Ingrijirile pe Termen Lung

Extras din referat Cum descarc?

In domeniul serviciilor sociale, incluzand si ingrijirile pe termen lung, Romania a dezvoltat un amplu cadru legislativ, tinand cont de nevoile specifice ale diferitelor grupuri vulnerabile: persoane varstnice, persoane cu handicap. In domeniul ingrijirii persoanelor varstnice, cadrul legislativ este reprezentat de Legea nr.17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, respectiv Strategia nationala de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice (2005 -2008). Astfel, serviciile acordate persoanelor varstnice au in vedere:
a) ingrijirea temporara sau permanenta la domiciliu;
b) ingrijirea temporara sau permanenta intr-un camin pentru persoane varstnice;
c) ingrijirea in centre de zi, cluburi pentru varstnici, case de ingrijire temporara, apartamente si locuinte sociale, precum si altele asemenea. Ingrijirile la domiciliu reprezinta cea mai eficienta strategie de ingrijire a persoanelor varstnice in situatie de dependenta, nu numai pentru ca este o metoda cu un cost mai redus decat ingrijirea in institutii, dar pentru ca este preferata de toate persoanele in cauza, reprezentand un atribut esential al asigurarii cresterii calitatii vietii. Pentru a realiza ingrijirile la domiciliu, in Romania se acorda prioritate programelor care permit dezvoltarea infrastructurii sociale capabile sa sustina o adevarata retea de servicii si care sa fie coordonate cu celelalte structuri si anume cu cele medicale si sociale. Aceasta inseamna mijloace financiare suficiente, acordate in conformitate cu un model bine structurat si definit la nivel national, personal specializat si dimensionat in functie de problematica sociala, implicarea societatii civile, dezvoltarea voluntariatului, acordarea de suport pentru familii si ingrijitori. Majoritatea persoanelor varstnice dependente beneficiaza de ingrijirea acordata in familie. Aceasta realitate ridica o multitudine de probleme care necesita sa fie rezolvate. Majoritatea ingrijitorilor din familie sunt femei, sotii sau fiice. Multi ingrijitori sunt la randul lor persoane varstnice si pot deveni dependenti. Ingrijirea de catre familie se realizeaza cu precadere in mediul rural, unde traditia si valorile morale sunt pastrate intr-o mai mare proportie.
Pentru persoanele care acorda ingrijire varstnicilor la domiciliu, a fost adoptata Metodologia de acreditare si potrivit acesteia, ingrijirea temporara sau permanenta a persoanei varstnice la domiciliu poate fi realizata, numai cu consimtamantul persoanei, de o persoana fizica acreditata, denumita ingrijitor sau de o persoana juridica cu atributii in acest domeniu, daca dispune de personal calificat.
Ingrijirea la domiciliu are in vedere acordarea de servicii sociale si socio-medicale, recomandate, in baza Grilei nationale de evaluare a persoanelor varstnice dependente. Structurile deconcentrate ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale aproba acreditarea ingrijitorilor, urmare a unei cereri inaintate de persoanele care solicita acest lucru, in cazul in care sunt indeplinite conditiile prevazute. Persoanele fizice sau juridice acreditate primesc un ,,atestat de ingrijitor pentru varstnici" care se elibereaza pe o perioada de cel mult un an. Anual, sau cand se considera ca este necesar, serviciul social din consiliile locale intocmeste un Raport de evaluare a activitatii desfasurate de ingrijitor, pe care il transmite directiei de munca si protectie sociala. Pe baza acestuia atestatul poate fi reinnoit, suspendat sau retras.
De asemenea, ingrijirea persoanelor varstnice se realizeaza si in institutii rezidentiale, respectiv camine. Aceasta, reprezinta o masura de asistenta sociala dispusa cu titlu de exceptie, luandu-se in considerare criterii de prioritate. Principalele obiective ale unui camin pentru persoane varstnice sunt de a asigura maximum de autonomie si siguranta, servicii de supraveghere si ingrijire medicala necesare, de a oferi suport pentru ameliorarea capacitatilor fizice si intelectuale, de a stimula participarea persoanelor la viata sociala.
Sursa: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
Finantarea sistemului se realizeaza, in principal din bugetele locale prin acordarea de subventii in completarea veniturilor extrabugetare ale caminelor. Bugetul local asigura si finantarea cheltuielilor pentru organizarea si functionarea serviciilor comunitare, inclusiv cele acordate la domiciliu, pentru cheltuielile de inmormantare in cazurile in care nu exista sustinatori legali sau acestia nu-si pot onora obligatiile familiale din motive economice sau de sanatate precum si pentru finantarea activitatilor de asistenta sociala ale ONG-urilor. Din bugetul de stat se asigura cheltuielile de investitii si reparatii capitale pentru unitatile de asistenta sociala din zonele defavorizate, se completeaza veniturile extrabugetare ale caminelor, se acorda subventii pentru programe de asistenta sociala efectuate de ONG-uri, precum si alte cheltuieli considerate prioritare prevazute in legile bugetare anuale. Caminele pentru persoane varstnice, au asigurate cheltuielile curente si de capital din veniturile extrabugetare si subventii acordate de la bugetul de stat. Contributia lunara de intretinere se stabileste de conducerea caminului, in functie de gradul de dependenta si de veniturile persoanei varstnice sau ale sustinatorilor legali. In ceea ce priveste responsabilitatea dezvoltarii sistemului de servicii sociale pentru persoanele cu handicap aceasta revine Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap. Rata numarului persoanelor cu dizabilitati (copii si adulti) la nivelul anului 2006 a fost de 2,25% din populatia Romaniei (488.054 persoane din care 261.449 femei), inregistrand o usoara crestere la
nivelul anului 2007 si anume 2,63% (567.542 persoane din care 308.812 femei).


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirile pe Termen Lung.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!