Institutii Europene cu Rol Decizional

Extras din referat Cum descarc?

1. Institutiile europene
Principalele institutii cu rol decizional ale Uniunii Europene sunt reprezentate de Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European, Comisia Europeana, Curtea Europeana de Justitie si Curtea Europeana de Conturi. Rol consultativ in procesul de decizie au Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor, Comitetul monetar, Comitetul guvernatorilor bancilor centrale europene si Ombudsmanul European. Institutiile financiare sunt reprezentate de Banca Europeana de Investitii - care sprijina implementarea politicilor Uniunii Europene - si Banca Central Europeana - creata in scopul sprijinirii uniunii economice si monetare.
2. Parlamentul European
Parlamentul European a fost infiintat prin Tratatul de la Roma in anul 1957 pentru a reprezenta cetatenii fiecarui stat membru, fiind singura institutie a carei componenta este stabilita prin alegeri libere, la nivel european si ale carei sedinte si deliberari sunt publice.
Initial, Parlamentul European a fost organizat ca un ansamblu deliberativ, cu functie consultativa si constituit din membri ai parlamentelor nationale. Tratatele de la Maastricht si de la Amsterdam au adus schimbari majore ale rolului Parlamentului European, acesta devenind un organ cu functii politice si cu puteri legislative si bugetare.
Primele alegeri parlamentare au avut loc in 1979, din acel moment desfasurandu-se sistematic o data la fiecare 5 ani. Membrii Parlamentului European sunt alesi direct de catre cetatenii Uniunii Europene pe baza unui scrutin special organizat in fiecare stat membru.
De asemenea, Parlamentul European numeste Ombudsmanul European pe o perioada de cinci ani, echivalenta mandatului parlamentar, mentinand astfel legatura cu cetatenii Uniunii Europene.
Numarul de locuri al unui stat membru in parlament este proportional cu populatia acestuia, astfel ajungandu-se la un prag minim de 5 si respectiv maxim de 99 de deputati pentru fiecare stat membru, cu un total de 732 de parlamentari europeni acesta fiind si maximul de parlamentari stabilit prin Tratatul de la Nisa.
Parlamentul European are trei sedii, sesiunile plenare avand loc la Strasbourg in fiecare luna timp de o saptamana, comitetele speciale se intrunesc de regula la Bruxelles, iar secretariatul este localizat in Luxemburg.
Din punct de vedere al organizarii, Parlamentul European are urmatoarele structuri:
o Presedinte - reprezinta Parlamentul la evenimentele cu caracter oficial si in relatiile internationale, prezideaza sesiunile plenare ale Parlamentului si sedintele interne.
o Birou parlamentar - organul de reglementare responsabil cu bugetul Parlamentului, cu problemele administrative, organizatorice si de personal.
o Conferinta presedintilor - organ politic al Parlamentului, construit din Presedintele Parlamentului si presedintii gruparilor politice, responsabil cu stabilirea ordinii de zi a sedintelor plenare, fixarea calendarului activitatilor desfasurate de organismele parlamentare si stabilirea competentei comisiilor si delegatiilor parlamentare, precum si numarului membrilor acestora.
o Comitete - organizeaza activitatea Parlamentului European pe domenii de activitate si sunt impartite in comitete permanente (17), comitete temporare (6) si comitete parlamentare mixte - ce mentin relatiile cu parlamentele tarilor candidate.
o Secretariat - 3.500 de functionari ce lucreaza in serviciul Parlamentului European.
Rolul Parlamentului in cadrul Uniunii Europene are in vedere:
o Examinarea si adoptarea legislatiei comunitare, alaturi de Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri), prin procedura de co-decizie.
o Aprobarea si monitorizarea bugetului Uniunii Europene.
o Exercitarea functiei de control asupra altor institutii ale Uniunii Europene, cu posibilitatea de a infiinta comisii de ancheta.
o Aprobarea acordurilor internationale majore, cum ar fi acordurile privind aderarea de noi state membre si acordurile comerciale sau de asociere intre Uniunea Europeana si alte tari.
Procedurile de decizie aplicabile la nivelul Parlamentului sunt:
o Procedura de co-decizie - Parlamentul imparte puterea legislativa cu Consiliul.
o Procedura de aviz conform - acordul Parlamentului este obligatoriu pentru adoptarea unor anumite acte legislative.
o Procedura de cooperare - Parlamentul poate influenta deciziile Consiliului prin dreptul de a aduce amendamente propunerilor acestuia - aceasta procedura a fost limitata, in urma Tratatului de la Amsterdam, la cateva situatii ce privesc uniunea economica si monetara.
o Procedura de consultare - Parlamentului ii este ceruta o opinie, ce este fundamentata de unu din comitetele sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii Europene cu Rol Decizional.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!