Inflatia ca Fenomen Monetar

Extras din referat Cum descarc?

Definirea inflatiei
In secolul al XVI-lea, odata cu descoperirea si exploatarea resurselor americane de aur si argint, cantitati enorme de metal pretios au luat drumul Europei. Rezultatul acestei cresteri a cantitatii de bani a fost o tendinta de crestere a preturilor in Europa. In mod analog, astazi, cand vreun guvern sporeste cantitatea banilor de hartie, rezultatul este o tendinta de scadere a puterii de cumparare a unitatii monetare si preturile cresc. Numim aceasta inflatie. O definitie mai concreta a termenului de inflatie ar putea fi urmatoarea:  Inflatia reprezinta un dezechilibru structural monetaro-material, care exprima deprecierea banilor neconvertibili in aur si a celor neconvertibili in general si cresterea durabila si generalizata a preturilor, putand fi identificata si ca existenta in circulatie a unei mase monetare ce depaseste nevoile economiei. Inflatia este un dezechilibru care afecteaza, in proportii diferite, toate economiile nationale, si care poate fi sesizat prin doua tendinte majore, si anume: cresterea generalizata a preturilor si scaderea puterii de cumparare a banilor. Se considera ca inflatia este o stare caracterizata prin cresterea permanenta mai rapida a volumului puterii de cumparare fata de volumul bunurilor si serviciilor, astfel incat din aceasta rezulta cresterea veniturilor si preturilor in timp ce valoarea banilor scade.
Monetarismul, curent nascut in sanul Scolii de la Chicago in jurul anilor 30, din secolul XX a constituit o contrapondere a curentului keynesist si a formulat o serie de principii, dintre care semnificative sunt urmatoarele: piata concurentiala este cea mai buna forma de organizare economica; componentele economice sunt explicate de teoria neoclasica a preturilor; statul trebuie sa se abtina de la a modifica resursele unei economii. 
Piata monetara apare ca acea piata constituita din indivizi si institutii care ofera sau care au nevoie de bani si din totalitatea mecanismelor care permit functionarea ei. Oferta de moneda reprezinta cantitatea de bani oferita de catre autoritati pietei. Intr-o alta acceptiune, oferta de moneda evidentiaza transformarea prin cumparare a activelor nonmonetare in active monetare.
In teoria economica este, in general, acceptata parerea conform careia cresterea ofertei de bani poate avea drept urmare cresterea cererii agregate care, la randul ei, conduce la cresterea productiei, dar si la cresterea preturilor. Rata dobanzii este, de asemenea, sensibila la modificarea cantitatii de moneda oferita (cel putin intre anumite limite), fiind in raport de inversa proportionalitate cu aceasta. Parerea conform careia cresterea ofertei de moneda cu un anumit procent ar genera o crestere a preturilor cu exact acelasi procent omite faptul ca expansiunea monetara poate duce la o crestere a productiei reale intr-o mai mare masura decat la o crestere a preturilor. Daca insa este acceptata o depreciere a monedei nationale intrucat se manifesta temeri ca preturile vor creste, aceasta va face ca pretul importului sa creasca, si, ca urmare, pe piata de desfacere preturile sa creasca. Aceasta confirma opinia ca teama de inflatie induce inflatie. 
Deflatia consta in procesul monetaro-material caracterizat prin scaderea durabila pe termen lung a nivelului preturilor, scadere rezultata dintr-un ansamblu de masuri care vizeaza restrangerea cererii nominale pentru a reduce tensiunile asupra dinamicii crescatoare a preturilor. 
Tipuri de inflatie
Economia de piata cunoaste doua tipuri de inflatie: prin cerere si prin oferta.
Inflatia prin cerere este analizata pornind de la legatura logica dintre modificarea nivelului preturilor si cea a nivelului cererii totale. In conditiile in care firmele opereaza pe frontiera posibilitatilor de productie, acestea nu pot realiza o suprapunere perfecta cu nivelul cererii, deoarece firmele utilizeaza deja integral si eficient toate resursele disponibile si, ca urmare, obtin un anumit output (dar mai redus decat nivelul cererii). Apare acel tip de inflatie ca in expresia prea multi bani urmaresc prea putine bunuri.
Inflatia prin oferta apare in situatia in care preturile cresc in paralel cu reducerea nivelului output-ului si a gradului de ocupare a factorului munca. Acest tip de inflatie se explica cu ajutorul costului unitar de productie. Cresterea costului unitar determina diminuarea profitului si a output-ului suplimentar pe care firmele le pot realiza la nivelul dat al pretului. Diminuarea ofertei firmelor atrage cresterea preturilor. Principalele cauze care determina aparitia inflatiei prin oferta sunt:
a. cresterea salariilor nominale: sub presiunea marilor sindicate, majoritatea salariilor menbrilor de sindicat determina ulterior cresterea salariilor si celorlalti salariati (care nu sunt membri ai marilor sindicate). Deoarece salariile reprezinta un element al costului, firmele vor fi obligate sa reduca nivelul output-ului lor oferit pietei, pentru a diminua costurile totale. In conditiile in care cererea este constanta, diminuarea ofertei va antrena cresterea preturilor;
b. cresterea preturilor la materiile prime si la energie determina cresterea costurilor totale si a preturilor, fara a putea fi anticipata aceasta evolutie. 
In unele situatii inflatia se dezvolta extrem de rapid si are efecte devastatoare la nivelul output-ului si al factorului munca. Apare fenomenul numit hiperinflatie.
In literatura economica, precum si in comunicatele de presa, intalnim formulari de genul:
- rata lunara a inflatiei sau rata medie lunara a inflatiei in anul sau in intervalul t. Un astfel de indicator presupune calculul ratei lunare corespunzatoare fiecareia dintre lunile intervalului in raport cu luna precedenta corespunzatoare si, in final, determinarea mediei (aritmetice sau geometrice) a rezultatelor astfel obtinute.
- rata anuala a inflatiei  indicator care presupune masurarea cresterii preturilor intr-un interval de 1 an, folosind drept ponderi fie structura cheltuielilor pentru produse si servicii achizitionate in perioada de baza, fie structura cheltuielilor din perioada curenta. 
Rata inflatiei
Rata inflatiei este calculata si publicata ca un indicator sintetic general pentru populatia tarii. Prezinta interes si indicatorii dezagregati pe categorii de populatie (muncitori, pensionari, tarani, studenti), ca si pe zone ale tarii. Diferentele dintre preturi care pot aparea indeosebi de la o zona a tarii la alta, ca si diferentele in ce priveste structura consumului (ponderile) diverselor categorii de populatie, pot conduce la deosebiri in ce priveste nivelul ratei inflatiei calculat pe segmente (categorii) de populatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia ca Fenomen Monetar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!