Inflatia si cauzele ei

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I - Notiuni generale privind inflatia .. 4 
Capitolul II- Analiza evolutiei inflatiei in Republica Moldova ... .9
Capitolul III- Politici de combatere a inflatiei ...11 Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei . In economia actuala, inflatia constituie o realitate universala deoarece, sub diverse forme si in masura diferita ea afecteaza toate tarile. Inflatia este considerata permanenta, pentru ca, aparuta inaintea stiintei economice, a parcurs mai multe etape si nu a cedat decat rareori. Problematica inflatiei constituie o preocupare majora a teoriei si practicii economice din intreaga lume. Multi specialisti considera ca inflatia este "raul cel mare" al economiilor contemporane, indeosebi al celor in tranzitie in care accentuarea complexitatii vietii economice si sociale, cresterea interdependentelor dintre factorii interni si externi, ca si nevoia de integrare a unor noi principii economice si social-umane in strategiile de dezvoltare constituie factori determinanti si de mare actualitate in evolutia acestor economii.
Importanta temei de cercetare. Inca din momentul aparitiei banilor in economia de schimb, inflatia s-a manifestat cu intermitenta in toate etapele de dezvoltare a societatii,pentru a atinge punctul culminant in sec XX,concomitent cu renuntarea la etalonul-aur aflat la baza sistemelor monetare nationale si a celui mondial pe fondul crizelor economice,politice,sociale si militare in conditiile cresterii rolului statului in economie.Din aceste considerente,subiectul se incadreaza intr-o problematica deosebit de importanta acum la sfirsit de mileniu II si inceput de mileniu III,cind societatea informationala isi face tot mai simtita prezenta in toate domeniile de activitate , cind valoarea este perceputa ca o informatie despre un bun sau serviciu prin raportare la mediul economic si cind banii s edematerializeaza tot mai mult de la o zi la alta.
Metodele de cercetare aplicate in lucrare sunt: analiza economica, metoda statistica, comparatia, inductia si deductia etc.
Scopul cercetarii consta in cercetarea evolutiei inflatiei in Republica Moldova si in analiza efectelor acesteia. De asemenea, un scop propus este si cercetarea cailor de solutionare a inflatiei.
Structura logica a lucrarii. Structura referatului va cuprinde introducere, trei capitole(I- Notiuni generale privind inflatia;II- Analiza evolutiei inflatiei in Republica Moldova;III- Politici de combatere a inflatiei), concluzii si recomandari, bibliografie, tabele si fig. cu formule.
Monografii de baza. Tugui Alexandru ,,Inflatia : Concepte, teorii si politici economice"; Bacescu-Carbunaru, Angelica "Macroeconomia relatiilor economice internationale"
Capitolul 1: Notiuni generale privind inflatia
Inflatia - unul din cele mai complexe si controversate fenomene ale economiilor contemporane - a fost considerata in dependenta de nivelul si tendintele sale de-a lungul timpului, fie ca principal pericol in calea cresterii economice durabile si a stabilitatii macroeconomice, fie ca un posibil stimulent al acestora.Fiind inainte de toate un fenomen monetar, caracterizarea inflatiei trebuie sa se faca in legatura cu formele istorice pe care le-a cunoscut banii. Initial, inflatia s-a manifestat sub forma devalorizarii (falsificarii) banilor - metale pretioase. In aceste conditii avea loc separarea continutului nominal al monedelor metalice (mai mare) de continutul lor real (mai mic, diminuat prin falsificari repetate si pe cai diverse).
A doua forma istorica de inflatie consta in inflatia banilor de hartie convertibili in aur. Atat timp cat banii de hartie inlocuiau realmente aurul monetar, miscarea semnelor valorii oglindea legile circulatiei banilor, precum si marimea acestora - aur cu valoarea deplina. Daca banii de hartie intreceau insa propria lor masura, respectiv cantitatea de bani aflata in circulatie o depasea sensibil pe cea care rezulta din raportul dintre masa aurului monetar si etalonul aur, atunci surplusul de bani de hartie antrena cresterea preturilor si scaderea puterii de cumparare a banilor aflati in circulatie. Inflatia se manifesta ca o crestere generala si durabila a majoritatii preturilor. Multi specialisti considera inflatia moderna si controlata de organismele specializate drept raul cel mic fata de somajul cronic de masa - raul ce mare - ca si fata de recesiunea economica.
In literatura de specialitate au fost elaborate numeroase si interesante puncte de vedere cu privire la natura insasi a inflatiei.Unii autori privesc inflatia ca un proces general-atemporal si spatial (R. Barre,Silveman,Curzon) sau doar o forma speciala de crestere a preturilor (J.M.Albertini),sau natura inflatiei este apreciata in legatura cu fluxurile macroeconomice reale(J.M.Keynes)
Insa, inflatia contemporana trebuie abordata si clarificata in termeni mult mai concreti, astfel:
-inflatia actuala continua sa ramana un proces de depreciere obiectiva a banilor aflati in circulatie. Ea nu consta in devalorizarea instrumentelor monetare prin masuri luate constient de factori economici specializati.
-inflatia se manifesta ca o crestere generala si durabila a marii majoritati a preturilor. Cresterea este insa diferentiata pe categorii de bunuri, ca si pe servicii ale factorilor de productie , pe variate piete teritoriale.Inflatia modifica deci corelatiile dintre preturile bunurilor si resurselor .
-inflatia actuala semnifica un anume raport intre marimea fluxurilor banesti si cea a fluxurilor reale, cu alte cuvinte,exedentul masei monetare fata de oferta agregata 
-deoarece fluxurile banesti pot influenta fie sensul realizarii echilibrelor macroeconomice ,fie in cel al stimularii aparitiei si adincirii unor dezechilibre ,inflatia contemporana devine ca insasi un dezechilibru monetaro-material.
-aparuta la punctele de interferenta dintre fluxurile reale si cele monetare , inflatia apare ca disfunctie acceptata de agentii economici,ca un rau necesar al cresterii economice .In genere ,se cauta sa se asigure un anumit surplus de oferta de bunuri fata de cererea solvabila populatiei.
-ca proces structural , ce cuprinde ansamblul macrosocial inflatia actuala are efecte restructurante. Pentru unele categorii de persoane ,efectele sunt negative, dureroase chiar ,pentru altele,acestea pot fi pozitive .


Fisiere in arhiva (1):

 • Inflatia si cauzele ei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Hamuraru M., Tarus V., Capsizu V., ,,Teorie economica. Macroeconomie. Concepte si aplicatii."
- Bacescu - Carbunaru A. M., Bacescu M. ,,Macroeconomie aplicata"
- Martis D. ,,Inflatia si problemele ei"
- Tugui Alexandru ,,Inflatia : Concepte, teorii si politici economice"
- Bacescu-Carbunaru, Angelica "Macroeconomia relatiilor economice internationale"
Surse web:
- http://www.bnm.org/files/index%284187%29.pdf
- www.wikipedia.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!