Instrumente de plată

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere...........................................................................,......3  

2.1. Cecul..........................................................................................................,...... 5  

2.2.Ordinul de plata........................................................................................,.....13 

2.3.Cambia.....................................................................................................,.......17  

2.4.Biletul la ordin............................................................................................,....22  

3.Concluzii.........................................................................................................,....23   

4.Bibliografie...................................................................................................,,.....26


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere 
Instrumentele de plata sunt anumite documente bancare operationale pe suport hartie, magnetic sau electronic, care functioneaza pe baza unor tehnici specifice de operare, circuite si securizare in vederea transferului de fonduri de la ordonator la beneficiar. Aceste instrumente sunt emise de banca centrala (moneda efectiva) si bancile comerciale (moneda scripturala) cu aprobarea bancii centrale pentru a se asigura o forma standardizata si un continut economic si juridic care sa permita transferul de fonduri in deplina siguranta si delimitarea responsabilitatilor participantilor la transferul bancar.
Instrumentele de plata se impart in doua mari categorii: instrumente cu numerar si instrumente fara numerar.
Instrumentele de plata cu numerar sunt reprezentate prin moneda metalica si bancnote (moneda de hartie) si reprezinta cea mai veche forma de circulatie monetara. Pentru a indeplini functia de instrument de plata, moneda metalica si bancnotele - numerarul in termeni bancari - necesita un complex de tehnici si reglementari cu caracter normativ emise de banca centrala si bancile comerciale.
Instrumentele de plata fara numerar sunt documente standardizate care contin instructiuni de plata date de platitor bancii sale pentru transferul fondurilor catre banca beneficiarului. Pe baza instrumentului de plata se fac inregistrari in conturile partenerilor de la bancile lor care atesta diminuarea, respectiv majorarea creantelor monetare asupra bancilor.
Distinctia dintre instrumentele de plata pe suport hartie si instrumentele de plata pe alte suporturi nu este intotdeauna foarte clara, anumite instrumente putand sa apartina ambelor categorii. In acest sens poate fi evocat exemplul cartilor de credit pentru care initial toate platile implicau si completarea cu informatiile necesare a unui formular pe suport hartie si care, mai de curand, sunt procesate de terminale electronice care citesc aceste informatii de pe o banda magnetica.
Instrumentele de plata folosite in tranzactii sunt urmatoarele: ordinul de plata, cambia, cecul, biletul la ordin, cardul. De asemenea, mai sunt unele instructiuni de plata care genereaza transferuri de fonduri ca: debitul direct si platile programate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente de plata.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Bente Corneliu - ,, Tehnica operatiunilor bancare", Editura Universitatii din Oradea, 2005  
Cezar Basno, Nicolae Dardac - ,,Operatiuni bancare. Instrumente si tehnici de plata", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1996.   
Regulamentul BNR nr.8/19.08.1994 privind ordinul de plata;  
Legea nr.59/1934 asupra cecului, modificata prin Legea nr.83/1994;  
Legea nr.58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin modificata prin Legea nr.83/1994;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!