Integrarea Economica

Extras din referat Cum descarc?

Integrarea este un proces complex ce a debutat odata cu apatitia si consolidarea organizatiilor internationale.Acestea reprezinta o asociere de state. Pe diverse criterii,recunoscuta printr-un statut recunoscut de toti membrii.Pe plan mondial un rol important este detinut de organizatiile constituite in scop economic.Acestea au contribuit la dezvoltarea exploziva a relatiilor economice internationale depasindu-se limitele bilaterismului catre multilaterism.
Integrarea economica presupune accentuarea interdependentelor si specializarilor intre economiile diferitelor state care sunt determinate de un complex de factori intre care un rol important este detinut de revolutia tehnico-stiintifica contemporana.Putem afirma despre integrare ca este o "globalizare" la o alta scara,deci o raportare la un set de valori comune, la nivelul unui grup de tari.
Principiile de baza ale integrarii economice sunt:
- formarea unui spatiu economic comun
- libera circulatie a capitalurilor, marfurilor, serviciilor si persoanelor
- armonizarea legislatiei in domeniul economic, monetar, financiar, social
- crearea unor institutii comune asupra carora tarile participante transfera unele competente de natura economica
Etapele procesului de integrare sunt :
- acordurile de comert preferential
- zona economica de liber schimb
- uniunea vamala
- piata comuna
- uniunea economica si monetara
- integrarea economica totala
UE
Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice si intarirea cooperarii inre state. Uniunea Europeana are sediul in Bruxelles, Belgia. 
Uniunea Europeana a fost infintata oficial la 1 noiembrie 1993. Este cea mai recenta organizatie de cooperare europeana care a inceput cu Comunitatea Europeana de Carbune si Otel din 1951 care a devenit Comunitatea Europeana in 1967. Membrii acestei organizatii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia si Spania. In 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit si Tratatul Maastricht). Acesta a transformat Comunitatea Europeana in Uniunea Europeana. In 1994 Austria, Suedia si Finlanda au intrat si ele astfel numarul total de membrii a ajuns la 15.
Uniunea Europeana are mai multe obiective. In special ea munceste pentru a promova si extinde cooperarea intre membrii in unele regiuni, inclusiv in probleme economice, sociale si legate de comert, politica externa, securitate si probleme judiciare. Alt obiectiv major a fost implementarea Uniunii Economice si Monetare (UEM), care a stabilit o singura moneda pentru membrii UE. In afara de UEM, progresul spre aceste obiective e lent. Abilitatea Uniunii Europeane de a-si atinge obiectivele a fost limitata de neintelegeri intre statele membre, probleme economice si politice externe si presiune din partea noilor democratii est europene de a deveni membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!