Inflatia in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. INFLATIA:
1.1. Conceptul de inflatie 1
1.2. Clasificarea inflatiei 2
Capitolul 2. CAUZELE INFLATIEI IN ROMANIA
2.1. Inflatia pana in anii 1948 4
2.2. Inflatia in Romania in perioada 
comunista (1948-1989) 7
2.3. Inflatia in Romania dupa 1989 11
Capitolul 3. CONSECINTELE INFLATIEI IN ROMANIA
3.1. Consecintele inflatiei asupra
populatiei 14
3.2. Consecintele inflatiei asupra
intreprinderilor 15
3.3 Consecintele inflatiei asupra economiei in
ansamblu 15
Capitolul 4. REMEDII IMPOTRIVA INFLATIEI
4.1. Politici antiinflationiste in Romania 18
4.2. Strategii privind combaterea fenomenului
inflationist 21
CONCLUZII 25 
BIBLIOGRAFIE 27


Extras din referat Cum descarc?

1.1Conceptul de inflatie
Etimologic, cuvantul ,,inflatie" provine din latinescul inflare care inseamna ,,a se umfla exagerat". Vom incerca in cele ce urmeaza sa surprindem inflatia prin cateva definitii.
,,Inflatia este un proces de crestere cumulativa si autointretinuta a nivelului general al pretului de consum, un mecanism care provoaca mecanisme multiple de lunga durata, genereaza el insusi cauzele permanentei sale si se exprima prin majorarea celei mai mari parti a preturilor. " 
,,Inflatia este procesul de crestere disproportionala a masei monetare in circulatie, in raport cu masa obiectiv necesara ceruta de dimensiunea activitatii economice, care determina o crestere autointretinuta a preturilor, reducerea puterii de cumparare a banilor si redistribuirea venitului national, ca efect al disparitatilor dintre preturi, dintre acestea si venituri." 
,,Inflatia reprezinta un dezechilibru macroeconomic monetaro-real reflectat in cresterea masei monetare din circulatie peste nevoile economiei, fapt ce conduce la deprecierea monetara si la cresterea anormala, permanenta, cumulativa si generalizata a preturilor." 
,,Inflatia reprezinta un dezechilibru structural monetaro-material, care exprima existenta in circulatie a unei mase monetare ce depaseste nevoile economiei, fapt ce antreneaza deprecierea banilor neconvertibili in aur si a celor neconvertibili in general si cresterea durabila si generalizata a preturilor ." 
,,Inflatia reprezinta o scadere a valorii banilor in raport cu alte monede, masurata prin cursurile de schimb valutar ori prin pretul aurului sau indicata de un exces de cerere pentru aur sau pentru valuta la cursurile oficiale" 
,,Inflatia este un dezechilibru, caracterizat printr-o crestere generala a preturilor. Ea provine din excesul de cumparare a masei de cumparatori, in raport cu cantitatea de bunuri si servicii puse la dispozitia lor. " 
,,Inflatia este o crestere excesiva a instrumentelor de plata care antreneaza sau tind sa antreneze cresterea preturilor si deprecierea monedei." 
,,Inflatia este incercarea societatii de a consuma cu ajutorul monedei mai mult venit national decat exista in realitate." 
,,Inflatia este un proces de crestere continua a nivelului general al preturilor, care se desfasoara sub influenta simultana sau alternativa a unor factori economici, monetari, sociali, politici, interni si externi." 
1.2. Clasificarea inflatiei
H. Frisch a realizat o clasificare sintetica a in flatiei dupa cum urmeaza:
-dupa functionarea mecanismului pietei exista o inflatie deschisa si o inflatie reprimata. Daca inflatia deschisa permite sistemului economic sa functioneze ca un mecanism in care preturile devin fixe, in schimb, inflatia reprimata este rezultatul interventiei guvernementale in cresterea preturilor si salariilor;
-dupa ritmul de crestere al preturilor apare:
- o inflatie moderata (in care ritmul de crestere este de 2-3 % anual);
- o inflatie galopanta (pentru un ritm anual de peste 10 %);
- o megainflatie (preturile cresc cu 15 % lunar);
- o hiperinflatie (cand se inregistreaza cote de 200-300 % ).
-in functie de asteptarile inflationiste, se manifesta o inflatie anticipata si o inflatie neanticipata; 
-dupa principalele cauze inflationiste poate exista: 
- inflatie prin cerere: este acel tip de inflatie care rezulta din cresterea cererii agregate; firmele raspund la cresterea cererii indeosebi prin majorari de pret, ceea ce duce la inflatie.Cresterea cererii agregate se poate explica prin cresterea veniturilor banesti ale populatiei, indeosebi a salarului, fara o acoperire in cresteri de productivitate si de productie, ceea ce face necesara analiza evolutiei salariului real, corelat cu productivitatea muncii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!