Inflatie si Somaj

Extras din referat Cum descarc?

Definitia somajului si a somerului nu este o sarcina usoara, daca avem in vedere ca exista persoane care nu lucreaza, dar nici nu doresc s-o faca, sau persoane care lucreaza pentru un salariu inferior gradului lor de pregatire.Din perspectiva practica, somajul reprezinta o stare de dezechilibru pe piata muncii, in cadrul careia exista un excedent de cerere de locuri de munca fata de oferta de locuri de munca.Cea mai raspandita definitie a somajului dat de Biroul International al Muncii mentioneaza ca este considerat somer o persoana care indeplineste concomitent urmatoarele conditii :este apta de munca, nu munceste, este dispusa sa desfasoare o munca salariala sau nesalariala si este in cautarea unui loc de munca.Aceasta definitie a somajului presupune luarea in cosiderare si a unei periaode de referinta.Din perspectiva macroeconomiei, somajul descrie acea situatie de pe piata muncii caracterizata printr-o utilizare partiala a resurselor de munca.
Inflatia
Pentru prima data inflatia a fost perceputa ca fiind procesul de depreciere a banilor.In viata de zi cu zi percepem inflatia prin cresterea continua si generaliza a preturilor si reducerea puterii de cumparare a banilor.
Inflatia actuala trebuie insa redefinita, tinandu-se seama de relatiile tot mai dinamice si complexe dintre economia simbolica si economia a reala, dintre economia monetara si cea creatoare de bunuri reale.
Unii autori si economisti privesc inflatia ca fiind un proces implicit al actiunii economice.Exista inflatie-sustin ei-cand nivelul general al preturilor creste continuu si rapid, oricum anormal de rapid.Este vorba de o crestere suplimentara fata de cea garantata de starea generala a economiei.(R. Barre, Silverman, Curzon).
Inflatie vs Somaj
Orice politica macroeconomica are drept obiectiv declarat atat o inflatie moderata, cat si un nivel scazut de somaj.Aceasta este scopul esential de a asigura o crestere economica inalta si de durata, o potentare a ofertei globale. Totusi, in ultimele decenii procesele inflationiste au fost insotite de modificari diverse si, adesea, neasteptate in planul economiei reale 
Inflatia, cu toate sensurile si intensitatile ei, este o problema macroeconomica. Ca orice asemenea problema, aceasta are multiple determinari,interdependente si efecte in cadrul economiei tarii in ansamblul ei. Mai mult, multi specialisti considera ca inflatia este "raul cel mare" al economiilor contemporane,indeosebi al economiilor aflate in tranzitie la un nou sistem economic, comparativ
cu somajul, cu deficitul bugetar, recesiunea economica si datoria externa, toate
acestea fiind considerate probleme macroeconomice si sociale de grade inferioare.
Daca se iau in vedere cauzele inflatiei, aceasta este un proces multifactorial
in care si prin care se intrepatrund atat factori din economia reala, cat si din
economia simbolica, atat factori de esenta social-economica profunda, cat si cauze conjunctural-fenomenologice.
Privita prin prisma manifestarilor sale cotidiene, inflatia este extrem de
diferita ca nivel, ca sens si ca intensitate de la o tara la alta si de la o perioada la
alta. Daca de pilda, se compara o inflatie de 2-3% cu trend descrescator sau cu trend considerat moderat, cu una de 500-600% cu rate crescatoare, este greu sa se sustina ca procesele respective au multe elemente in comun.
Efectele inflatiei sunt, de asemenea, extrem de variate, pe fundalul general
al unor costuri sociale generale pentru economia tarii, existand atat imbogatiti de
inflatie (relativ putini), cat si multi saraciti de pe urma acesteia.
Aceasta ultima apreciere se refera nu doar la diferitele categorii de unitati
economice-institutional-functionale dintr-o anumita tara, ci si la diferitele tari.
Fara a anticipa si fara a absolutiza intr-un fel sau altul, putem face precizarea
ca, in mod categoric inflatia este "boala cea mai parsiva" a economiilor
contemporane. Cuvantul in cauza este folosit pentru a atrage atentia asupra
multiplelor meandre prin care inflatia se insinueaza asupra intregii economii
aproape pe neobservate.
In ceea ce priveste corelatia dintre inflatie si somaj este verificat faptul ca aceste
procese se interinfluenteaza si se intrepatrund intr-un mod specific de la o tara la
alta si de la o perioada la alta in cadrul uneia si aceleiasi economii.
Referitor la corelatia mentionata este de precizat inca de la inceput faptul ca inflatia si somajul sunt corelate indeaproape, cel putin pe termen scurt. Incercarile de a reduce somajul au fost adesea insotite de o crestere a inflatiei, si incercarile de a reduce inflatia au dus adesea la un somaj crescut.
Politica macroeconomica poate fi astfel intr-adevar, asemanata cu incercarea
de a merge pe o punte foarte ingusta in care inflatia se afla pe o parte, si somajul pe cealalta. Inflatia este nociva (in special atunci cand nu este asteptata) deoarece distorsioneaza functionarea sistemului de preturi, creeaza o redistributie arbitrara de la debitori la creditori, incita mai curand la speculatii


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatie si Somaj.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!