consiliului de Cooperare. Relatiile economice sunt consolidate, in special, prin promovarea reciproca a comertului si investitiilor, subiecte ce fac parte din agenda de lucru a Comitetului de Cooperare, precum si ale celor patru subcomitete.
Procesele multidimensionale de armonizare economica si legislativa solicita eforturi complexe, sustinute de analiza teoretica si actiuni practice. Evident, cea mai mare parte a acestor eforturi revine partii moldovenesti, care urmeaza sa-si concentreze capacitatile, pentru a identifica modalitatile apropriate.
"Noi pornim de la faptul ca dezvoltarea de mai departe a
Republicii Moldova nu poate fi asigurata decit prin promovarea
consecventa si ireversibila a cursului strategic spre integrarea
europeana, spre solutionarea pasnica si democratica a
problemei transnistrene, spre functionarea eficienta a institutiilor
democratice si garantarea drepturilor minoritatilor nationale.
Realizarea acestor sarcini este posibila in conditiile unei cooperari
responsabile a puterii si opozitiei, ale stabilitatii vietii politice
interne, ale unor garantii democratice pentru dezvoltarea libera
a mijloacelor de informare in masa si ale unei asigurari riguroase
a independentei Republicii Moldova in relatiile ei reciproce cu
statele vecine."
Din Declaratia Parlamentului Republicii
Moldova cu privire la parteneriatul politic pentru
realizarea obiectivelor integrarii europene,
24 martie 2005
1. Intentii aferente Acordului de Parteneriat si Cooperare (APC) dintre UE si Republica Moldova
Daca s-a constientizat faptul ca obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea in Europa , atunci subiectul strategiei este alegerea caii care va duce tara acolo si cit de lunga va fi aceasta cale.Este evident ca exista factori atat externi cit si interni , care determina caracterul si viteza proceselor inegrationiste dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.
Principalii factori externi sunt determinati atit de evolutia situatiei in cadrul Europei (modificari in UE, nuantele ,,extinderii ei spre est", strategia fata de tarile post-sovietice s.a.), cit si inafara ei (procesele de globalizare, interesele geopolitice); pe cind cei interni pot fi reprezentati de stabilitatea politica, calitatea legislatiei si administrarii publice, starea economiei si bunastarea populatiei, nivelul democratiei in corespundere cu criteriile europene generele.
Punerea in aplicare a Acordului de Parteneriat si Cooperare (APC) dintre UE si Republica Moldova (1998) inseamna ca tara data este acceptata de UE in calitate de partener ,ca sunt delimitate normele de drept si institutiile ce reglementeaza aceste relatii. Acest acord nu poate fi privit in calitate de tratat bilateral obisnuit El presupune ca UE,pe de o parte , sprijina si va sprijini eforturile Moldovei in consolidarea statalitatii si asigurarea stabilitatii dezvoltarii ei politice si social-economice, dar pe de alta parte, Moldova - sa infaptuiasca si mai departe ,,in spirit european " armonizarea legislatiei , transformarile institutionale , economice si sociale


Fisiere in arhiva (1):

  • Intentii Aferente Acordului de Parteneriat si Cooperare dintre UE si Republica Moldova si Viziuni privind Practica Realizarii Lui.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!