Infiintarea BNR

Extras din referat Cum descarc?

1. Caracteristicile situatiei pietei creditului din Romania pana la aparitia legii BNR si incercari de solutionare a problemelor pietei creditului din Romania
Istoria inceputurilor circulatiei de bancnote autohtone in Romania este istoria aparitiei relatiilor de credit bancar capitalist si, implicit, istoria aparitiei bancilor comerciale, ca urmare a maturizarii conditiilor obiective necesare pentru aceasta aparitie.
a. Camatari si bancheri-camatari
Indeletnicire veche de milenii, a tezaurizatorilor de profesie, camataria a aparut in societate odata cu aparitia inegalitatii de avere. Relatiile camataresti au accentuat inegalitatea sociala, facand sa creasca bogatia unei paturi putin numeroase de privilegiati si saracia maselor populare. Astfel, camataria a contribuit la scindarea societatii in clase antagoniste. In tara noastra, la serviciile camatarilor recurgeau atat domnitorii (Aron Voda, Mihai Viteazul) si boierii (Bratasanu, Dudescu, Urdareanu), cat si mestesugarii si taranii.
Camataria nu a creat prin ea insasi relatii de productie de alt tip decat cele existente. Totusi, isi are partea de contributie la formarea unui nou mod de productie, prin faptul ca distruge si dizolva formele de proprietate, pe a caror temelie siloda si reproductie continua sub aceeasi forma se sprijina alcatuirea politica. Astfel, a contribuit si la formarea modului de productie capitalist, atunci cand nivelul de dezvolatre a fortelor de productie a facut posibila aparitia pe scara larga a muncii salariate si a capitalului industrial.contributia camatariei a constat de aceasta data in subminarea si distrugerea proprietatii feudale, in uinarea mestesugarilor si proletarizarea taranilor, paralel cu concentrarea unor averi banesti considerabile in mainile camatarilor, care nu-si aveau izvorul in proprietatea funciara. Aceste averi s-au transformat mai tarziu in capital industrial si comercial.
Daca inainte primele decenii ale secolului al XIX-lea camatarii din Romania operau in general numai cu propriul lor capital, in acest inceput de secol, bancherii-camatari recurg la primirea de depuneri spre fructificare de la clientii din tara, dar mai ales la creditele cambiale blanco, adica fara acoperire de marfuri, primite de la bancherii din strainatate. Legaturile bancherilor-camatari de la noi cu diferite case de banca din numeroase tari europene au fost foarte stranse. Capitalul de care dispuneau camatarii, folosit inainte numai pentru camata, incepe sa fie folosit si pentru imprumuturi pe scont de cambie, arendarea veniturilor publice, exploatarea de saline, comert, etc. Camatarii devin stabili si sunt obligati sa-si inregistreze operatiile intr-un ,,catastih".
b. Vechi proiecte bancare in Principate
Pentru infiintarea de banci capitaliste, burghezia si mosierimea din Romania a intocmit proiecte si au cautat sa le realizeze, au dus tratative cu numerosi financiari, samsari si speculanti de peste hotare.
In 1832, la 5/17 aprilie, Obsteasca Adunare din Bucuresti se adreseaza ,,deplin-imputernicitului prezident" al divanurilor, Pavel D. Kiseleff, solicitandu-i infiintarea unei banci nationale. Obsteasca Adunare se referea la lipsa de bani a marilor proprietari financiari pe care banca nationala ar fi urmat sa-i finanteze.
In 1838, negustorii din Braila infiinteaza o ,,casa obsteasca", avand ca scop primirea de depuneri si acordarea de imprumuturi cu dobanda ,,sub chezasie sau amanet de pret indoit".
In 1843 apare proiectul de infiintare a unei ,,banci nationale", intocmit de Herescu si inaintat domnitorului Gh. Bibescu. De aceasta data este vorba de interesele negustorilor. Tot negustorii au initiat in 1845, la Braila, infiintarea unei banci denumita ,,Banca filemborica". In acelasi an apare proiectul de infiintare a unei ,,Case de pastrat si de imprumutare", al carui autor era Costache Balcescu.
In 1848 s-a desfasurat miscarea revolutionara in tara noastra, condusa de burghezia inaintata, impotriva feudalismului si a asupririi nationale, pentru dezvolatarea capitalista a tarii. Revolutia de la 1848 a produs o recrudescenta a revendicarilor burgheziei privind organizarea creditului in Moldova si Tara Romaneasca. 
c. Incercari ale capitalului prusian si austriac de subordonare a economiei Principatelor prin infiintarea de banci
Prusia si Austria incercau, in cadrul unei rivalitati ascutite pentru cucerirea de piete de desfacere si surse de materii prime, sa-si deschida drum spre gurile Dunarii si Marea Neagra. In acest scop, ele urmareau sa-si intinda dominatia asupra tarilor romane aflate sub suzeranitate otomana. In cautarea unui profit bancar cat mai ridicat, oamenii de afaceri prusieni si austrieci intentionau sa infiinteze banci in Tara Romaneasca si Moldova, sa obtina privilegiul emisiunii de bancnote, pentru ca aportul propriu de mijloace financiare sa fie cat mai redus, iar exploatarea bogatiilor Romaniei sa se faca pe cat posibil cu mijloacele financiare ale tarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infiintarea BNR.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!