Instituțiile uniunii europene

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1 Uniunea Europeana - Structura sistemului institutional 3
Capitolul 2 Institutiile fundamentale ale Uniunii Europene 5
2.1. Parlamentul European 5
2.2. Consiliul Uniunii Europene 7
2.3. Comisia Europeana 8
2.4. Consiliul European 10
2.5 Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene 11
Concluzii 13
Bibliografie 14

Extras din referat:

Ideile care au stat la baza intemeierii Uniunii Europene au fost prezentate pentru prima data la 9 mai 1950 de catre Robert Schuman, ministrul afacerilor externe francez de la acea data. Propunerea acestuia se materializeaza prin semnarea la Paris a Tratatului de constituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, in anul 1951. Simbolurile Uniunii Europene sunt imnul, steagul, ziua de nastere si motto-ul. Motto-ul este ,,Unita in diversitate" si simbolizeaza faptul ca, prin intermediul Uniunii Europene, europenii sunt uniti in promovarea pacii si prosperitatii, si ca diversitatea culturala de traditii si limbi a Europei constituie un element pozitiv pentru acest continent.

Imnul Uniunii Europene este un fragment din Simfonia a IX-a de Beeethoven, ce se intoneaza fara versuri. Drapelul simbolizeaza nu numai Uniunea Europeana, ci si unitatea si identitatea Europei intr-un sens mai larg. Cercul format din stelute aurii reprezinta solidaritatea si armonia intre popoarele Europei. Toate institutiile Uniunii Europene il utilizeaza din 1986. In prezent tarile care fac parte din Uniunea Europeana sunt : Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, SUA. Tarile candidate sunt : Turcia, Croatia, Macedonia.

Pana in 1967, cele trei comunitati europene(CEE, CECO, CEEA), aveau institutii similare dar distincte, respectiv Consilii de Ministri separate si Comisii executive distincte. Parlamentul european si Curtea de justitie erau comune si aveau competente pentru toate cele 3 institutii. Schimbarea s-a produs din momentul semnarii Tratatului de fuziune de la Paris din 1967 in urma caruia s-a format un singur Consiliu de Ministri si o Comisie Euopeana Unica. La aceste patru institutii se adauga Consiliul European. Treptat pe langa aceste institutii principale s-au creat si altele auxiliare, unele cu rol tehnic, de specialitate, altele cu caracter consultativ sau de avizare. Toate aceste institutii isi asuma un ,,dublu" rol: pe de o parte ele ,,construiesc Europa", punand in actiune diferite elemente ale mecanismului institutional printr-o succesiune de decizii politice, iar pe de alta parte orienteaza economia europeana prin acest mecanism si prin utilizarea fondurilor disponibile.

Pe masura ce UE s-a extins, la fel s-a intamplat si cu puterea si autoritatea institutiilor sale. Sistemul institutional comunitar actul cuprinde :

- sapte institutii (Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, Curtea Europeana de Conturi, Ombdusmanul, Controlorul European pentru Protectia Datelor);

- trei organisme financiare (Banca Centrala Europeana, Banca Europeana de Investitii, Fondul European de investitii);

- doua organisme consultative (Comitetul Economic si Social si Comitetul Regiunilor);

- trei organisme interinstitutionale ( Oficiul pentru publicatii oficiale al Comunitatilor Europene, Oficiul European pentru selectia personalului, Scoala Europeana de Administratie );

- 36 de organisme descentralizate, numite si agentii, structurate in 4 categorii: agentii comunitare, agentii dedicate politicilor externe si securitatii comune, agentii dedicate domeniului cooperarii politienesti si judiciare in materie penala si agentiile executive.

Din punct de vedere juridic, al dreptului comunitar, sistemul institutional comunitar european este conceput pe doua paliere:

- pe primul palier se afla institutiile fundamentale ale UE carora le sunt rezervate functii legislative, executive si judecatoresti (PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL UNIUNII EUROPENE, CONSILIUL EUROPEAN, COMISIA EUROPEANA SI CURTEA DE JUSTITIE A COMUNITATILOR EUROPENE);

- pe al doilea palier sunt situate celelalte institutii specializate sau cele cu rol consultativ, ele fiind de o mai mica importanta din punct de vedere juridic.

Spre deosebire de organismele internationale, cele comunitare au personalitate juridica, obiectivele propuse sunt mai angajante si dispun de puteri efective pentru a le pune in practica.

Institutiile Uniunii Europene se bazeaza pe un echilibru intre cele trei functii politice principale: executiva, legislativa si juridica. Puterea legislativa adica aceea care decide asupra textelor legislative si asupra bugetului comunitar apartine in principal Consiliului European, care o imparte numai pentru anumite domenii cu Parlamentul European. Puterea executiva adica aceea care executa legile si pregateste textele corespunzatoare pentru a le supune Legislativului revine Comisiei Executive. Puterea juridica este exercitata prin Curtea de Justitie, care aparea in ordinea juridica comunitara drept o institutie juridica suprema, independenta de celelalte institutii.

CAP.2. INSTITUTIILE FUNDAMENTALE ALE UNIUNII EUROPENE

2.1. PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul european este institutia comunitara cu cea mai spectaculoasa evolutie, ajungand dintr-o simpla adunare cu rol consultativ, colegislator la nivel european. Parlamentul european este reprezentantul democratic al intereselor popoarelor din statele membre ale uniunii europene.Initial, ca Adunare Comuna a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului creata in 1952, numara doar 78 de membri, desemnati in general de guverne, si avea rolul de a supraveghea activitatea Inaltei Autoritati.

Bibliografie:

1. DINU Alina, Popescu Andrei, Jinga Ion, Organizatii Europene si Euroatlantice, Editura Economica, Bucuresti, 2005

2. FUEREA Augustin, Manualul Uniunii Europene, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2006

3. GHICA Luciana - Alexandra, Burada Valentin, Stancu Iuliana, Enciclopedia Uniunii Europene, editia a doua, Editura Meronia, Bucuresti, 2006

4. IGNAT Ion, Uniunea Europeana- De la piata comuna la moneda unica, Editura Economica, Bucuresti, 2002

5. McCORNICK John, Sa intelegem Uniunea Europeana. O introducere concisa, Editura Codecs, Bucuresti, 2006

6. integrare financiar-monetara europeana- curs Jean Monnet

7. PRISECARU Petre, Guvernanta Uniuni Europene, Editura Economica, Bucuresti, 2005

www.europa.eu

www.ier.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutiile uniunii europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 945 cuvinte
Nr caractere:
22 577 caractere
Marime:
27.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
europa, institutii, Economie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Economie
Profesorului:
Adina Martin
Sus!