Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană - avantaje și obligații

Extras din referat Cum descarc?

Ideea de integrare europeana este tot mai prezenta in peisajul politico-economic contemporan din ultimele decenii si ea preocupa insistent tarile componente ale batranului continent. Astazi, Uniunea Europeana (UE) a devenit o realitate in ciuda multitudinii de probleme pe care le implica sau cu care se confrunta. Cunoasterea reglementarilor comunitare se impune cu acuitate in prezent, daca avem in vedere perspectivele pentru tara noastra de a se integra in structurile europene, in diversele ei planuri -  politic, economic si militar, unul dintre obiectivele finale fiind circumscris dobandirii calitatii de membru al UE.
Un prim avantaj al aderarii la UE vizeaza posibilitatea Republicii Moldova de a participa la procesele din economia, politica si cultura europeana si cea mondiala. Istoria dezvoltarii UE arata ca si statele mici au jucat un rol important in luarea unor decizii strategice. Integrarea Moldovei in Uniunea Europeana va fi o expresie fireasca a identitatii de valori si principii, a vocatiei sale de tara democrata, profund atasata prin traditii, cultura si civilizatie, in spatiul unic european.
Un alt avantaj ar fi identificarea unor noi posibilitati pentru promovarea intereselor nationale pe plan european. In ultimele decenii, ca urmare a aprofundarii cooperarii intre statele Uniunii Europene, de la una sectoriala la una mai larga, mai comprehensiva, tot mai multe imputerniciri ale statelor-membre din diferite domenii au fost transferate institutiilor europene si sunt administrate in comun de catre statele-membre. Or, anume aceasta si ofera tarilor din UE posibilitatea de a influenta ,,constructia" politicilor europene si a promova astfel interesele lor nationale. Statele care au aderat si care urmeaza sa adere la UE sunt constiente de faptul ca renunta la o parte din suveranitatea lor nationala in schimbul obtinerii unor castiguri politice noi si nu numai.
Avantajele aderarii Republicii Moldova la UE se pot imparti in trei mari categorii:
-  economice (crestere economica, cresterea nivelului de trai al populatiei etc.),
-  stabilitate politica si
-  securitate.
Integrarea va avea efecte pozitive asupra modernizarii societatii in ansamblu, asupra imaginii externe a tarii, precum si asupra vietii cetatenilor (cum spre exemplu, libera circulatie a persoanelor).
Beneficiile economice de care s-ar putea bucura cetatenii Republicii Moldova, agentii economici ar fi: cresterea economica, cresterea investitiilor straine directe, crearea unor noi structuri de productie, care sa permita fabricarea unor produse finite cu valoare adaugata mai mare si calitate superioara, conform standardelor UE, protectie sporita a consumatorilor, cresterea economiilor si investitiilor populatiei, micsorarea fiscalitatii prin politici de impozitare mai relaxate, extinderea pietelor de capital (noi fluxuri de capital, diversificarea produselor financiare), dezvoltarea
afacerilor si a sectorului privat, stimularea concurentei, accesul pe piata muncii din statele UE, imbunatatirea substantiala a standardului de viata al populatiei.
Aceste avantaje economice generale presupun, insa si anumite presiuni concurentiale ale pietei unice, de concurenta acerba cu firmele din statele membre dezvoltate, sa se i-a in considerare necesitatea transformarilor tehnologice - care pot duce, pe termen scurt, si la cresterea somajului, odata cu restructurarea intreprinderilor si a unor intregi sectoare industriale.
Accesul la fondurile structurale comunitare va oferi posibilitatea Republicii Moldova sa asigure o dezvoltare echilibrata a regiunilor, precum si o dezvoltare rurala sustinuta, sa modernizeze infrastructura de transporturi si de mediu, sa creeze noi oportunitati de ocupare a fortei de munca, mai ales in mediul rural, sa promoveze politici sociale, care sa conduca la standarde de viata de o calitate superioara.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana, indiscutabil, adauga tarii o certitudine mai inalta, atunci cand vorbim despre asigurarea securitatii si intereselor nationale.
Procesul de aderare prevede incheierea cu statele candidate a acordurilor de asociere. Aceste acorduri contin reglementari cu privire la dialogul politic, relatiile comerciale, armonizarea legislatiei si referitor la alte domenii de cooperare. Prin acordurile in cauza se instituie liberul schimb intre Uniunea Europeana si statele-membre pentru o perioada determinata pentru fiecare stat candidat. De la intrarea in vigoare a acordului cu fiecare stat, nu se poate stabili nici un alt drept de vama si nici o restrictie cantitativa. Pentru alte domenii acordurile de asociere prevad o perioada maxima de tranzitie pentru fiecare stat in parte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana - avantaje si obligatii.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!