Influențele șomajului asupra creșterii economice

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. SOMAJUL SI CAUZELE APARITIEI
SOMAJULUI
Forta de munca, ca factor de productie esential in economie, se manifesta pe o piata specifica acestui factor, si anume piata muncii, cu regulile specifice economiei de piata spre care tinde si Romania.
Ocuparea sau neocuparea reprezinta situatii concrete in care se afla la un moment dat forta de munca a unei tari. Somajul ca efect al neocuparii fortei de munca exista si a existat inca de la inceputul societatii capitaliste. In Romania, fenomenul somajului a impus autoritatii publice sa creeze o institutie specializata in masurarea si gestionarea efectelor sale, si anume Agentia Nationala pentru Ocupare si Formare Profesionala, care are responsabilitati ce s-au diversificat si amplificat de la o perioada la alta, osciland intre masuri pasive si active de diminuare a nivelului somajului si a efectelor sale.
Somajul este un aspect negativ al dezvoltarii economice care afecteaza in proportii diferite toate tarile, mai ales cele subdezvoltate si cele in tranzitie la economia de piata. 
Termenul somaj este o descriere a conditiei economice a societatii la un moment dat. Somaj scazut inseamna ca cea mai mare parte a fortei de munca este ocupata. Somajul ridicat este este un semn ca economia este in recesiune, sau mai rau. Inseamna ca, un procentaj sesizabil din forta de munca este in somaj pentru o lunga perioada de timp.
Daca abordam termenii pietei muncii, somajul poate fi definit ca un excedent al fortei de munca fata de nivelul cererii de munca, iar somarii pot fi considate persoanele care sunt apte de munca, dar nu-si gasesc de lucru. Sau, somerii sunt persoanele ce au inregistrate cereri de angajare la oficiile de plasare a fortei de munca sau cei cu cereri de locuri de munca permanente sau temporare nesatisfacute la sfarsitul fiecarei luni.
Biroul International al muncii, ca organism O.N.U., defineste somerul ca fiind orice persoana care are mai mult de 15 ani si indeplineste concomitent urmatoarele conditii: este apt de munca, nu munceste, este disponibil pentru o munca salariata sau nesalariata, cauta un loc de munca. 
In Romania, Legea 1/1991 modificata prin Legea 86/1994 defineste somerii, persoanele apte de munca, care au implinit 16 ani si care nu pot fi incadrate din lipsa de locuri disponibile corespunzatoare pregatirii lor.
Somajul poate fi caracterizat prin:
a) Nivelul somajului
Aceasta se poate exprima in mod absolut (ca numar total al somerilor), cat si relativ, ca rata a somajului (numarul somerilor/populatia activa). Aceasta rata difera pe tari, perioade si regiuni ale aceleiasi tari. Azi e cel mai ridicat in tarile slab dezvoltate si in curs de dezvoltare.
In S.U.A., cifra somajului este publicata lunar in Biroul de Statistica a Muncii din cadrul Departamentului Muncii si de alte agentii similare a altor guverne. In Romania, nivelul somajului este determinat si prezentat lunar si anual de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Comisia Nationala pentru Statistica.
Economistul neozeelandez A.W.Phillips, afirma ca rata anuala a somajului este acea rata a somajului care corespunde unei rate stabile sau inertiale a inflatiei.
b)Intensitatea cu care se manifesta somajul
In literatura de specialitate anglo-saxona se apreciaza ca: ,,Cifra somajului acopera fiecare segment al economiei care poate fi intr-adevar masurat. Unele aspecte ale somajului sunt mai greu de evaluat: subangajarea cu jumatate de norma si ,,la negru" de exemplu."
c)Durata de somaj
Este perioada trecuta de la momentul pierderii locului de munca pana la reluarea activitatii.In unele tari este in continua crestere, uneori atinge 18-24 de luni.
d)Structura somajului formata prin clasificarea somerilor dupa diferite criterii: nivelul calificarii, domeniul in care au lucrat, categoria socio-profesionala careia ii apartin, ramurile de activitate din care provin, sex, categorii de varsta etc.
Tipuri de somaj:
Dupa cauzele care il determina, avem:
- somaj voluntar (clasic) este determinat de refuzul persoanelor de a se angaja, intrucat ele doresc un salariu mai mare decat salariul de echilibru de pe piata muncii. Este un somaj cauzat de rigiditatea salariilor. Somajul voluntar poate fi considerat unul natural, normal, nefiind un somaj inflationist.
- somaj involuntar este determinat de dezechilibrul de pe piata bunurilor, format in perioada adaptarii ofertei la nivelul cererii. ,,Somajul involuntar exista daca in cazul unei cresteri usoare in raport cu salariul nominal a preturilor, la bunurile pe care le consuma muncitorii, atat oferta totala de mana de lucru dispusa sa munceasca la salariul nominal curent, cat si cererea totala de mana de lucru la acel salariu ar fi mai mari decat volumul existent al ocuparii." 
In functie de procesele economico-sociala care stau la baza lui, avem:
- somaj ciclic cauzat de crizele economice si conjuncturi defavorabile, trecatoare, dar care se repeta la intervale de timp mai lungi sau mai scurte;
- somaj structural determinat de modificarea structurii economiei pe activitati, ramuri, subramuri sub influenta evolutiei nevoilor, crizei energetice sau altor factori;
- somaj tehnologic determinat de inlocuirea vechilor tehnici si tehnologii cu eltele mai noi, precum si de centralizarea unor capitaluri si unitati economice cu restrangerea locurilor de munca;
- somaj intermitent, ce apare ca urmare a practicarii contractelor de angajare pe scurta durata din cauza incertitudinii afacerilor unui anumit numar de unitati economice;
- somaj de discontinuitate, care afecteaza in mod deosebit femeile si este cauzat de intreruperi ale activitatii din motive familiale si de maternitate;
- somaj sezonier, cauzat de intreruperi ale activitatilor puternic dependente de factori naturali, cum sunt cele din agricultura, constructii, lucrari publice.
Dezvoltarea economica este esentiala pentru existenta umana.Omul ocupa cel mai important loc in dezvoltarea economica, el fiind, alaturi de natura, un factor de productie ,,originar" sau ,,primar". Legaturile reciproce dintre populatie si economie au loc in cadrul unor procese de natura mai mult sau mai putin variata si in conditiile istorice diferite in timp si spatiu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influentele Somajului asupra Cresterii Economice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!