Influența Culturii Naționale Referitoare la Constituirea Alianțelor Tehnologice în Firmele Intraprenoriale

Extras din referat Cum descarc?

ABSTRACT
Noi consideram ca efectul culturii nationale, asupra predispozitiei pentru intreprinderile independente mici din industria prelucratoare, sa coopereze cu alte firme pentru inovatia tehnologica, si legaturi de capital utilizate in formarea acestor aliante. Rezultate studiului elaborat in cinci tari indica faptul ca trasaturile culturi nationale influenteaza in mod direct formarea aliantei de tehnologie si relatia moderata dintre incertitudinea tehnologiilor percepute si formarea de aliante. In mod specific, rezultatele noastre sugereaza ca o explicatie dependenta de resurse pentru formarea aliantelor tehnologice este mai puternica pentru societatile care mentin valorile cooperatiste si evita incertitudinea. O tranzactie de explicatie a costului pentru utilizarea unor legaturi de capital este cea mai puternica pentru societatile cu valoare individualista.
Capacitatea pentru firmele mici la parghia resurselor si distrugea pietelor existente prin inovare a fost considerat esenta spiritului intraprenorial (Kirchhoff, 1994; Stevenson & Jarillo, 1990; Tiessen, 1997). Firmele care sunt intrepranoriale si sunt capabili sa sustina continuu inovare au mai multe sanse de a supravietui intr-un mediu dinamic (D'Aveni, 1994). Tehnologic inovarea este un proces critic intraprenoriale (Cooper, 1973; Miller, 1983; Stevenson & Jarillo, 1990), in special pentru supravietuirea prin intermediul procesul de fabricatie mici, intreprinderi independente (non-filiala) (Forrest, 1990). Cu toate acestea, intreprinderile mici, independente de productie (denumite in continuare IMM-uri), de obicei lipsa de capital extinde necesitatea favorizarii inovatiei tehnologica (Suarez-Vila, 1998). Unul dintre mijloacele prin care IMM-urile pot beneficia de resursele limitate ale acestora este de a coopera cu interesele lor inovatoare si de a stabili aliante tehnologice cu alte firme mari si mici (Tiessen, 1997). Intr-adevar, cresterea recenta a numarului de aliante tehnologie la nivel mondial a fost fara precedent (Hagedoorn & Schakenraad, 1990). In plus, un procent semnificativ mai mare de firme mici (cu angajati sub 500 ca numar) folosesc aceste aliante decat omologii sai mai mari (Suarez-Villa, 1998). 
Trecut de cercetare empirica a examinat modalitatile individuale, firma si caracteristicile industriei. Tehnologia influenta formarea aliantei (Dickson & Weaver, 1997; Eisenhardt & Schoonhoven, 1996; Gulati, 1995; Hagedoorn & Schakenraad, 1994; Steensma & Tyler, 1998). Cultura nationala este, de asemenea, pretinsa la impact utilizarii si natura cooperarii. De exemplu, succesul economic specific Japoniei in anii 1980 si inceputul anilor 1990 este atribuit in parte sistemul de valori, care incurajeaza o cooperare eficienta intre firme prin reducerea costurilor de tranzactie (Hill, 1995). Daca acest lucru este un caz, apoi si costul tranzactiei economie, reprezinta o teorie descriptiva pentru formarea unei aliante, sau au aplicabilitate limitata in cultura japoneza (Hofstede, 1993). In mod similar, explicatiile teoretice rezonabile pentru formarea aliantei de tehnologie pentru IMM-uri intr-o cultura poate fi mai putin adecvate in alta. 
In acest studiu, vom investiga formarea de aliante tehnologie catre IMM-uri. Noi am recunoscut faptul ca aliantele tehnologice sunt create intr-un context social si anticipam ca valorilor culturale vor afecta forma de organizare folosita pentru a favoriza inovatia si preferinta IMM-urilor pentru partajarea in dezvoltarea noilor inovatii tehnologice. Mai exact, am raspunda la urmatoarele intrebari de cercetare: 
1) Cum pot influenta profitabilitatea valorile culturii nationale deoarece firmele intraprenoriale urmaresc aliantele tehnologice? 
2) Are cultura nationala moderata, in sensul ca sentimentul de incertitudine tehnologica a privind atractivitatea unei astfel de aliante? 
3) Ce influenta are cultura nationala cu privire la utilizarea unor legaturi de capital atunci cand aliantele tehnologice sunt urmarite? 
4) Are cultura nationala moderata influenta pe care incertitudinea tehnologica perceputa priveste utilizarea unor legaturi de capital? 
Aliantele tehnologice apar atunci cand doua sau mai multe firme contribuie lor expertize tehnologice pentru a conveni inovarea (Dodgson, 1993). Aceste transferuri nu sunt o modalitate de a realiza know-how-ul, cum ar fi acordurile de licenta, contracte de one-time, sau achizitii de echipamente, dar mai degraba ele sunt interdependente si relatii in curs. Natura acestor aliante tehnologice pot varia in doua dimensiuni. In primul rand, obiectivele acestor aliante pot fi fie pe produs sau procesul de inovatii. De exemplu, un IMM in cadrul industriei chimice recent a colaborat cu o alta firma pentru a dezvolta produse de purificare a apei. In mod similar, un IMM electronic bazate pe parteneriat cu o alta firma pentru a dezvolta produse interactive mass-media. Procesul de inovare permite firmelor de a fabrica produse mai eficient sau de o calitate superioara (Ford, 1988). Doua mai mici firmele de materiale plastice recent a lucrat impreuna pentru a proiecta un nou proces de turnare a materialelor diverse. In al doilea rand, guvernarea de aliante tehnologice variaza la flexibil (Hagedoorn, 1993; inel & Van de Ven, 1992; Tiessen, 1997). Un IMM poate folosi legaturi de capital pentru a asigura relatia de alianta tehnologica prin care permite firmei partenere sa ia o parte de capital in IMM-uri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Culturii Nationale Referitoare la Constituirea Aliantelor Tehnologice in Firmele Intraprenoriale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!