Inflația - fenomen monetar

Extras din referat Cum descarc?

Concept
Inflatia reprezinta un dezechilibru de ansamblu al economiei, care se manifesta prin cresterea generalizata a preturilor si reducerea puterii de cumparare a monedei. Scaderea puterii de cumparare a unitatii monetare se afla la baza cresterii preturilor. Cresterea preturilor poate fi datorata cresterii productiei, scumpirii resurselor economice sau cresterii calitatii bunurilor si serviciilor. Cresterea preturilor unor bunuri poate exista concomitent cu scaderi sau stagnari ale preturilor la alte bunuri.
Cauzele pot fi obiective sau subiective. Cele obiective se refera la marimea unor indicatori economici care prin natura lor pot determina cresterea preturilor: 
- Cresterea masei monetare peste nivelul necesar asigurarii tranzactiilor economice
- Cresterea costurilor de productie 
- Cresterea salariilor
- Cresterea preturilor la bunurile importate
Cele subiective se refera la anumite trasaturi psiho-sociologice ale indivizilor si colectivitatilor care determina un comportament economic de natura sa conduca la stimularea sau intretinerea cresterii preturilor. Atunci cand agentii economici se asteapta la o crestere de preturi, ei vor integra aceasta crestere in previziunile si calculele lor . Este fenomenul anticiparilor autorealizatoare; daca fiecare va anticipa inflatia, atunci ea se va produce.
Tipuri de inflatie
- Inflatia prin cerere se propaga dinspre consumator spre vanzator si se manifesta prin existenta unei cereri mai mari decat oferta. Excedentul de cerere de bunuri si servicii este rezultatul unui excedent de oferta monetara. In aceasta situatie cumparatorii sunt dispusi sa ofere sume mai mari pentru achizitionarea bunurilor dorite, ceea ce face ca preturile pe piata sa creasca, determinand cresterea masei monetare in economie fara a avea acoperire in cantitatea de bunuri si servicii existente in economie. 
- Inflatia prin costuri se propaga dinspre producator spre consumator si se manifesta ca urmare a cresterii costurilor producatorilor. Aceasta crestere se va regasi in pretul bunurilor, cumparatorii fiind astfel obligati sa plateasca o suma mai mare de bani pentru aceeasi cantitate de bunuri. Acest fenomen va determina la randul sau o crestere a masei monetare in economie.
- Inflatia importata se manifesta ca urmare a cresterii preturilor la bunurile importate. Daca aceste bunuri sunt de consum, atunci se inregistra o crestere a preturilor doar la bunurile importate. Daca bunurile sunt de investitii, ele vor fi folosite in producerea unor bunuri de consum; prin urmare o crestere a acestor bunuri va conduce sigur la inflatie. Inflatia importata depinde de ponderea importului in totalul ofertei de bunuri si servicii pe piata interna, de elasticitatea cererii pentru bunurile de import in raport cu pretul acestora si de structura importului.
- Inflatia structurala se refera la impactul pe care-l poate avea asupra nivelului general al preturilor structura economiei pe ramuri, subramuri, forme de proprietate.
Masurare
Rata inflatiei se determina cu ajutorul a doi indici care masoara intensitatea si dinamica preturilor la nivel national. Acesti indici sunt:
- Indicele preturilor de consum 
RI% = IPC% -100
- Deflatorul pret implicit al PIB, care ia in considerare ansamblul tranzactiilor desfasurate pe teritoriul national in intervalul analizat. 
DPIPIB = PIBni/PIBrI*100, unde PIBnI :PIB nominal al perioadei I si PIBrI :PIB real al perioadei I
RI%= DPIPIB% - 100


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia - Fenomen Monetar.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!