Inflația

Cuprins referat

Capitolul 1 Inflatia
1.1 Abordare teoretica.2
1.2 Mecanismul de producere a inflatiei.4
1.3 Consecintele generale ale inflatiei.5
Capitolul 2 Inflatia in Romania, in anul 2010.6
Concluzii.7
Bibliografie.8


Extras din referat

Capitolul 1
Inflatia 
Inflatia este vazuta ca o maladie a banilor contemporani si reprezinta o prezenta cotidiana pentru multe tari. Aparuta din cele mai vechi timpuri si intalnita frecvent dupa Primul Razboi mondial, in momentul in care s-a renuntat la convertibilitatea bancnotelor in metal pretios, inflatia a insemnat o provocare economistilor atat in plan teoretic cat si in plan practic,cautand caile adecvate de combatere a acesteia.
1.1 Abordare conceptuala
Termenul de inflatie, etimologic provine din limba latina si inseamna ,, a umfla". Astfel, inflatia este un dezechilibru monetar si se poate defini ca o crestere generalizata si continua a nivelului general al preturilor atat la bunuri cat si la servicii in conditiile in care puterea de cumparare scade, pe o perioada indelungata. Inflatia se face simtita atat la nivelul consumatorului cat si la nivelul macroeconomic.
In perioadele in care se manifesta fenomenele inflationiste, influenta preturilor care este in cresterec devine tot mai mare decat a celor care se diminueaza, in asa fel incat, nivelul mediu al preturilor va creste. Deasemenea, inflatia mai poate fi definita prin scaderea puterii de cumparare a unei unitati monetare, respectiv a cantitatii de bunuri si servicii care poate fi achizitionata prin intermediul unei unitati monetare. De regula, o crestere a nivelului mediu al preturilor de sub 1% anual nu poate fi considerata inflatie,iar o valoare a inflatiei intre 1 si 3 % pe an este considerata rezonabila pentru o economie in expansiune,acest tip de inflatie se numeste inflatie taratoare.In cazul in care in care inflatia este de peste 50% pe luna, se spune ca avem hiperinflatie.
Inflatia, pe termen lung, este prezenta in orice economie, asadar fenomenul nu poate fi
controlat in totalitate, el poate fi doar influentat. Aceasta nu este ,,paguboasa" pentru toata lumea, adica cei care incearca sa anticipezet evolutia ei au de castigat, in schimb cei care nu o pot anticipa au de pierdut. 
Inflatia este un obstacol important in calea implementarii politicilor economice de crestere economica, datorita faptului ca anticiparile agentilor nu mai pot fi efectuate corect, si de aici rezulta o o risipa de resurse si de asemenea o neincredere in politicile implementate de catre autoritatile publice publica.
In cazul in care vorbim de inflatie anticipata si inflatie neanticipata, este nevoie sa facem o distintie,astfel inflatia neanticipata reflecta acea crestere surprinzatoare a preturilor, c care nu a fost anticipata de agentii economici. Acest nivel al inflatiei poate fi mai mare decat nivelul real, determinat ex-post, sau chiar mai mic decat acesta. In schimb, inflatia anticipata reprezinta acea inflatie pe care actorii pietei o asteapta pe parcursul perioadei urmatoare. Procesul inflationist determina o redistribuire a veniturilor intre agentii care imprumuta bani si cei care dau cu imprumut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

Carti:
1) L.C Andrei-,,ECONOMIE POLITICA SI POLITICI ECONOMICE"
2) Vasile Cocris, Angela Roman,Ovidiu Stoica,Valeriu Dornescu,Dan Chirlesan-,,MONEDA SI CREDIT" , Ed. a VI-a, Editura Universalitatii ,,Al I. Cuza",2013.
Webografie:
1) http://www.romania-actualitati.ro/


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!