Institutii Monetare Centrale ale Uniunii Economice si Monetare

Extras din referat Cum descarc?

1. Institutul Monetar European 
Bazele Institutului Monetar European au fost puse inca din 1964, prin constituirea Comitetului Guvernatorilor Bancilor Centrale ale Comunitatilor Europene, care in scurt timp a devenit agentia centrala pentru coordonarea politicii monetare in Uniunea Europeana. Deoarece bancile centrale in tarile de origine aveau grade diferite de autonomie in cadrul structurilor institutionale, acest comitet a avut de la inceput o pozitie destul de puternica si independenta in familia organismelor Comunitatii Europene. 
Odata cu 1 iulie 1990, cand a fost demarata etapa liberalizarii circulatiei capitalului in majoritatea statelor membre, pozitia Comitetului s-a intarit, mai ales in ceea ce priveste urmarirea guvernelor in a contribui la pastrarea stabilitatii monetare, in cadrul unei mobilitati accentuate a capitalurilor in Europa. In acest scop i s-a adaugat un serviciu de cercetare economica, iar odata cu adoptarea Tratatului de la Maastricht, Comitetul a fost transformat in Institutul Monetar European. Desi odata cu 1 ianuarie 1999, Institutul Monetar European a incetat sa mai existe, functia lui fiind de a pregati functionarea Bancii Centrale Europene, consideram importanta analizarea lui din mai multe puncte de vedere, ca institutie existenta. 
In cadrul structurii organizatorice si functionale se remarca Consiliul IME. El este organul de decizie, fiind format din guvernatorii bancilor centrale din Uniunea Europeana. El este condus de un presedinte, care, ca regula, s-a convenit a nu proveni din bancile centrale si de un vice-presedinte care insa este unul din guvernatorii bancilor centrale. Presedintele, numit la propunerea Consiliului pe trei ani, trebuie sa aiba acordul consultativ al Parlamentului European si al Consiliului EcoFin. Sedintele IME se tin cel putin odata pe luna, iar deciziile se iau pe baza consensuala, insa, in cele mai multe cazuri, ele trec pe baza unei majoritati. In cadrul Consiliului fiecare tara are un vot, situatie care se pastreaza si in succesoarea IME, Banca Centrala Europeana. La sfarsit de an se elaboreaza un raport anual, care se trimite Consiliului de Ministri, Parlamentului European si Comisiei Europene. 
Organizatoric, IME cuprinde un secretariat general si un departament economic, care impreuna raspund de pregatirea sistemului european al bancilor centrale pentru trecerea la moneda unica europeana. Presedintele consiliului este seful personalului, care in cea mai mare parte provine de la bancile centrale europene, dar a caror independenta si transparenta in rapoarte este o conditie de baza in functionarea IME. Functiile IME sunt stabilite intr-un protocol separat, parte a Tratatului de la Maastricht, si care se centreaza in principal pe rolul Institutului de pregatire a Uniunii Monetare si de precursor al Bancii Centrale Europene. 
Din aceasta trasatura generala deriva urmatoarele sarcini majore: 
1. sa intareasca cooperarea intre bancile centrale europene; 
2. sa intareasca coordonarea politicilor monetare ale statelor membre, in scopul asigurarii stabilitatii preturilor; 
3. sa monitorizeze functionarea Sistemului Monetar European; 
4. sa organizeze consultari privind competentele bancilor centrale si asupra situatiilor care ar afecta stabilitatea institutiilor financiare si a pietelor; 
5. sa preia sarcinile Fondului European de Cooperare Monetara care se dizolva, (modalitatile concrete de dizolvare sunt cuprinse in Statutul IME); 
6. sa faciliteze folosirea ECU si sa urmareasca dezvoltarea sa, inclusiv sa asigure o functionare cat mai lina a sistemelor de clearing pe ECU . 
De asemenea IME are sarcina de a pregati sistemul bancilor centrale europene pentru noile schimbari si anume: 
sa pregateasca instrumentele si procedurile necesare pentru realizarea politicii monetare unice in a treia etapa a integrarii; 
sa promoveze armonizarea, acolo unde este necesar, a regulilor si practicilor referitoare la colectarea, prelucrarea si distribuirea informatiilor si datelor statistice in domeniile de competenta; 
sa pregateasca regulile de functionare ce vor fi trasate bancilor centrale in cadrul Sistemului European al Bancilor Centrale; 
sa promoveze eficientizarea transferurilor externe; 
sa supravegheze pregatirile tehnice ale introducerii bancnotelor Euro. 
In afara acestor functii principale, IME a avut si alte functii anexe, rezultate din calitatea sa de supervizor al modului de functionare a Sistemului Monetar European si a circulatiei ECU/Euro. Pana la introducerea monedei unice, bancile centrale nationale isi mentin suveranitatea asupra politicilor monetare in cadrul legal, dar statele membre au obligatia adaptarii continue a legislatiei si in domeniul monetar, astfel incat trecerea la a treia etapa sa se faca in cele mai bune conditii. Un element de mare importanta in pregatirea acestei treceri este, intr-un mod oarecum surprinzator, castigarea unei independente depline a guvernatorilor bancilor centrale, inclusiv in calitatea lor de membri ai Consiliului Institutului Monetar European. Spre exemplu, de la 1 ianuarie 1994 nu s-a mai permis finantarea monetara a deficitelor guvernamentale de catre bancile centrale. 
IME da o importanta mare consultarilor regulate intre bancile centrale, cum ar fi analiza efectuata la sfarsitul anului pentru inventarierea obiectivelor pe anul urmator, fapt ce ajuta bancile sa-si compatibilizeze obiectivele de integrare monetara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii Monetare Centrale ale Uniunii Economice si Monetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!