Inflația între mit și realitate

Extras din referat Cum descarc?

La inceput intrebarea poate suna ridicol.Pe durata inflatiei, oamenii continuau sa plateasca preturi mari pentru aceleasi cantitati de bunuri si servicii pe care le aveau inainte. Nu este evident ca aceasta eroare a puterii de cumparare- care este declinul in ceea ce vor cumpara banii- face ca toti sa traiasca intr-o situatie mai proasta?
Aceasta ar putea fi intotdeauna cazul in care n-ar fi un lucru foarte important. Salariile pe care oamenii le castiga sunt de asemenea preturi. Pe durata inflatiei, salariile de asemenea cresc, si de fapt, salariile medii cresc mai mult sau mai putin in pas cu preturile . Contrar mitului popular, muncitorii in grup nu sunt de obicei afectati de inflatie.
Puterea de cumparare a salariilor- numita salariu real- nu este erodata sistematde inflatie. Cateodata salariile cresc mai repede decat preturile, alteori preturile cresc mai repede decat salariile.
In figura 6-3 linia albastra reprezinta valoarea anuala a cresterii preturilor consumatorilor in Statele Unite, pentru fiecare an incepand cu anul 1948, in timp ce linia neagra arata valoarea anuala a salariilor. Diferenta dintre cele doua indica valoarea reala a salariilor. In general salariile se ridica mai repede decat preturile, reflectand stadiul avansat al tehnologiei si a activitatii productivitatii, asa ca salariile reale cresc.
Salariile normal cresc brusc cand preturiile cresc brusc si cresc incet cand si preturile cresc incet. Dar nu ar trebui sa tragem vreo concluzie din aceasta asociere. Nu putem san e dam seama din aceasta figura daca de cresterea preturilor conteaza cresterea salariilor sau invers. Amintiti-va avertismentul dat in primul capitol despre a incerca sa tragi concluzii doar privind realitatea. Dar analizand cause si efecte nu este scopul nostru acum. 
De ce este acest mit asa de raspandit? Imaginati-va o lume fara inflatie in care salariile cresc cu doua procente pe an datorita sporirii productivitatii activitatii.
Acum imagineaza-ti ca, dintr-o data, inflatia se mentine, iar preturile incep sa creasca cu patru procente pe an, dar nimic altceva sa nu se schimbe. Figura 6-3 sugereaza asta, cresterea salariului se va accelera cu doua procente plus patru procente ori sase procente pe an. 
Vor primii muncitorii aceasta schimbare cu calm? Probabil ca nu. Pentru fiecare muncitor cele sase procente vor fi vazute ca pe ceva ce el a castigat cu sudoare pe frunte. In aceasta viziune, el merita fiecare banut din marirea de sase procente. Si intr-un fel are dreptate pentru ca "sudoarea de pe frunte" ii ofera doua procente cu care creste salariul real.
Un economist ar divide cresterea salariului in urmatorul mod:
Motive pentru cresterea salariilor Cantitate
Productivitate ridicata 2%
Compensare pentru preturi ridicate 4%
Total 6%
Dar muncitorul probabil va tine scorul diferit. Simtind ca a castigat cele sase procente dupa meritele sale, va vedea inflatia ca si cum ar fi jefuit patru procente din drepturile meritate. Cu cat valoarea inflatiei e mai mare; cu atat muncitorul va simti ca se fura de la el.
Bineinteles nimic n-ar putea fi departe de adevar. Sistemul economic il recompenseaza pe muncitor cu doua procente din cresterea valorii salariului pentru o productivitate ridicata privind valoarea inflatiei. "Rautatile inflatiei" sunt deseori exagerate, datorita esuarii de a intelege acest mecanism.
Al doilea motiv de neintelegere a efectelor inflatiei, este ca oamenii sunt obisnuiti sa gandeasca in termenii numarului de dolari care sa cumpere ceva, decat in termenii puterii de cumparare a acestor dolari. De exemplu, daca inflatia dubleaza pretul si salariile, muncitorii vor fi nevoiti sa faca exact aceeasi cantitate ca inainte, sa-si castige painea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia intre Mit si Realitate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!