Integrarea Economica Regionala a Republicii Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Fenomenul de integrare economica regionala se manifesta actualmente intr-un mod foarte impunator si dinamic prin dezvoltarea relatiilor comerciale pe baza regionala si multiplicarea blocurilor comerciale, constituind o etapa esentiala pentru o integrare complexa in economia mondiala.
Uniunea Europeana reprezinta la ora actuala modelul cel mai desavarsit de integrare regionala. Este incontestabil, ca constructia europeana ramane un subiect de dezbateri permanente, deoarece chiar in ciuda faptului ca ii sunt imputate un sir de vicisitudini si critici, acest proces a avansat pina la etapa superioara de integrare, fapt ce ii imprima un caracter unic cu influenta determinanta in lume.
Dar perceptia generala despre Uniunea Europeana se modifica foarte rapid din cauza evolutiei vertiginoase a evenimentelor si factorilor ce afecteaza dezvoltarea ei si care, in consecinta, genereaza o multitudine de probleme cu referinta la comertul exterior si piata unica, la politica agricola si competitionala, la piata financiara si uniunea monetara, probleme de ordin social si de coeziune regionala, etc. Asa cum acoperirea acestei game largi si variate de probleme implica riscul simplificarii extreme a unor aspecte importante ce tin direct de subiectul cercetarii, am considerat necesar sa depistez din imensa complexitate a problemelor integrarii europene acele elemente care caracterizeaza evolutia comertului exterior al Uniunii Europene.
Strategia de promovare a exportului Republicii Moldova pentru anii 2006-2008 sublinia imperativul reorientarii exportului catre UE, enumerand unele constrangeri pentru exportatorii autohtoni in derularea exportului pe pietele UE, printre care : saturatia pietei; nivelul inalt de competitivitate intre exportatori; cerinte si standarde foarte inalte; presiunea continua a preturilor; costuri inalte de marketing si de promovare.
Dificultatea accesibilitatii produselor moldovenesti pe piata UE consta, deci, in concurenta acerba la care se mai adauga standardele de calitate foarte greu de obtinut pentru majoritatea intreprinderilor moldovenesti.
Pentru ca produsele moldovenesti sa patrunda pe piata UE se impune ridicarea competitivitatii lor, imbunatatirea calitatii, reducerea cheltuielilor de productie. In plan tehnic sunt necesare masuri cardinale pentru modernizarea intreprinderilor, reutilarea lor si retehnologizarea proceselor de productie. Un factor nu mai putin important al accesibilitatii produselor moldovenesti pe piata UE este cunoasterea regulamentelor si regulilor existente pe piata UE, a particularitatilor comportamentului consumatorilor.
Majoritatea exporturilor moldovenesti cad sub incidenta categoriei cu taxe relativ inalte, de aceea este important pentru autoritatile moldovenesti sa ia in considerare acest aspect in cadrul negocierilor de micsorare a taxelor preferentiale pentru acele categorii de marfuri pe care Moldova le-ar putea, de facto, exporta. Tinand cont de structura exportului Republicii Moldova catre Uniunea Europeana, care este dominata de produse agricole, ar fi binevenita extinderea schemei SGP (Sistemul Generalizat de Preferinte) prin includerea in cadrul preferintelor a unor produse strategice pentru Moldova, precum vinul, produse agricole prelucrate, fapt ce ar avea un impact pozitiv asupra cresterii ponderii exporturilor Republicii Moldova catre Uniunea Europeana.
OPORTUNITATILE PIERDUTE SI COSTURILE INTEGRARII REPUBLICII MOLDOVA IN UNIUNEA EUROPEANA
Evaluarea starii actuale de lucruri .
Integrarea Moldovei in UE a inceput odata cu semnarea Acordului de Parteneriat si Cooperare (1994) si Declararea integrarii europene drept obiectiv strategic prioritar al tarii (2003). Dupa implementarea Planului de Actiuni RM-UE (2005- 2007) si obtinerea Preferintelor Comerciale Autonome (2008), Moldova este pregatita, in linii generale, pentru a trece de la ,,integrarea europeana" la institutionalizarea ,,aderarii" la UE.
Comunitatea stiintifica din Moldova a cercetat toate aspectele integrarii europene, dar fara coerenta si coordonare eficienta in aceasta privinta, fapt ce n-a permis elaborarea unui document (tratat) stiintific ce-ar fi servit drept baza pentru organizarea de dezbateri publice si drept ghid obligatoriu in activitatea parlamentului si guvernului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Economica Regionala a Republicii Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!