Inițiative locale de dezvoltare economică

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea economica reprezinta obiectivul principal in actuala etapa si al evolutiei sistemului socio-economic si premisa stabilitatii acestuia.
In termeni macroeconomici dezvoltarea economica are loc atunci cand bunastarea economica a oamenilor creste pe o perioada lunga si este legata de patru elemente decisive:
- evolutia populatiei;
- calitatea capitalului uman de intreprinzator;
- ritmul investitiilor si infiintare de noi afaceri;
- eficienta de utilizare a resurselor productive existente.
1.Dezvoltarea economica locala-definitii si conepte
Dezvoltarea economica locala este un concept larg si reprezinta acel proces de unire si combinare a eforturilor reprezentantilor tuturor sectoarelor - guvernamental, al mediului de afaceri si al societatii civile cu scopul crearii unor conditii favorabile pentru cresterea economica si crearea noilor locurilor de munca. Aceste eforturi se necesita a fi orientate in final spre un scop unic - cresterea bunastarii populatiei.
Edward J. Blakely, in cartea sa, a definit dezvoltarea economica locala ca "un proces in care guvernul local si/sau grupurile comunitare gestioneaza resursele lor existente intr-un aranjament de parteneriat cu sectorul privat, sau cu alte structuri, pentru creare de noi locuri de munca si dezvoltarea activitatii economice intr-un spatiu economic bine definit". In cadrul acestui concept, in special pentru tarile cu economiile in tranzitie, guvernelor locale le revine un rol deosebit de important din urmatoarele considerente:
- in rezultatul delimitarii proprietatii si formarii proprietatii municipale, autoritatile locale au devenit proprietari si gestionari ai afacerilor, cu prezenta substantiala pe piata;
- autoritatile locale dispun de diverse instrumente fiscale si mijloace capitale pentru a acorda asistenta directa intreprinderilor noi si celor existente;
- autoritatile locale au acces la informatii si retele de agentii care pot fi utilizate la asistenta intreprinderilor si atragerea de investitii. 
Dezvoltarea economica locala mai este si un proces continuu de planificare si implementare a programelor strategice si a politicilor de dezvoltare durabila in scopul imbunatatirii masurabile a calitatii vietii intregii comunitati locale, prin utilizarea creativa a resurselor locale.
Obiectivul de baza al dezvoltarii economice locale reprezinta inlaturarea obstacolelor din calea dezvoltarii economice si imbunatatirea mecanismelor de functionare eficienta a pietii. Alte obiective se refera la orientarea eforturilor spre oferirea asistentei sectorului de afaceri existent, incurajarea deschiderii de noi afaceri prin identificarea noilor nevoi ale oamenilor, atragerea investitiilor la nivel local si ridicarea nivelului de dezvoltare a infrastructurii. Pentru realizarea acestor obiective si atingerea scopului final este nevoie de a opera strict in directiile de dezvoltare economica a orasului respectiv, avand ca perspectiva cresterea economica si imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor teritoriului dat. Pe principalul loc in dezvoltarea economica a localitatii sta stabilirea corecta a "accentelor", prin identificarea tendintelor moderne care sunt mereu in schimbare. Acest lucru este foarte important la nivel de oras, daca acesta se doreste a fi un participant cu drepturi depline pe piata. Concurenta are un rol foarte important si astfel vor avea succese mai mari acele localitati care vor lua in consideratie conditiile actuale de pe piata.
Dezvoltarea si dinamismul intreprinderilor mici au reprezentat mijloace de adaptare a economiilor locale la noile conjuncturi economice aparute in perioada de tranzitie. Ele au incurajat multe grupuri sociale sa-si organizeze de sine statator o sursa de venit prin deschiderea unei afaceri proprii, astfel contribuind la crearea noilor locuri de munca si reducerea somajului (Delnet, 2003). Aceste procese dovedesc ca principala provocare pentru un oras este de a fi capabil de a-si mobiliza potentialul existent, de a coordona diferiti factori locali valorificand potentialul lor si de a le plasa eventual in serviciul activitatii economice.
Activitatea economica a urbelor genereaza intre 50% si 90% din Produsul Intern Brut in majoritatea tarilor. Prosperitatea economica a multor natiuni este deseori legata de prosperitatea economica a oraselor acelor natiuni. De asemenea un oras poate avea mai mult succes daca afacerile practicate in cadrul sau vor avea succes. Insa succesul afacerilor depinde de capacitatea de a-si asigura un avantaj pe pietele regionale, nationale sau chiar pietele straine. Intr-o astfel de masura, multe orase incearca sa-si intareasca avantajele sale comparative intr-un mod in care se sustin direct avantajele competitive ale afacerilor sau sectoarelor productive de pe teritoriul lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Initiative Locale de Dezvoltare Economica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!