Inovatia si Sistemul Antreprenorial - Peter Druker

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Cartile lui Peter Ferdinand Drucker (19 Noiembrie, 1909 - 11 Noiembrie, 2005),cel mai influent si mai citit ganditor si autor de lucrari in domeniul managementului,au fost bestseller-uri in America si in alte peste douazeci de tari. A publicat frecvent in reviste si a fost redactor la Wall Street Journal. Druker a facut o cariera prestigioasa ca profesor; peste douazeci de ani a fost profesor de management la Graduate Business School din New York University. Din 1971 a fost profesor de stiinte sociale la Claremont Graduate School,California.
Lucrarea prezinta inovatia si sistemul antreprenorial ca practica si disciplina. Aceasta difera,atat ca intentie cat si realizare,de multe din cartile si articolele despre inovatie si sistemul antreprenorial publicate pana in anul 1985.Ca si acestea , ea afirma importanta inovatiei si a sistemului antreprenorial.
Avand caracter practic fara a fi o lucrare de tip "indrumar, ea propune solutii pentru intrebarile : ce,cand si de ce? , prezinta initial definitii ale inovatiei si sistemului antreprenorial,diferitele tipuri si aspecte dar si cazurile in care acestea pot aparea. Drucker apoi continua cu o analiza despre cum acesti factori pot fi promovati in orice afacere.
Cartea este impartita in trei parti principale : 
-Partea I : "Practica Inovatiei" - Drucker defineste inovarea ca un mijloc prin care antreprenorii pot exploata schimbarea pentru a crea noi servicii si oportunitati de afaceri.
-Partea a II-a : "Practica Sistemului Antreprenorial" - se concentreaza pe strategii manageriale pentru noile societati, afaceri existente si institutii de serviciu public.
-Partea a III-a : "Strategiile antreprenoriale" - analizeaza practici si politici pe care antreprenorii ar trebui sa le urmeze.
Partea intai : "Practica inovatiei"
1.Economia antreprenoriala sistematica
Definitia de antreprenor poate avea mai multe intelesuri : o persoana care scoate resursele economice dintr-un domeniu cu productivitate scazuta si le introduce intr-un domeniu cu productivitate ridicata si cu randament mai mare; deseori este definit ca cineva care isi incepe propria sa afacere de proportii mici.
Economia antreprenoriala se bazeaza pe aplicarea de concepte si tehnici de management, standardizarea produsului, proiectarea tehnologiei si a uneltelor,totul pe baza analizei muncii care urma a fi depusa, apoi stabilind standardele necesare, reusind astfel sa creasca radical randamentul resurselor si creand o noua piata si un nou consumator.
In afara de noutate si amploare, o intreprindere trebuie sa prezinte anumite caracteristici pentru a fi de tip antreprenorial. De asemenea o intreprindere nu trebuie sa fie mica si noua ca sa fie antreprenoriala, sistemul antreprenorial practicandu-se si de catre intreprinderi mari,deseori vechi.
Sistemul antreprenorial se bazeaza pe teoria privind economia si societatea,fiind mai mult o trasatura de comportament decat de personalitate. Acesta este riscant pentru ca majoritatea antreprenorilor nu stiu ce fac,lipsindu-le metodologia, incalcand astfel legi elementare si bine cunoscute.
2.Inovatia cu un scop bine determinat si cele sapte surse ale posibilitatilor de inovare
Inovatia este instrumentul specific sistemului antreprenorial,inovatia creeaza un mijloc. Antreprenorii inoveaza. Cea mai mare resursa in economie este puterea de cumparare.
Primele patru surse se afla in cadrul intreprinderilor. Acestea sunt: neprevazutul (succesul, esecul, evenimentul neasteptat); incongruenta (dintre realitate asa cum este de fapt si realitatea cum ar trebui sa fie); inovatia bazata pe necesitatea procesului ; schimbarile din structura industriei sau din structura pietei care iau lumea pe nepregatite.
Alte trei surse implica schimbari in afara intreprinderii sau industriei : demografice; schimbari in receptivitate,dispozitie si intelegere ; cunostinte noi atat stiintifice cat si nestiintifice.
Cele sapte surse necesita o analiza separata,pentru ca fiecare are caracteristicile sale diferite.
3.Sursa : Neprevazutul
Succesul neasteptat impune inovatia, nu este numai o ocazie de inovatie. Poate sa irite sau sa nu fie sesizat deloc. Cere seriozitate,sa dispuna de cel mai capabil personal si de sprijin din partea conducerii.
Esecul neasteptat nu poate fi respins si niciodata nu trec neobservate. Este vazut ca un simptom al ocaziei de inovatie si trebuie sa fie luat in serios. Presupunerile pe care se baza un produs,proiectarea lui sau strategia lui,nu se mai potrivesc cu realitatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inovatia si Sistemul Antreprenorial - Peter Druker.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!