Integrarea Europeană

Extras din referat Cum descarc?

1. Integrare europeana
1.1 Definirea conceptului de integrare europeana
" Integrarea Europeana este, terminologic, un proces de integrare politica, juridica, economica (si in unele cazuri sociale si culturale) ale unor state care se afla partial sau total in Europa. Termenul de integrare europeana a aparut in primul rand prin intermediul Uniunii Europene si al Consiliului European." 
1.2 Etapele integrarii europene
Uniunea Europeana (UE), asa cum o cunoastem astazi, isi trage originile din Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), instituita in anul 1952. Statele membre fondatoare au fost Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. Scopul acestora l-a constituit scoaterea resurselor care au fost vitale pentru razboaiele mondiale - carbunele si otelul - de sub suveranitatea nationala in vederea mentinerii unei paci de durata.
Incurajate de succesul repurtat, aceleasi sase tari au decis in scurt timp sa integreze si alte sectoare economice (de exemplu, agricultura), obiectivul acestora fiind eliminarea barierelor comerciale si formarea unei piete comune. In anul 1958, cele sase state au instituit Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom). In anul 1967, institutiile celor trei Comunitati au fuzionat. In timp, alte state europene au aderat la ceea ce se numea atunci Comunitatea Europeana (CE) - sau, incepand cu Tratatul de la Maastricht (1993), Uniunea Europeana - pe parcursul mai multor etape de extindere.
Tratatul de la Lisabona, care este un tratat de modificare, si nu unul constitutional, a intrat in vigoare la data de 1 decembrie 2009. Acesta modifica Tratatul privind Uniunea Europeana (Maastricht) si Tratatul de instituire a Comunitatii Europene (Roma) si prevede un nou cadru institutional menit sa asigure mai multa democratie, transparenta si eficienta in activitatile Uniunii Europene. De asemenea, Tratatul de la Lisabona are ca obiectiv sporirea coerentei si a vizibilitatii actiunilor UE pe scena mondiala.
In acest context, integrare inseamna adoptarea de catre statele membre a unor decizii comune cu privire la numeroase aspecte - aprobarea ,,politicilor" - intr-un domeniu extrem de vast, variind de la agricultura la cultura, de la protectia consumatorilor la concurenta, precum si de la mediu si energie la transport si comert.
La sfarsitul anului 1992, piata unica trebuia sa fie finalizata in mod oficial, dar anumite domenii - precum crearea unei veritabile piete unice a produselor financiare - necesita inca eforturi suplimentare.
Tratatul de la Maastricht
In acest context, Tratatul de la Maastricht raspunde la cinci obiective esentiale:
o consolidarea legitimitatii democratice a institutiilor;
o cresterea eficientei institutiilor;
o introducerea unei uniuni economice si monetare;
o dezvoltarea dimensiunii sociale a Comunitatii;
o instituirea unei politici externe si de securitate comune
Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene, tratatul CEE
Obiective
- punerea bazei unei uniuni tot mai stranse intre popoarele europene;
- asigurarea printr-o actiune comuna, progresul economic si social al tarilor lor, prin eliminarea barierelor care divizeaza Europa;
- imbunatatirea constanta a conditiilor de viata si de munca ale popoarelor europene;
- intarirea unitatii economiilor lor si asigurarea unei dezvoltari armonioase prin reducerea decalajului dintre diferitele regiuni si a ramanerii in urma a zonelor defavorizate;
- contribuirea prin intermediul unei politici comerciale comune, la eliminarea treptata a restrictiilor din schimburile internationale;
- confirmarea solidaritatii dintre Europa si tarile de peste mari si asigurarea dezvoltarii prosperitatii acestora, in conformitate cu principiile Organizatiei Natiunilor Unite;
- consolidarea pacii si libertatii si invitarea celorlalte popoare ale Europei la impartasirea idealului.
Intentiile lor s-au concretizat prin crearea unei piete comune, a unei uniuni vamale si prin elaborarea unor politici comune. 
1.3 Crearea Sistemului Monetar European 
"Crearea Sistemului Monetar European(SME) a fost negociata in cursul anului 1978. SME a constituit o noua incercare de stabilire a unui sistem de rate de schimb fixe ale valutelor CEE, ce aveau fluctuatii foarte mici si care puteau fi periodic ajustate.
SME a fost construit pe baza mecanismului " sarpelui monetar european "avand insa unele noi caracteristici menite sa favorizeze largirea numarului membrilor sai si sa faciliteze functionarea mecanismului ratei de schimb (ERM). Noile caracteristici sunt: unitatea europeana de valuta(ECU), care este din sume fixe ale fiecarei monede si indicatorul de divergenta care sa ofere simetrie in problema grea dintre valutele care se apreciaza si cele care se depreciaza. Cea din urma a fost supusa unor lungi si grele dificultati de negociere, avand ca rezultat faptul ca un comportament mediu trebuie sa reprezinte un comportament bun, numai ca aceste caracteristici nu se potriveau cu o alta caracteristica a SME, si anume alinierea generala la politica antiinflationista a Germaniei.
Sistemul cuprindea in principal mecanismul cursului de schimb (MCS) care a introdus cursuri de schimb fixe, dar ajustabile intre monedele statelor CEE. Astfel, au fost necesare modificari privind politicile economice si monetare in vederea asigurarii stabilitatii cursurilor de schimb. In cadrul SME, participantii au reusit sa creeze o zona caracterizata de stabilitate monetara din ce in ce mai puternica si sa relaxeze treptat controalele privind circulatia capitalurilor."


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Europeana.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Dardac , Nicolae "Moneda si credit",Biblioteca Digitala ASE
2. Cezar, Basno, Dardac Nicolae "Integrarea Monetar Bancara Europeana", Ed. Didactica si Pedagogica, 2001, p 24
3. Socol , Aura Gabriela "Macroeconomia integrarii monetare europene - Cazul Romaniei", Ed.Economica, 2009, p.158
4. Voinea , Gheorghe "10 ani de la lansarea Euro, prefacerile si viitorul monedei in contextul crizei mondiale", Ed. "Universitatea Alexandru Ioan Cuza" Iasi, 2010, p.56
5. http://ro.wikipedia.org
6. http://cursdeguvernare.ro
7. http://ecb.europa.eu
8. http://europa.eu


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!