Inflatia

Cuprins referat Cum descarc?

Fenomenul inflationist si estimarea lui. 3
Puncte de vedere cu privire la natura inflatiei. 5
Mecanismul si cauzele inflatiei. 7
Inflatia prin cerere. 8
Inflatia prin costuri. 10
Inflatia combinata. 11
Inflatie sau somaj? Curba Phillips. 13
Consecintele inflatiei. 16
Politici de combatere a inflatiei. 17


Extras din referat Cum descarc?

Inflatia
"Inflatia este, in primul rand, un fenomen monetar, produs ca urmare a cresterii mai rapide a masei monetare decat a iesirilor. Comportamenutul masei monetare este factorul decisiv, iar comportamentul iesirilor este factorul secundat. Numeroase fenomene pot produce variatii temporare ale ratei inflatiei, dar ele pot avea efecte durabile numai in masura in care influenteaza rata cresterii monetare"
(Milton Friedman , Liber sa alegi)
Fenomenul denumit inflatie constituie o problema de analiza macroeconomica si totodata o componenta majora a politicilor guvernamentale.
Dupa cum este cunoscut, teoria echilibrului macroeconomic evidentiaza acest fenomen prin prisma dezechilibrului dintr investitii si economii si il asociaza situatiei cand investitiile sunt mai mari decat economiile, considerandu-l a fi unul din pericolele majore printre care navigheaza economia de piata dezvoltata.
Termenul de inflatie este mai vechi, ceea ce impune precizarea ca, pe masura evolutiei economiei de piata si a studierii fenomenelor ei, el a suferit modificari de continut.
Fenomenul inflationist si estimarea lui
Termenul de inflatie a intrat in limbajul curent al oamenilor de afaceri, al bancherilor in special, pe la sfarsitul sec. XIX, fiind asociat dereglarilor din circulatia monetara. In acea perioada sistemele monetare se bazau pe circulatia simultana a monedelor din metale pretioase si semnelor valorii, respectiv a bacnotelor, care oricand se puteau converti in aur sau argint. In aceasta situatie, o emisie suplimentara de bancnote, peste rezerva din metal pretios detinuta de banca de emisie, ducea in mod inevitabil la nerespectarea acestei reguli. Bancnotele nu mai reprezentau valoarea initiala, se ,,devalorizau" si prin aceasta atrageau dupa sine cresterea preturilor, iar dereglarea descrisa a capatat denumirea de inflatie.
Fenomenul se mentine si in sistemele monetare bazate pe bancnote, cand se incalca echilibrul fundamental dintre masa monetara aflata in circulatie si suma tranzactiilor economice, prin emisii suplimentare de bancnote determinate de nevoia de a efectua anumite plati, nelegate de activitatea economica, cum ar fi finantarea cheltuielilor ducerii unui razboi. Nu intamplator in anii primului si celui de al doilea razboi mondial, emisiile monetare iesite de sub control au dus la aparitia unor preturi exprimate in numere astronomice.
In ambele situatii, respectiv atat in sistemul monetar metalis, cat si in cel al semnelor de valoare, notiunea de inflatie se refera la un fenomen strict monetar. Teoria economica o abordeaza cu totul tangetial si aceasta si pentru considerentul ca moneda este apreciata ca un auxiliar al activitatii economice.
Fondatorul teoriei macroeconomice, J.M. Keynes se distanteaza de aceasta apreciere si reconsidera raportul dintre moneda si activitatea economica. In aceasta noua viziune moneda este intregata in mecanismul economic ca un ,,modul" al acestuia si in consecinta se da o alta interpretare, un alt continut, notiunii de inflatie. In teoria economica moderna inflatia este considerata ca o forma de manifestare a dezechilibrului economic global. In acest context este inglobata si inflatia baneasca clasica, caci o emisie suplimentara de bani fara acoperire, duce la cresterea cererii careia oferta nu+i poate face fata. Astfel, notiunea moderna de inflatie se refera la cresterea nominala a elementelor pret, salarii, profituri ca urmare a dezechilibrelor macroeconomice. Plecand de la considerentele teoretice enuntate apare limpede ca inflatia nu poate fi exprimata altfel decat prin cresterea procentuala a preturilor, ceea ce reprezinta rata inflatiei. Rata inflatiei exprima cresterea procentuala a preturilor pe perioada de timp luata in consideratie prin raportarea preturilor din perioada curenta, la preturile din perioada de baza lunadu-se in consideratie o rata, respectiv un indice lunar al preturilor cu amanuntul.
De asemenea trebuie remarcat ca pot fi si situatii cand preturile scad. In acest caz ar fi corect sa se spuna ca asistam la o inflatie negativa, desi curent pentru aceasta situatie se foloseste termenul de ,,deflatie". In mod corectm termenul de deflatie se refera la politica guvernamentala de reducere a cererii agregate prin care se urmareste sa se ajunga la o inflatie negativa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!