Infiintarea unei Societati

Extras din referat Cum descarc?

Intreprinderea este persoana juridica infiintata pe baza patrimoniului propriu si care desfasoara o activitate economica, comform profilului ei in scopul obtinerii de profit, fiind organizata, coordonata si condusa de catre intreprinzatorul individual sau colectiv.
Intreprinzatorul este o persoana fizica autorizata sau o persoana juridica care, in mod individual sau in asociere, organizeaza o societate comerciala, denumita in continuare intreprindere, in vederea desfasurarii unor fapte si acte de comert.
Intreprinderea se organizeaza in toate domeniile de activitate: industrie, agricultura, transporturi, comert, telecomunicatii, cercetare stiintifica, proiectare, cultura. 
Indiferent de obiectul activitatii, intreprinderea prezinta urmatoarele caracteristici: - este o organizatie;
- are finalitate economica;
- are autonomie decizionala.
Cadrul juridic si conditiile de constituire a societatilor comerciale.
Cadrul juridic este format din legi, decrete si hotarari de guvern: Legea nr. 31/ 1990 privind societatile comerciale, republicata in Monitorul Oficial nr. 33/ 21.I.1998 si Decretul- Lege nr 54/ 1990. Legea nr. 133 privind stimularea intreprinzatorilor private pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, publicata in Monitorul Oficial nr. 349/ 29. VII. 1999. 
Conditii de constituire a societatilor comerciale
Pentru constituirea oricarui tip de societate comerciala este necesara indeplinirea a doua categorii de conditii: conditii de fond si conditii de forma.
Conditiile de fond sunt: 
- existenta unui statut - obligatoriu pentru toate tipurile de societate;
- existenta unui contract de societate - prin care se stabilesc drepturile si obligatiunile partilor contractante;
- numarul si calitatea participantilor la o societate;
- consimtamantul si calitatea de a contracta - ca in orice contract, intervine consimtamantul liber al partilor, neviciat de eroare sau violenta; capacitatea de a contractua presupune analiza persoanelor care compun societatea comerciala;
- obiectul contractului de societate - poate consta in: productie, lucrari, servicii, productie si activitati comerciale, etc.;
- partile sociale - pentru alcatuirea patrimoniului propriu, contractantii au obligatia sa aduca o contributie, bani sau natura, evaluabila in bani, numita aport;
- participarea tuturor asociatilor la profit si pierdere - este proportionala cu aportul acestora la capitalul social, respectiv, cu numarul de parti sociale sau de actiuni, dupa caz, pe care il datoreaza.
Conditiile de forma: 
- redactarea si semnarea contractului de societate - se concretizeaza sub forma autentica, iar continutul sau variaza in functie de societate;
- acordarea personalitatii juridice - prin inmatricularea in Registrul Comertului;
- formalitati de publicitate - care dispune, dupa caz, reevaluarea capitalului social si, printr-o incheiere de sentinta, autorizarea legala;
- in termen de 15 zile de la data la care sentinta a ramas definitiva, sentinta si contractul de societate vor fi depuse la Registrul Comertului din cadrul Oficiului Registrului comertului, precum si la administratia financiara pentru a fi inscrisa;
- sentinta, contractul de societate si statutul vor fi publicate in Monitorul Oficial. 
Principalele forme juridice existente la noi in tara, dupa criteriul juridic, sunt:
- intreprinzatori individuali si asociatii familiale
- societati comerciale si anume:
- Societate in nume colectiv (S.N.C)
- Societate in comandita simpla (S.C.S)
- Societate in comandita pe actiuni (S.C.A)
- Societate pe actiuni (S.A)
- Societate cu raspundere limitata (S.R.L) 
SRL-urile sunt societati de capitaluri, raspunderea este limitata la aportul social, alcatuit din parti sociale. Capitalul social nu poate sa fie mai mic de 
200 lei, iar numarul de asociati poate sa fie de maxim 50.
Avantajele SRL-ului sunt ca in cazul disparitiei unui asociat, societatea nu se dizolva, iar raspunderea asociatilor este numai in limita aportului social.
Dezavantaje: credibilitatea este mai redusa in fata partenerilor de afaceri si nu se presteaza la intreprinderi de dimensiuni mari.
Procesul aparitiei intreprinderii si al constituirii acesteia este o actiune complexa si anevoioasa. Autorizarea intreprinderii se realizeaza in urma parcurgerii urmatoarelor etape de infiintare:
- Decizia de creeare a intreprinderilor
- Alegerea tipului de intreprindere, a numelui, elaborarea statutului, stabilirea sediului si depunerea fondului de constituire 
- Adoptarea si semnarea statutului si a altor documente
- Depunerea dosarului pentru obtinerea autorizatiei (cerere, copie statut, lista actionarilor, obtinerea vizelor)
- Obtinerea autorizatiei
- Inregistrarea la organul fiscal si deschiderea contului
- Inregistrarea in Registrul Comertului (Camera de Comert si Industrie)


Fisiere in arhiva (1):

  • Infiintarea unei Societati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!