Inflatia

Cuprins referat Cum descarc?

Definitia inflatiei - pag.3
Formele de manifestare a inflatiei - pag.4
Inflatia prin cerere - pag.6
Inflatia prin consturi - pag.6
Inflatia importata - pag.7
Inflatia structurala - pag.7
Stagflatia - pag.8
Inflatia versus cresterea preturilor - pag.8
Tari care au suferit cea mai mare inflatie in secolul XX - pag.9
Psihologie si comportament inflationist - pag.10
Bibliografie - pag.11


Extras din referat Cum descarc?

Definitia inflatiei
Cuvantul "inflatie" isi are originea in latinescul inflare, care inseamna a umfla, a exagera. In terminologia economica el se regaseste pentru prima data in S.U.A., in perioada razboiului de recesiune, prin acest termen exprimandu-se emisiunea exagerata de etalon de hartie. Inflatia contemporana este un fenomen economic general, un rau al tuturor relelor, tot mai complex. De la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si in decurs de un veac si jumatate, in care s-au succedat faze de crestere si de scadere a preturilor, inflatia, mai intai taratoare, apoi "manifestanta" si ulterior "galopanta", s-a afirmat ca un fenomen major in toate statele lumii.
Au existat numeroase incercari de a defini acest fenomen, incercari care au fost in centrul atentiei monetaristilor. S-a afirmat astfel ca "inflatia este faptul de a umfla un capital prin diluarea lui, in scopul de a obtine profit fara o reala contraprestatie". O alta definitie spune ca "inflatia monetara este arta de a crea valori din nimic". Alte opinii formulate asupra inflatiei au constatat ca aceasta este "o crestere de mijloace de cumparare in raport cu cantitatea de marfuri disponibile pentru aceasta cumparare, fara o crestere corespunzatoare de marfa disponibilia de unde rezulta un dezechilibru intre productie si circulatie". Unii considera drept inflatie orice "inmultire nemasurata a semnelor monetare atunci cand ele nu au o acoperire metalica sau o au mai mica", in timp ce altii asimileaza inflatiei emiterea de semne monetare de catre alte organe decat cele clasice, cum ar fi de exemplu, banca de emisiune. Toti cei care definesc notiunea de "inflatie monetara" in acest fel gresesc prin aceea ca privesc fenomenul numai din punct de vedere material, fara a tine seama si de aspectul functional.
Inflatia nu se rezuma la inmultirea materiala a semnelor monetare. Prin inflatie monetara trebuie sa intelegem o stare de supraincarcare cu asemenea semne, peste nevoile circulatorii, a unui mediu economic, la care sa se adauge, concomitent, un alt fenomen monetar, acela de crestere a preturilor. Inflatia este un fenomen greu de suportat mai ales prin consecintele ce tin de cresterea preturilor si mai putin de schimbarea produsa in masa materiala a semnelor monetare. O definitie a inflatiei care pune in prim plan inmultirea semnelor monetare poate satisface exigentele stiintei monetare, intrucat fenomenul inflatiei se poate manifesta chiar in conditiile aceleiasi mase de semenele monetare, si anume atunci cand dispar din circulatie bunurile sau serviciile carora le corespund. Mai mult, chiar in conditiile in care numarul semnelor monetare scade, in loc sa creasca, fenomenul inflationist se poate manifesta daca, concomitent cu aceasta scadere, bunurile si serviciile dispar din circulatie intr-un ritm mai pronuntat. Din perspectiva consideratiilor formulate mai sus, inflatia poate fi definita ca o "rupere de echilibru, la un moment dat, dintre masa monetara si masa de bunuri, prin inmultirea semnelor monetare intr-o asa masura incat sa fie urmata de fenomenul general de urcare a preturilor", precum si, in mod obligatoriu, de depreciere monetara. 
In circulatia monetara pot aparea variatii pozitive sau negative (de crestere sau scadere) in masa monetara, dar in masura in care acestea sunt rezultatul cerintelor si necesitatilor economiei nationale, o atare situatie nu poate fi considerata inflatie, daca nu este urmata de fenomenul ce ar trebui sa-i urmeze in mod obligatoriu, acela de crestere a preturilor. Privita sub acest aspect, inflatia monetara este considerata "un cerc vicios", din care o economie, odata intrata, cu greu mai poate iesi. Intrucat ruperea de echilibru intre masa monetara si masa de bunuri determina o crestere a preturilor, se ajunge in situatia in care nevoile statului nu mai pot fi acoperite cu veniturile prevazute in buget, ceea ce va necesita o crestere a impozitelor sau procurarea de venituri suplimentare pe calea veniturilor.
Aceasta noua situatie va face ca masa monetara existenta sa apara din nou ca insuficienta. O noua crestere a ei va provoca o noua urcare, si mai mare, a preturilor. Preturile astfel marite vor face iarasi necesara o masa si mai mare de moneda, pana va trebui sa intervina un miracol care sa scoata economia nationala din "aceasta miscare circulara vicioasa". Inflatia monetara apare ca un miraj pentru cei care nu-i cunosc rezultatele. "Ea produce o stare generala de beatitudine economica, ce te fura ca un curent, spre a sfarsi intr-o prapastie."
Formele de manifestare a inflatiei
Fenomenul propriu-zis al inflatiei monetare, formele ei de manifestare, a preocupat si continua sa se afle in atentia specialistilor. Astfel, formele de manifestare a inflatiei au fost analizate avandu-se in vedere mai multe criterii, dupa cum urmeaza:
1. In functie de gradul de depreciere a monedelor, se disting:
a)inflatie latenta - ritmul deprecierii banilor este mai mic decat ritmul emisiunii excedentare, situatie in care se mentine inca increderea publicului in moneda;
b)inflatie reala - dezechilibrul se adanceste, deprecierea banilor se accentueaza, se pierde increderea in moneda, nimeni nu mai doreste lichiditate, producatorii nu mai sunt interesati sa vanda marfuri in moneda respectriva (depreciata), productia fiind insuficienta fata de crestere;
c)inflatie epidemica - ritmul deprecierii monedei este mult mai mare fata de ritmul cresterii emisiunii monetare, deprecierea monedei fiind excesiva.
2. In functie de cresterea preturilor, putem avea:
a)inflatie relativa - cresterea preturilor este mai mica decat cresterea masei monetare, situatie in care nu are loc o scadere absoluta a veniturilor reale. Inflatia relativa se manifesta si atunci cand ritmul de crestere a productiei sectorului unu este mai mare decat ritmul de crestere al productiei in sectorul doi, deci productia bunurilor de consum nu creste corespunzator veniturilor nominale;
b)inflatie absoluta - cresterea este mai mare decat cresterea masei monetare; in acest caz, veniturile reale scad in mod deosebit.
3. In functie de ordinul de marime, distingem intre:
a)inflatie "taratoare" sau "latenta" (engl. creeping inflation), in cadrul careia cresterea preturilor nu depaseste 3-4% pe an. Aceasta duce la o depreciere monetara lenta si progresiva, fara zguduiri economice;
b)inflatie deschisa - (engl. open inflation), in care cresterea preturilor evolueaza intre 5-10% pe an;
c)inflatie galopanta - in care preturile cresc, annual, cu peste 15%, fapt ce provoaca mari dezechilibre economico-sociale;


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!