Inflatia

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Capitolul I : Inflatia
o I.1 Evolutia inflatiei
o I.2 Cauzele inflatiei
o I.3 Tipuri de inflatie
o I.4 Efectele inflatiei
Capitolul II : Politici antiinflationiste
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale.
Inflatia este un indicator final, care arata la sfarsit de an fiscal daca politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative, etc., alaturi de politicile Bancii Centrale, se coordoneaza si conduc la o stabilitate a preturilor de consum.
De multi ani economistii afirma existenta unei corelatii negative intre rata inflatiei pe de o parte si rata somajului din economie, pe de alta parte. Cu alte cuvinte, nivele ridicate ale somajului sunt asociate cu nivele scazute ale inflatiei si invers.
De asemenea, inflatia mai poate fi definita prin scaderea puterii de cumparare a unei unitati monetare (respectiv a cantitatii de bunuri si servicii ce poate fi achizitionata prin intermediul unei unitati monetare).
De obicei, o crestere a nivelului mediu al preturilor de sub 1% anual nu este considerata inflatie. Un nivel al inflatiei intre 1 si 3 % pe an este considerat rezonabil pentru o economie in expansiune, iar o astfel de inflatie se numeste inflatie taratoare. La polul opus se situeaza situatia in care inflatia este de peste 50% pe luna, caz in care avem hiperinflatie.
Pe termen lung inflatia este prezenta in orice economie. Deci, fenomenul nu poate fi controlat in totalitate, ci doar influentat. Inflatia nu este ,,paguboasa" pentru toata lumea. Cei care anticipeaza corect evolutia acesteia au de castigat, in timp ce cei care nu o pot anticipa au in general de pierdut.
Inflatia este un obstacol important in calea implementarii politicilor economice de crestere economica, datorita faptului ca anticiparile agentilor nu mai pot fi efectuate corect, si de aici o risipa de resurse si o neincredere in politicile implementate de puterea publica.
Este necesar sa facem distinctie intre inflatia anticipata si inflatia neanticipata. Inflatia neanticipata este acea crestere surprinzatoare a preturilor, crestere care nu a fost anticipata de catre agentii economici. Acest nivel al inflatiei poate fi mai mare decat nivelul real, determinat ex-post, sau mai mic decat acesta. Inflatia anticipata este acea inflatie pe care agentii economici o asteapta in decursul perioadei urmatoare. 
Procesul inflationist determina o redistribuire a veniturilor intre agentii care imprumuta bani si cei care dau cu imprumut.
Capitolul I : Inflatia
I.1 Evolutia inflatiei
Banca Central Europeana apreciaza, pe baza celor mai recente prognoze disponibile privind inflatia in Romania ca nivelul acesteia va fi cuprins intre 7,0% si 7,6%, pentru anul 2008 si intre 4,8% si 5,1%, pentru anul 2009. Raportul de convergenta publicat, miercuri, de BCE arata ca 'in perioada de referinta aprilie 2007 - martie 2008, Romania a inregistrat o rata medie anuala a inflatiei IAPC de 5,9%, net superioara valorii de referinta de 3,2% calculata conform prevederilor Tratatului. 
Pe baza celor mai recente informatii, se anticipeaza ca rata medie anuala a inflatiei IAPC se va mentine pe o traiectorie ascendenta in lunile urmatoare'. Analiza retrospectiva pe o perioada mai indelungata arata ca, in Romania, inflatia masurata prin preturile de consum s-a plasat pe un trend descrescator evident, desi a consemnat initial un nivel extrem de ridicat. Procesul de dezinflatie s-a manifestat in contextul cresterii puternice a PIB real, care a depasit nivelul de 5,0 la suta aproape in fiecare an, incepand cu 2001. Reducerea inflatiei s-a produs pe fondul cresterii accelerate a veniturilor din munca, care a depasit 20 la suta, pe parcursul mai multor ani. In perioada cuprinsa intre anul 2005 si jumatatea anului 2007, evolutia preturilor de import a favorizat procesul de dezinflatie datorita aprecierii considerabile a leului fata de euro. Analiza evolutiilor recente indica faptul ca ritmul anual al inflatiei IAPC s-a accelerat de la aproximativ 4 la suta in perioada ianuarie-iulie 2007 pana la 8,7 la suta, in luna martie 2008. 
Scumpirea semnificativa a alimentelor, majorarea preturilor de import ca rezultat al deprecierii leului incepand cu jumatatea anului 2007 si al cresterii preturilor materiilor prime pe pietele internationale, precum si avansul substantial al PIB real sustinut de cererea interna sporita au continuat sa amplifice presiunile inflationiste recente. Cresterea veniturilor din munca a atins nivelul de 20,2 la suta, in anul 2007 fata de anul anterior, fiind net superioara cresterii productivitatii muncii si conducand astfel la sporirea semnificativa a costului unitar cu forta de munca. Privind in perspectiva, cele mai recente prognoze disponibile privind inflatia, furnizate de principalele institutii internationale, sunt cuprinse intre 7,0 la suta si 7,6 la suta pentru anul 2008 si intre 4,8 la suta si 5,1 la suta, pentru anul 2009.
Rata inflatiei a fost, in luna aprilie, de 0,27%, comparativ cu luna anterioara, in timp ce inflatia anuala (aprilie 2008-aprilie 2009) a coborat la 6,45%, conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), transmite Agerpres (12 mai). 
In luna martie, rata inflatiei a fost de 0,5% comparativ cu luna februarie, iar inflatia anuala (martie 2008-martie 2009) a fost de 6,71%. Potrivit INS, rata medie lunara a inflatiei, in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2009, s-a cifrat la 0,7%, similara cu acceasi perioada din 2008.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!