Influenta Socurilor Externe asupra Cererii si Ofertei Agregate

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere
2.Notiuni geberale ce caracterizeaza tema
3.Socurile externe-caracteristica si consecintele
3.1.Dezastre naturale
3.2."Socuri petroliere"
4.Concluzii
5.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Economia lumii este tot mai amenintata de marile socuri cum ar fi modificarile climatice, terorismul, epidemiile sau o noua criza a petrolului, potrivit raportului si al marilor societati financiare.(www.wall-street.ro) 
Aceste socuri au un impact mare atat asupra economiei mondiale cit si asupra celei nationale.Intrucit statele lumii nu pot concepe existenta lor independent,aflindu-se intr-o interconexiune realizata prin tratativele de comert,conventii ect,astfel apare procesul de globalizare economica,inceput inca la mijlocul anilor 80 ai sec.XX.
Intr-un sens larg, globalizarea economiei mondiale poate fi definita ca fiind procesul deosebit de dinamic al cresterii interdependintelor dintre statele nationale, ca urmare a extinderii si adancirii legaturilor transnationale in tot mai largi si variate sfere ale vietii economice, politice, sociale si culturale si avand drept implicatie faptul ca problemele devin mai curand globale decat nationale, cerand la randul lor o solutionare mai curand globala decat nationala.
Abordata din punct de vedere economic si financiar, globalizarea poate fi definita drept intarirea si largirea legaturilor dintre economiile nationale pe piata globala a bunurilor, serviciilor si mai ales a capitalurilor.
Factorii economico-comerciali care au influentat adancirea procesului de globalizare a economiei mondiale include libera circulatie a marfurilor, liberalizarea serviciilor, liberalizarea pietelor de capital, liberalitatea investitorilor straini de a infiinta firme si alti factori cu caracter legislativ si administrativ favorabili globalizarii.(www.referat.ro)
Este evident faptul ca globalizarea are o semnificatie mult pozitiva,insa,precautind si aspectele ei negative,pot evidentia un singur punct si anume cel de dependenta,in diferite proportii si in diferite domenii,a tarilor unele fata de altele.Altfel zis,anumite schimbari,evolutii,evenimente din interiorul statului pot afecta totoodata si situatia tarilor care depind de sfera in care s-au manifestat aceste ascelatii(exemplu:dezastrele din anumite state pot afecta recolta de anumite alimente care sunt exportate.Drept rezultat,va creste pretul pentru aceste alimente ce va aduce ca consecinta minimizarea ofertei agregate pe piata tarilor importatoare).
Este foarte important de abordat problema data intrucit anume ea scoate in evidenta inerdependenta economiei statelor lumii si ne ajuta sa vedem cum influenteaza diversi factori asupra situatiei economice mondiale.
2.Notiuni generale ce caracterizeaza tema
Pentru a intelege mai bine tema abordata,ar trebui sa facem cunosinta,pentru inceput cu notiunile ce ne vor ajuta sa o percepem mai bine.Printre aceste notiuni as propune sa analizam termeni ca: cererea agregata,oferta agregata,soc economic,soc petrolier,dezastre naturale,inflatia.
Cerere agregata-totalitatea cheltuielilor planificate pentru o perioada determinata,de regula un an,destinate achizitionarii de bunuri produse in cadrul economiei nationa-le.
Oferta agregata-cantitatea totala de bunuri economice disponibila pentru vinzarea la un anu-mit nivel mediu al preturilor si intr-o perioada determinata.
Soc economic-evenimente neasteptate care pot schimba substantial directia sau intensitate flu-xului circular.
,,Soc petrolier"-sporirea pretului mondial al titeilor.
Dezastre naturale-totalitatea de calamitati cae sunt provocate fie de factorii naturali,fie de cei antropogeni care au caracter destrugator partial sau total cu consecinte nefaste pentru omenire.
Inflatia-dezechilibru de ansamblu al economie care consta in aparitia sau cresterea discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existen-ta anterior.
Decalaj rece-sionist- marimea prin care cheltuielile dorite la nivelul angajari totale a fortei de munca nu corespund cu productia realizata in aceleasi conditii.
Stagflatia- aparitia simultana in economia nationala a doua procese: somaj si inflatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Socurilor Externe asupra Cererii si Ofertei Agregate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!