Influenta Inflatiei Asupra Economiei Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Fenomenul inflationist s-a facut simtit in viata oamenilor inca de la inceputuri sub diverse forme, care au afectat intr-o mare masura bunul mers al vietii economice,sociale si politice.
Inflatia reprezinta unul din cele mai puternice dezechilibre macroeconomice care afecteaza, mai mult sau mai putin, toate economiile nationale.
Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insuficient conturata. Procesul inflationist a aparut, cu mult inainte ca stiinta economica. Fiind, ianainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii.
Inflatia este un dezechilibru care afecteaza, in proportii diferite, toate economiile nationale, si care poate fi sesizat prin doua tendinte majore, si anume: cresterea generalizata a preturilor si scaderea puterii de cumparare a banilor. Se considera ca inflatia este o stare caracterizata prin cresterea permanenta mai rapida a volumului puterii de cumparare fata de volumul bunurilor si serviciilor, astfel incat din aceasta rezulta cresterea veniturilor si preturilor in timp ce valoarea banilor scade.
Masurarea inflatiei porneste, bineinteles, de la consensul teoretic cu privire la formele de manifestare ale fenomenului, dar realizarea in fapt a acestei intentii ramane o problema complexa.
Instrumentul la care se apeleaza cel mai des in acest scop este indicele general al preturilor sau indicele sintetic al preturilor. Acesta, cu toate ca are anumite insuficiente, exprima, in linii generale, cresterea preturilor ca fenomen de ansamblu care afecteaza economia. Nu orice crestere a indicelui general al preturilor este expresia directa a inflatiei. Deci pentru a trage o cocluzie corecta cu privire la natura inflationista sau a cresterii indicelui general al preturilor, adesea, sunt necesare informatii si analize suplimentare.
Cealalta tendinta majora ce caracterizeaza situatia de inflatie, scaderea de cumparare a banilor, consta in relevarea faptului ca in decursul unei perioade relativ lungi, volumul bunurilor si serviciilor ce se cumpara intr-o economie scade in comparatie cu masa monetara si nivelul preturilor. Aceasta se determina ca un raport intre masa monetara si nivelul preturilor, aratand cate bunuri si servicii se pot cumpara cu cantitatea de bani existenta in economie, la un nivel dat al preturilor.
Cauzele inflatiei : inflatia este generata de tensiuni si dezvoltari inflationiste ale unor componente valorice ale procesualitatii economice.
Apar implicit forme ale inflatiei : 
1. inflatia prin cerere - este generata de cresterea cererii globale de bunuri si servicii in raport cu oferta inelastica. Se manifesta sectorial ,dar se extinde rapid, generalizandu-se. 
2. inflatie prin costuri - este generata de cresterea nejustficata a unor categorii de costuri. Este o expresie a dezechilibrelor de pe piata factorilor de productie.
3. Inflatie importata - generata prin mecanismul cursului de schimb si prin mecanismul fluxurilor de capital.
4. Inflatie structurala - determinata de dezechilibre in structurile economice datorita accelerarilor politicii economice in diferite sectoare si de preponderenta interventionismului autoritatii publice pentru realizarea ajustarilor, armonizarilor si adaptarilor in vederea echilibrului economic global. 
Cresterea substantiala a creditului duce relativ repede la dezechilibrul inflationist, la excesul de crestere nominala pentru bunurile de consum (inflatie pe credit). In anumite conditii, profiturile cresc mai incet decat masa economiilor disponibile ale inreprindelor. 
Masurarea nivelului si a intensitatii inflatiei, inclusiv a formelor sale de manifestare au reprezentat preocupari ale teoriei economice. Au fost exprimate puncte de vedere diferite in legatura cu estimarea inflatiei, pornindu-se de la definirea conceptului.
Sunt puncte de vedere diferite care opteaza pentru masurarea-aprecierea inflatiei cu ajutorul urmatorilor indicatori:
1  indicele general al preturilor (deflatorul):
2  indicele preturilor de consum:
unde:
Qo = structura cosului de bunuri ce reflecta nevoia sociala in to;
P1/o = preturile aferente structurii bunurilor incluse in cosul de bunuri in t1 si to.
Metodologia de calcul a I.P.C. a facut obiectul unor ample cercetari ale organismelor publice centrale de statistica ale fiecarei tari, avand in vedere Directivele U.E. privind armonizarea in domeniu, inclusiv necesitatea unor analize si studii comparabile in statistica internationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Inflatiei Asupra Economiei Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!