Institutiile Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Statele membre ale Uniunii Europene au delegat o parte dintre puterile lor acesteia, astfel incat in domenii specifice, de interes comun, deciziile sunt luate la nivel european, de catre institutiile europene.
Principalele institutii decizionale sunt: Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European si Comisia Europeana. Aceste institutii elaboreaza politici si adopta acte (regulamente, directive, decizii) care sunt aplicate pe tot teritoriul UE. Aplicarea normelor UE este supravegheata de catre Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, iar partea financiara a activitatilor este verificata de catre Curtea de Conturi Europeana.
Pe langa institutii, UE include o serie de organisme specializate, cu rol financiar, consultativ etc.
PARLAMENTUL EUROPEAN (PE)
Parlamentul European este singura institutie a Uniunii Europene ai carei membri sunt alesi direct de catre cetatenii Statelor Membre.
Istoric: A fost infiintat prin tratatele fondatoare ale Comunitatilor Europene. Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) avea o Adunare Comuna, care s-a transformat, dupa crearea celorlalte doua comunitati, Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom), in Adunarea Parlamentara Europeana, fiind comuna pentru toate cele trei comunitati. Denumirea de Parlamentul European o are din 1962. Initial a avut un rol pur consultativ, puterile sale au fost insa extinse prin fiecare tratat semnat.
Functii: Parlamentul European are trei functii principale:
- functia legislativa: in cadrul Uniunii Europene, puterea legislativa este detinuta de catre Parlamentul European, alaturi de Consiliul Uniunii Europene. 
- controlul democratic asupra celorlalte institutii europene, functie exercitata prin: aprobarea numirii
presedintelui Comisiei Europene si apoi a intregului colegiu al comisarilor, in ansamblu; posibilitatea de a obliga toti membrii Comisiei Europene sa demisioneze, prin votul unei motiuni de cenzura (cu o majoritate de 2/3). De asemenea, Comisia prezinta periodic Parlamentului rapoarte, cum ar fi: Raportul anual al Comisiei privind functionarea Comunitatilor sau Raportul anual privind executia bugetului.
- functia bugetara: bugetul UE este stabilit, in fiecare an, de catre Parlament si de catre Consiliul Uniunii
Europene, pe baza propunerii Comisiei. Bugetul Uniunii Europene intra in vigoare dupa ce este semnat de catre presedintele Parlamentului, de regula, in luna decembrie. In plus, Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului monitorizeaza modul in care este utilizat bugetul. In fiecare an, gestionarea de catre Comisie a bugetului pentru anul financiar anterior este supusa aprobarii Parlamentului (,,descarcarea de gestiune").
Alegeri: Primele alegeri prin vot universal direct au avut loc in iunie 1979. Membrii Parlamentului sunt alesi pe o durata de 5 ani. Orice cetatean al Uniunii Europene poate vota sau candida la alegerile europene in tara in care locuieste, indiferent de nationalitatea sa.
Componenta: In prezent, Parlamentul European are 734 de membri din cele 27 de state membre UE. Numarul de mandate este repartizat pe tari, in functie de marimea acestora. Astfel, Germania are cel mai mare numar de membri (99), iar Malta pe cel mai mic (5). Romania are 33 memebri, urmand ca in urmatorul mandat numarul acestora sa cresca la 35, rezultand un numar maxim de 736 deputati.
Presedintele reprezinta Parlamentul la evenimentele cu caracter oficial si in relatiile internationale, prezideaza sesiunile plenare ale Parlamentului, precum si intalnirile Biroului si ale Conferintei Presedintilor Grupurilor Politice . Presedintele PE participa si la reuniunile Consiliului European, unde prezinta punctul de vedere al PE cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi.
Grupuri politice: Deputatii in Parlamentul European sunt grupati in functie de afinitatea politica si nu de nationalitate. In prezent exista sapte grupuri politice in Parlamentul European: Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat), Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Conservatorii si Reformistii Europeni, Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Grupul Europa Libertatii si Democratiei.
Organizare: In lucrul Parlamentului European, se disting doua etape:
- pregatirea sesiunilor plenare, in comisiile parlamentare . Inaintea fiecarui vot din cadrul sedintelor plenare, grupurile politice examineaza rapoartele elaborate de comisiile parlamentare si depun amendamente.
- sesiunile plenare, in cadrul carora sunt analizate propunerile legislative si sunt votate eventuale amendamente.
Sediul: Parlamentul European se reuneste in plen, la Strasbourg, o saptamana in fiecare luna. Unele reuniuni plenare au loc la Bruxelles, unde se tin si reuniunile in cadrul comisiilor. Secretariatul general al Parlamentului European se afla la Luxemburg.
In fiecare stat membru al Uniunii se gaseste cate un Birou de informare al Parlamentului .
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE
Denumit si Consiliul de Ministri, Consiliul Uniunii Europene reprezinta Statele Membre, la reuniunile sale participand ministri ai acestora.
Istoric: Consiliul a fost infiintat prin tratatele fondatoare, in anii 1950. Spre deosebire de Parlamentul European, care a fost, inca din 1958, o institutie comuna pentru toate cele trei Comunitati Europene, a existat cate un Consiliu pentru fiecare comunitate, pana la intrarea in vigoare a Tratatului de fuziune, in 1967.
Functii:
Consiliul are sase functii principale:
- functia legislativa: cea mai mare parte a legislatiei UE este adoptata de catre Consiliu, impreuna cu Parlamentul European.
- coordonarea politicilor Statelor Membre: Consiliul UE coordoneaza politicile economice ale Statelor Membre, in baza unor orientari generale in acest domeniu. 
- incheierea acordurilor internationale intre UE si alte state sau organizatii internationale: Consiliul semneaza acorduri intre UE si state nemembre sau intre UE si diferite organizatii internationale.
- functia bugetara: bugetul UE este decis anual de catre Consiliul UE, impreuna cu Parlamentul European, Consiliul luand deciziile finale cu privire la cheltuielile obligatorii .
- elaborarea politicii externe si de securitate comuna (PESC) : politica externa, securitatea si apararea sunt domenii in care fiecare Stat Membru actioneaza independent. Cu toate acestea, actiunea comuna se
dovedeste, de multe ori, mai eficienta. Statele membre UE iau decizii comune in acest domeniu, in cadrul
Consilului UE, principalul for de desfasurare a cooperarii interguvernamentale in acest domeniu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutiile Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!