Infracționalitatea Transnaționalilor Microsoft

Referat
5/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1838
Mărime: 9.14KB (arhivat)
Publicat de: Avram Boboc
Puncte necesare: 0
Scurt istoric Microsoft Office Microsoft si legile antitrust

Extras din referat

Corporatia Microsoft

Corporatia Microsoft (NASDAQ: MSFT), des mentionata doar ca MS, este o corporatie multinationala Americana specializata in tehnologie computerizata, care are 79 000 de angajati si este prezenta in 102 tari. De asemenea, are un venit global annual de 51.12 miliarde dolari (in 2007). MS creeaza, manufacturizeaza, licentiaza si dezvolta o larga gama de produse software folosite in domeniul IT. Avand sediul principal in Redmond, Washington, SUA, cele mai bine vandute produse ale corporatiei sunt sistemele de operare Microsoft Windows si pachetul de produse software Microsoft Office. Aceste produse ocupa pozitii de top pe piata calculatoarelor de birou, avand o cota de piata estimativa de pana la 90%, incepand din 2003 pentru Microsoft Office si din 2006 pentru Microsoft Windows. Una din principalele viziuni ale lui Bill Gates e ca “softurile noastre sa fie folosite la orice birou si in final in fiecare casa de pe planeta”.

Fondat initial pentru a dezvolta si vinde translatoare BASIC pentru Altair 8800, Microsoft a ajuns sa domine piata sistemelor de operare folosite de PC-uri, o data cu lansarea MS-DOS, la mijlocul anilor ’80. Compania a eliberat un IPO (initial public offering) pe piata de burse, care, datorita cresterii fulminante a valorii actiunilor, a dat nastere la 4 miliardari si aproximativ 12 000 de milionari din randul angajatilor Microsoft. De-a lungul istoriei sale, compania a fost tinta a numeroase critici din motive variate, dintre care practicile de afaceri monopolistice – atat Departamentul de Justitie SUA, cat si Comisa Europeana, printre altii, a dat in judecata Microsoft, acuzand-o de incalcarea legilor antitrust.

Microsoft s-a extins si pe alte piete, pe langa cea a sistemelor de operare si a softurilor de birou, detinand reteaua de televiziune prin cablu MSNBC, portalul de internet MSN si enciclopedia multimedia Microsoft Encarta. De asemenea, compania produce si produse hardware, cum ar fi mouse-ul Microsoft si produse de “home entertainment” ca Xbox, Xbox 360, Zune si MSN TV. Cunoscuta pentru asa numita sa “cultura afaceristica bazata pe dezvoltare”, Microsoft acorda asistenta clientilor sai prin intermediul grupurilor Usenet si paginilor www, si acorda statutul de Microsoft MVP voluntarilor care se dovedesc eficienti in asistarea clientilor companiei. Site-ul oficial al companie este unul din cele mai vizitate de pe internet, avand peste 2,4 milioane de vizitatori zilnic, conform Alexa.com, care l-a clasat in primele 18 cele mai vizitate site-uri existente la data de 12 Septembrie 2007.

Legea competitiei

Legea competitiei, cunoscuta in SUA ca si “legea antitrust”, are trei elemente principale:

- Prohibitia intelegerilor sau practicilor care ingradesc comertul liber si competitia intre companii. Aceasta include, in particular, represiunea cartelurilor.

- Interzicerea comportamentului abuziv practicat de o firma care domina o piata, sau a practicilor anti-competitive care tind sa duca la o astfel de pozitie dominanta.

- Verificarea fuziunilor si achizitiilor efectuate intre companii mari. Tranzactiile care pot periclita procesul competitiv pot fi interzise, sau acceptate cu conditia indeplinirilor asa ziselor “remedii”, care consta in obligatia companiei de a vinde o parte din afacerea finala sau de a oferi licente sau acces la diverse facilitate, permitand astfel altor companii sa intre in competitie.

Legea competitiei in Comunitatea Europeana

Legea competitiei in Comunitatea Europeana e una din ariile de autoritate ale Uniunii Europene. Legea competitiei regleaza exercitarea puterii pe piata de catre marile companii, guverne sau alte entitati economice. In UE, ea este un factor important ce asigurar o piata interna completa, adica libera circulatie a muncitorilor, bunurilor, serviciilor si capitalului intr-o Europa fara granite. Legea vizeaza patru arii principale:

- Cartelurile, sau controlul intelegerilor ilicite si a altor practici anti-competitive, care au repercusiuni asupra UE (din 1994 devenita Aria Economica Europeana). Acest aspect este enuntat Articolul 81 din Tratatul Comunitatii Europene.

Preview document

Infracționalitatea Transnaționalilor Microsoft - Pagina 1
Infracționalitatea Transnaționalilor Microsoft - Pagina 2
Infracționalitatea Transnaționalilor Microsoft - Pagina 3
Infracționalitatea Transnaționalilor Microsoft - Pagina 4
Infracționalitatea Transnaționalilor Microsoft - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Infractionalitatea Transnationalilor Microsoft.doc

Ai nevoie de altceva?