Institutii Financiare Europene

Extras din referat Cum descarc?

Unicitatea constructiei europene se reflecta in primul rand in arhitectura institutionala. Statele accepta sa delege o parte din puterile lor suverane unor institutii comune create prin tratatele fondatoare, cu modificarile succesive, institutii al caror scop este sa asigure o participare democratica a Statelor Membre la luarea de decizii.
In momentul actual functionarea Uniunii se bazeaza pe cinci institutii: Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul de Ministri, numit pe scurt Consiliu, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (prescurtat CJCE) si Curtea de Conturi. Tratatul constitutional consacra formal functionarea Consiliului European ca institutie de sine statatoare.
Pe langa institutii, UE include o serie de organisme specializate:
Mediatorul European si institutiile financiare: Banca Centrala Europeana si Banca Europeana de Investitii;
Organisme cu rol consultativ: Comitetul Regiunilor si Comitetul Economic si Social;
Organisme interinstitutionale: Oficiul de Publicatii Oficiale al Comunitatilor Europene si Oficiul de Selectie a Personalului Comunitatilor Europene;
Agentii descentralizate:
- 17 agentii comunitare specializate care functioneaza in cadrul domeniul comunitar (primul pilon al Tratatului CE);
- ISIS (Institutul European pentru Studii de Securitate) si Centrul European pentru Observatii din Satelit, ambele functionale in cadrul Politicii Externe si de Securitate Comuna (al doilea pilon);
- Europol si Eurojust in cadrul Cooperarii Politienesti si Judiciare in Materie Penala (al treilea pilon).

1. Banca Centrala Europeana

Banca Central Europeana (BCE) - cu sediul la Frankfurt - a fost infiintata in 1998 si este responsabila pentru politica monetara a UE. Ea este banca centrala a Uniunii Europene, cu functia de administrare a politicii monetare in cele 12 tari care folosesc euro ca moneda (Uniunea Monetara Europeana).
Principalul obiectiv al BCE este asigurarea stabilitatii preturilor, astfel incat sa se pastreze valoarea monedei unice (Euro) si economia europeana sa nu fie afectata de procesele inflationiste. In plus, politica monetara are si rolul de a sprijini alte obiective politice stabilite la nivel comunitar.
BCE este administrata de un presedinte si un consiliu executiv, care mentin o cooperare stransa cu bancile centrale nationale ale SM ce au aderat la zona Euro - alcatuind astfel Sistemul European de Banci Centrale (SEBC), sau Eurosistemul.
Obiectivele acestui sistem sunt:
definirea si implementarea politicii monetare a zonei euro;
derularea operatiunilor externe;
pastrarea si administrarea rezervelor Statelor Membre;
promovarea unui sistem eficient de plati.
Banca Central Europeana a inlocuit Institutul Monetar European. Tratatul de la Nisa nu schimba componenta Consiliului Guvernator al BCE, insa aduce schimbari in ceea ce priveste regulile de decizie (decizii adoptate, in general, prin majoritate simpla - un membru, un vot).
Banca Centrala Europeana (BCE) reprezinta o institutie singulara si complexa. 
a) Singulara deoarece nici o alta banca centrala moderna nu a mai fost creata prin vointa politica a 15 state dezvoltate in cadrul unui tratat;
b) Complexa datorita faptului ca reprezinta varful sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC), care influenteaza bancile centrale nationale.
Banca Centrala Europeana trebuie analizata prin prisma a doua caracteristici de baza: este o banca centrala si o institutie supranationala. 
Este banca centrala deoarece:
administreaza incepand cu 1 ianuarie 1999 sistemul monetar in euro
joaca un rol important in conducerea politicilor economice
se poate implica in mentinerea stabilitatii preturilor si a resurselor umane
si institutie supranationala pentru ca:
organizeaza relatiile monetare intre mai multe tari cum a facut si Sistemul Monetar European (SME) lansat in 1979 si care a supravietuit pana la aparitia euro
este banca centrala a 11 state din Uniunea Europeana
este instanta federala in UE
BCE pune bazele unei cooperari economice si monetare intre statele membre si reprezinta o etapa spre o integrare politica.

Inceputurile cooperarii monetare
a) Primele proiecte au aparut o data cu Planul Barre depus in februarie 1969 la cererea Comisiei. Acesta prevedea:
interdependenta intre integrarea economica si monetara
convergenta performantelor economice a coordonarii politicilor bugetare si monetare.
Planul Werner din 1970 se axeaza pe concluziile Barre iar perspectiva sa generala era uniunea economica si monetara. Principalele concluzii erau:
sa fie pastrate monedele nationale, dar pe langa acestea sa fie creata o moneda unica. uniunea economica si monetara are nevoie de o convergenta a economiilor nationale;
miscarile de capital trebuiesc sa fie totale si fara restrictii;
fixarea totala si irevocabila a paritatilor intre monede;
simbolurile monetare nationale
Acordul de la Bruxelles din 9 februarie 1971 a fost fondat pe conceptiile planului Werner dar au intampinat greutati in cursul crizei care a afectat anii 1970.
b) Adaptarile in fata crizei din anii '70
Ordinul monetar international de la Bretton-Woods s-a dizolvat la sfarsitul anilor 1960. La 15 august 1971 presedintele Statelor Unite, R.Nixon, suspenda convertibilitatea dolarului in aur; deci Sistemul Monetar International era muribund. CEE a prezervat in ciuda evenimentelor interdependenta si solidaritatea intre monedele statelor membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii Financiare Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!