Integrarea Turciei în Uniunea Europeană

Extras din referat

Istoria Uniunii Europene este o extindere continua a democratiei. De la primele sase state democrate postbelice din vestul Europei s-a ajuns la 12, apoi la 15, pentru ca in acest an sa fie 25 de state si 27 in 2007. In mod evident, procesul de extindere va continua cel mult pana la Turcia si Ucraina, care deja depasesc limitele geografice ale continentului european. Nu va fi posibil ca UE sa avanseze in Asia si Africa fara a-si pierde identitatea sau a-si risca iesirea de pe scena politica. Astfel, organizatia trebuie sa-si defineasca bine relatiile cu tarile care vor ramane definitiv la granita Uniunii. 
Uniunea Europeana se pregateste pentru o noua extindere. Bulgaria si Romania vor deveni membre in 2007, sau cel mai tarziu in 2008. Insa, pe 17 decembrie 2004, s-a luat o hotarare istorica, aceea de a incepe negocierile de aderare cu Turcia.
Turcia este o tara in sud-estul Europei si Peninsula Anatolia din Asia. Este continuatoarea statului istoric numit Imperiul otoman. 
Republica Turcia a fost intemeiata la 29 octombrie 1923. Republica a insemnat un nou mod de viata pentru cetatenii turci. La baza acestuia se afla principiul conform caruia suveranitatea se bazeaza pe vointa poporului. Un alt aspect important se refera la faptul ca perioada Republicii a fost cea mai lunga perioada de pace in istoria Turciei. Datorita acestei perioade de pace au avut loc in Turcia evolutii deosebit de importante. In lumina obiectivului definit de intemeietorul Republicii, marele om de stat Mustafa Kemal AtatUrk, "de a atinge nivelul civilizatiei contemporane", s-au realizat reforme foarte importante, au avut loc mari schimbari. Astazi, Tucia este tara democratica, laica, care a adoptat principiile statului de drept, in care sunt respectate drepturile omului. Cu aceste caracteristici, Turcia, a carei populatie este majoritar musulmana, a demonstrat ca democratia si islamul pot coexista. In cadrul transformarilor care au avut loc de la inceputurile Republicii s-a evidentiat vocatia europeana a Turciei. 
In acest sens, in perioada Republicii, Turcia a devenit membru al tuturor institutiilor europene importante. Vocatia europeana a Turciei se evidentiaza clar in cadrul relatiilor sale cu Uniunea Europeana. La reuniunea la nivel inalt a Uniunii Europene de la Helsinki, din anul 1999, Turcia a fost recunoscuta ca tara candidata.
Aderarea Turciei va conduce la rezultate importante atat din punctul de vedere al Turciei, cat si al Uniunii Europene. In acest fel, aderarea Turciei la Uniunea Europeana va avea o mare influenta pe calea realizarii concilierii dintre civilizatii.
Acceptarea Turciei ca posibil membru va impinge granitele Uniunii pana in Caucaz si Orientul Mijlociu. Turcia este diferita de toate celelalte state. Este cea mai mare si cea mai saraca tara, care a fost invitata pentru inceperea negocierilor, si, totodata, cea mai diferita din punct de vedere cultural. In ultimii ani, Turcia s-a transformat profund, insa mai are inca multe etape de parcurs pana cand va ajunge sa indeplineasca toate cerintele impuse pentru aderare. 
Turcia creeaza un precedent, care da sperante Ucrainei de a se integra si ea in structurile Uniunii Europene si ale NATO, chiar daca, oficial, raspunsul Bruxelles-ului a fost deocamdata negativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Turciei in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

-	www.aratonline.com
-	www.bbc.ro
-	www.bizwords.ro
-	www.cotidianul.ro
-www.euractiv.ro
-www.hotnews.ro
-www.ngo.ro
-www.revistabilant.ro
-www.wikipedia.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!