Inflatia

Extras din referat Cum descarc?

In Romania,cerintele institutionale de adoptare a strategiei de tintire directa a inflatiei sunt partial indeplinite.Conform Legii nr. 101/1998,Banca Nationala a Romaniei dispune de independent deciziilor de politica monetara si valutara,conducerea acesteia nefiind sub influienta factorilor politici.Aceeasi lege a limitat volumul imprumuturilor luate de Trezorerie de la banca centrala in cursul unui an la 7% din veniturile bugetului de stat realizate in anul precedent , soldul permanent al imprumuturilor acordate si nerambursate neputand depasi in niciun moment suma totala rezultata din dublarea capitalului si a fondului de rezerva al Bancii Nationale a Romaniei.Autonomia bancii centrale ,statuata din punct de vedere legislativ ,este confirmata si in practica ,daca se ia in considerare frecventa redusa a schimbarii guvernatorilor BNR.
Dominanta fiscala s-a redus semnificativ in ultimii ani atat din perspectiva imprumuturilor acordate de BNR Trezoreriei si a renuntarii la politica de creditare sectoriala,cat si sub forma atragerii veniturilor din senioraj.Conform Masson et al. (1998) , tarile in curs de dezvoltare recurg la aceasta forma de finantare intr-o masura sensibil mai mare decat tarile dezvoltate(seniorajul ajunge in acest caz pana la 3% din PIB ,fata de 1% din PIB in economiile avansate).In Romania, seniorajul a fost in medie de 2,5% din PIB in perioada 1994-2000,dar valoarea aferenta anului 2001 (1,4%) este inferioara celor inregistrate in Cehia si Slovacia.
Obiectivul fundamental al BNR - asigurarea stabilitatii  monedei nationale pentru a contribui la
stabilitatea preturilor - este compatibil cu tintirea directa inflatiei. Pe anumite perioade de timp
insa acest obiectiv nu a mai fost prioritar, insuficienta coordonare a ansamblului de politici
macroeconomice determinand BNR sa sustina alte segmente ale economiei, aflate in dificultate
(comertul exterior, sistemul financiar-bancar). Astfel, atentia bancii centrale a fost divizata in
timp intre atingerea  tintei de inflatie si trasarea unei deprecieri controlate a monedei nationale,refacerea rezervelor valutare sau asumarea rolului de imprumutator de ultima instanta. Nici in anul 2001, politica de dobanzi a BNR nu a fost pe deplin subordonata obiectivului dezinflationist, banca central urmand trendul descrescator imprimat dobanzilor de Ministerul Finantelor Publice in incercarea de a reduce costurile aferente datoriei publice.
La nivelul implementarii deciziilor de politica  monetara, BNR nu dispune inca de un instrument
eficace prin care sa informeze pietele referitor la orientarea politicii monetare si, mai ales, sa
influenteze formarea anticipatiilor inflationiste. Canalul dobanzii - utilizat de toate bancile
centrale cu strategie de tintire a inflatiei - a fost obturat in ultimii ani de pozitia de debitor net a
bancii centrale fata de sistemul bancar; dobanzile la operatiunile de sterilizare ale BNR s-au
dovedit eficiente in orientarea pietei, pentru prima data, in cursul anului 2001, insa aceasta
parghie trebuie consolidata in continuare pentru a pregati asumarea rolului acordat dobanzii in
cadrul strategiei de tintire directa a inflatiei. Excesul structural de lichiditate este prezent, de
altfel, si in economiile din Europa Centrala si de Est care au adoptat tintirea inflatiei, dobanda la
tranzactiile reverse repo fiind considerata dobanda de referinta a bancii centrale.
Desi in anul 2001 Ministerul Finantelor Publice a avut un acces mult mai facil la sursele de finantare externe decat in trecut, contextul international ar putea deveni mai restrictiv in viitor,ceea ce, pe fondul dificultatilor de intarire a disciplinei financiare, ar putea conduce la cresterea presiunilor fiscale pe piata interna. Dominarea pietelor financiare de catre Ministerul Finantelor Publice s-a realizat prin oferirea unor randamente atractive la un grad de risc scazut, ceea ce a ingreunat accesul agentilor economici la sursele de finantare. Ameliorarea procedurilor de colectare a veniturilor statului si a disciplinei financiare a agentilor economici este o conditie imperativa pentru implementarea regimului de tintire directa a inflatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!