1. POLITICA MONETARA : DEFINITIE, ISTORIE, OBIECTIVE 3 2. INSTRUMENTE DE POLITICA MONETARA 5 2.1 INSTRUMENTE DIRECTE DE POLITICA MONETARA 8 2.2 INSTRUMENTE INDIRECTE DE POLITICA MONETARA 10 CONCLUZII 15 BIBLIOGRAFIE 18
1. POLITICA MONETARA : DEFINITIE, ISTORIE, OBIECTIVE DEFINITIE Politica monetara reprezinta un ansamblu de actiuni prin care autoritatile monetare (banca centrala, trezoreria etc.) influenteaza asupra cantitatii de moneda in circulatie, nivelul ratelor dobanzii, cursurile de schimb valutar si alti indicatori economico-monetari in vederea realizarii obiectivelor generale ale politicii economice (de stimulare a activitatii economice, ocupare a fortei de munca, stabilitate a preturilor etc.). ISTORIE Evolutia politicii monetare este determinata de evolutia sistemului monetar si de evolutia gandirii economice. Pe parcursul mai multor secole promovarea politicii monetare se reducea la luarea deciziilor de batere a monedei metalice si de emitere a banilor de hartie. Crearea primelor banci centrale (banci cu drept de emisie monetara) a fost influentata de ideea mentinerii paritatii bancnotelor in raport cu metalul pretios si in raport cu bancnotele altor state. Respectiv, obiectivul politicii monetare a fost mentinerea etalonului aur. Impreuna cu constientizarea ciclicitatii in activitatea economica (sfarsitul sec. XIX - inceputul sec. XX) s-a modificat si obiectivul politicii monetare, incluzand si supravegherea stabilitatii sistemului financiar. Crizele si panicile bancare au impus bancilor centrale rolul de ,,imprumutator de ultima instanta" si au demonstrat rolul ratei dobanzii in stimularea creditului bancar. In anii 1980 mai multi economisti au inceput sa pledeze pentru independenta bancilor centrale de celelalte organe de stat. OBIECTIVE Teoria politicii monetare, precum si practica internationala, cunoaste urmatoarele tipuri de obiective finale: - cresterea economica durabila - ocuparea deplina a fortei de munca - stabilitatea preturilor - stabilitatea ratelor dobanzii - stabilitatea externa (stabilitatea cursurilor de schimb valutar si sustenabilitatea balantei de plati) - stabilitatea sistemului financiar si alocarea optima a fondurilor (resurselor) financiare Banca centrala nu poate sa urmateasca toate aceste obiective concomitent.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.