Informatizarea sistemelor ierarhice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ruptura tehnologica creata de evolutia spectaculoasa a tehnologiei informatice deschide calea unor noi moduri de a lucra impreuna dar organizatiile par blocate in preocuparea de a le utiliza eficient * Aceasta deoarece modul de organizare al acestora este un raspuns la nevoile din perioada revolutiei industriale

1. Conceptul de functie a managementului

Procesul de management are un caracter ciclic si se desfasoara pe etape. Acest proces incepe cu stabilirea obiectivelor pentru o anumita etapa si se incheie cu evaluarea rezultatelor finale. Pe baza informatiilor asupra realizarii obiectivelor se stabilesc noi sarcini, se lanseaza noi obiective si ciclul conducerii se reia. In cadrul fiecarui ciclu subiectul conducator efectueaza un ansamblu de actiuni, relativ independente, care se schimba succesiv. Aceasta succesiune de actiuni relativ independente efectuate de subiectul conducator asupra obiectului condus se numesc functii ale conducerii. Ele sunt definite ca ansambluri de actiuni relativ independente, care se succed intr-o anumita ordine in timp si care sunt efectuate de orice subiect conducator ce exercita o influenta rationala asupra obiectului condus in vederea stabilirii obiectivelor si a realizarilor lor.

Identificarea si delimitarea functiilor managementului prezinta o mare importanta teoretica si practica pentru intelegerea aprofundata a procesului managerial, intrucat ansamblul integrat al functiilor defineste continutul procesului de management. Totodata, sistemul de management - structura organizatorica, sistemul informational-decizional, metodele si tehnicile de conducere, sistemul motivational - este conceput in stransa legatura cu functiile managementului.

In randul specialistilor din tara si strainatate exista conceptii diferite asupra functiilor conducerii. Dupa cum se stie, primul care a identificat functiile managementului a fost Henry Fayol, in conceptia caruia conducerea trebuie sa exercite urmatoarele functii: previziunea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul.

Ulterior, alti specialisti au conceptii partial diferite asupra functiilor managementului. Astfel, Shay partajeaza procesul managerial in 7 functii: stabilirea obiectivelor, organizarea, inovarea, motivatia, schimbul de opinii, masurarea rezultatelor si formarea oamenilor. In Romania, in una dintre cele mai prestigioase carti de profil, ,,Managementul organizatiei", autorii acesteia - profesorii Zorlentan, Burdus si Caprarescu - considera functiile managementului ca fiind: prevederea, organizarea, coordonarea, antrenarea, controlul/reglarea.

Se observa ca in toate cazurile se regaseste organizarea. Aceasta reprezinta punctul de plecare al ,,zonei" pe care o punem in discutie. Chiar din definitia general acceptata functia de organizare arata ancorarea acesteia in mentalitatea erei industriale: ,,Organizarea ca functie a managementului cuprinde ansamblul actiunilor prin care se constituie sistemul conducator, sistemul condus si sistemul legaturilor dintre acestea" - ,,Managementul organizatiei". Vechea problema: cineva trebuie sa conduca, cineva trebuie sa gandeasca si altcineva sa execute.

Dupa domeniul la care se refera, se deosebesc:

organizarea productiei - contine actiuni care se refera la: definirea structurii de productie, conceperea si functionarea sistemului de reparatii, a sistemului de transport intern, a celui de control al calitatii produselor, alegerea metodelor de imbinare a factorilor de productie s.a.;

organizarea muncii - cuprinde un ansamblu de actiuni privind diviziunea muncii pe operatii, selectia personalului, servirea normala a locurilor de munca, stabilirea ritmului normal de munca, normarea muncii, stimularea eficienta a angajatilor, crearea conditiilor ergonomice ale muncii;

organizarea managementului - cuprinde in principal actiuni prin care se constituie structura organizatorica a conducerii organizatiei si sistemul informational al acesteia.

2. Functia de organizare - organizare structurala, organizare informationala

Functia de organizare se caracterizeaza in procesul de management prin actiuni care vizeaza ansamblul organizatiei, precum si diferitele domenii ale acesteia. Exercitata de managementul de nivel superior, organizarea de ansamblu se materializeaza in structuri organizatorice si informationale prin care se combina, se ordoneaza si se actualizeaza componentele umane, materiale, financiare si informationale ale organizatiei. Evidente, concrete si perfectibile, structurile organizatorice si informationale se constituie in instrumente create, stapanite

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Informatizarea sistemelor ierarhice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 907 cuvinte
Nr caractere:
12 406 caractere
Marime:
14.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
informatizare, sisteme, update
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!