Inflația

Cuprins referat Cum descarc?

Lista abrevierilor .3
Introducere ..4
I. ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND INFLATIA .5
II. IMPORTANTA EVALUARII INFLATIEI SI PARTICULARITATILE FENOMENULUI INFLATIONIST IN RM ..13
Concluzii si recomandari ..20
Bibliografie .21
Anexe ..22


Extras din referat Cum descarc?

Lista abrevierilor .3
Introducere ..4
I. ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND INFLATIA .5
II. IMPORTANTA EVALUARII INFLATIEI SI PARTICULARITATILE FENOMENULUI INFLATIONIST IN RM ..13
Concluzii si recomandari ..20
Bibliografie .21
Anexe ..22
LISTA ABREVIERILOR
BNM- Banca Nationala a Moldovei;
IPC- Indicele Preturilor de Consum;
PIB- Produsul Intern Brut;
RM- Republica Moldova;
USD- Dolar american;
SUA- Statele Unite ale Americii
INTRODUCERE
Actualitatea si importanta temei abordate. Constituirea economiei de piata in tarile lumii a produs schimbari esentiale in economie si societate. Intr-o economie de piata, preturile bunurilor si serviciile se pot modifica oricand. Unele preturi cresc, altele scad. In rezultatul acestor modificari apare inflatia. In unele tari, in anumite perioade, inflatia a fost si este cel mai mare inamic la dezvoltatorii si progresul economic. Caracterul persistent al acesteia este resimtit in Republica Moldova la toate nivelurile de functionare a economiei. De aceea, este important de cercetat profilul acesteia prin prisma economiei mondiale si nationale. 
Scopul cercetarii este de a clarifica continutul, semnificatiile si implicatiile inflatiei atat la modul general cat si in Republica Moldova in mod particular, de a analiza principalele ei manifestari si implicatii in viata economica si sociala, de a contura unele solutii si remedii ale acestui fenomen economic, incercand sa ofere unele idei si sugestii in vederea combaterii procesului inflationist pe viitor.
In conformitate cu scopul propus sunt formulate urmatoarele sarcini:
-  studierea abordarilor teoretice privind problema inflatiei;
-  aspectele generale ale inflatiei;
-  aspecte teoretice ale formelor si cauzelor declansarii inflatiei;
-  cercetarea efectelor si costurilor inflatiei;
-  conturarea problematicii inflatiei in Republica Moldova etc.
Obiectul de studiu il reprezinta fenomenul inflatiei cercetat sub aspect teoretico-metodologic si practic,atat la modul general atat si in Republica Moldova. 
Referatul a fost elaborat utilizand urmatoarele metode de cercetare stiintifica: metoda observatiei, inductia si deductia, analiza logica si sinteza, analogia si comparatia, gruparea, selectarea. Unele rezultate sunt prezentate sub forma de figuri si tabele.
Cuvintele cheie: inflatia, macroeconomia, inflatia contemporana, inflatie prin moneda, inflatia taratoare, inflatia deschisa, inflatia galopanta, megainflatia, hiperinflatia, inflatia cereii, inflatia costurilor. 
I. ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND INFLATIA
Fenomenul denumit inflatie constituie o problema complexa de analiza macroeconomica si una dintre cele mai importante forme ale dezechilibrului economico-social. Termenul de inflatie a inceput sa fie frecvent utilizat in randul oamenilor de stiinta si al oamenilor de afaceri (bancheri), abia pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, desi fenomenul inflationist exista cu mult inainte de aceasta perioada. Acest fenomen a aparut cu mult inainte ca stiinta economica sa se fi constituit, iar teoria inflatiei s-a conturat mult mai tarziu decat stiinta economica, astfel ca inflatia ramane cea mai de temuta si controversata forma a dezechilibrului macroeconomic, din punct de vedere al analizei naturii sale si a cauzelor si mecanismelor declansatoare.
Reducerea eficienta a inflatiei depinde de faptul daca indicatorul inflatiei reflecta dinamica stabila si de lunga durata a preturilor sau include in sine socurile de scurta durata. In cazul in care indicatorul inflatiei include modificarile de scurta durata ale preturilor, cauzate de diferiti factori cu caracter nemonetar, atunci politica monetara antiinflationista poate fi insuficient de efectiva. [1,p. 705-722]
Inflatia este unul dintre cele mai controversate si mai complexe fenomene din economie care suscita numeroase definitii, interpretari si incercari de masurare si contracarare a efectelor ei. Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane "Inflatia reprezinta un fenomen specific perioadelor de criza din economia capitalista, constand in deprecierea banilor de hartie aflati in circulatie ca urmare fie a emiterii unei mase banesti peste nevoile reale ale circulatiei, fie a reducerii volumului productiei si circulatiei marfurilor, fapt care duce la scaderea puterii de cumparare a banilor".
Reputatul economist roman Costin Kiritescu defineste inflatia ca pe o "masa baneasca depasind necesarul din economie, ceea ce inseamna o slabire a puterii de cumparare a banilor".
Laureatul premiului Nobel pentru economie in anul 1976, Milton Friedman afirma ca "inflatia este o imbolnavire a monedei manifestata prin simptome directe de scumpire a preturilor".
Toate aceste definitii scot in evidenta faptul ca inflatia genereaza dezechilibre cronice in economie, se face cunoscuta prin pret si prin excesul de moneda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Cuhal Radu, "L'analyse des methods de projection de l'offre, de la demande et des prix", Economie contemporaine, Centre d'Etudes et Recherches en Macroeconomie et Finance Internationale (CERMAFI), Volume 11, numero 4, 2002, pp.705-722,. Paris,France;
2. Cimara, M.,Ciutacu, C., Inflatia in Romania,Editura Expert, Bucuresti, 2003);
3. https://works.doklad.ru/view/4zs0PsZ6htk.html (vazut pe 11.11.2020);
4. file:///C:/Users/User/Desktop/TE/nwpi480.pdf (vazut pe 11.11.2020);
5. ?a?po??y? M.?. ???????? ? a??????????o??a? ?o?????a/ ?ypc ??o?o???ec?o? ?eop??, 2004. -  ?. 552-583;
6. https://statistica.gov.md/newsview.php?l=ro&idc=1 (vazut pe 15.11.2020);
7. http://www.viitorul.org/files/5190294_md_economic_outlo.pdf (vazut pe 15.11.2020).


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!