Industria Textila si a Produselor Textile

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Prezenta lucrare are in vedere analiza unui sector economic din Romania, si anume industria textila si a produselor textile, pe baza "diamantului competitivitatii" elaborat de Michael Porter. In contextul globalizarii pietelor, modificarile survenite in ultima perioada pe piata europeana a produselor textile si de imbracaminte (diminuarea cotelor detinute de exporturile de textile si imbracaminte in totalul exporturilor UE-27, cresterea importurilor din China si consolidarea pozitie dominante a acesteia, scaderea preturilor produselor de imbracaminte, modificarea structurii si strategiilor de vanzare a produselor de imbracaminte pe piata UE, cresterea importantei acordate respectarii standardelor de responsabilitate sociala etc.) s-au reflectat si asupra economiei romanesti, in general si asupra industriei textile si de confectii in special.
Scopul acestei lucrari este prezentarea industriei textile din Romania si analiza principalelor cauze care au generat situatia prezentata anterior si depistarea unor solutii sustenabile pentru limitarea pagubelor.
Analizand importanta teoretica si practica a aspectelor vizate de "diamantul competitivitatii", am stabilit urmatoarele obiective ale cercetarii: prezentarea generala a pietei textilelor in vederea identificarii caracteristicilor acesteia, analiza impactului factorilor sociali, economici, tehnologici etc ; analiza evolutiei comertului Romaniei cu produse textile si de imbracaminte sub impactul modificarilor survenite pe piata internationala a acestor produse; identificarea solutiilor de crestere a competitivitatii sectorului/companiilor din sector; evidentierea importantei actiunilor guvernului asupra acestei industrii; analiza concurentei si a cererii interne precum si exemplificarea strategiilor de dezvoltare a firmelor din acest sector.
Pentru realizarea obiectivelor mai sus mentionate s-a realizat un studiu bibliografic compus din carti, articole stiintifice, baze de date statistice, rapoarte ale firmelor, precum si publicatii periodice. De asemenea, in elaborarea acestei lucrari, putem afirma faptul ca si participarea la cursurile de Mediul International de Afaceri de la facutate a avut o insemnatate deosebita intrucat ne-au fost explicate notiunile teoretice cu aplicabilitate in practica in ceea ce priveste analiza PESTLE(factorii politici, economici, sociali, tehnologici, legali si etnici).
Prezentarea industriei textile
Industria textila este considerata una dintre cele mai importante ramuri industriale pentru ca se afla intr-o legatura directa cu activitatea omului. Una dintre necesitatile vitale ale fiintei umane din toate timpurile a fost ca, pe langa asigurarea hranei, sa-si procure si materialele necesare confectionarii imbracamintei.
Industria textila si cea a confectiilor de imbracaminte, cu o traditie de peste 100 ani in Romania, s-a dezvoltat mai accentuat in perioada 1965 -1980 cu utilaje, instalatii si tehnologii preponderent din tara. Structura de productie a anilor 1970-1980 a fost astfel construita incat sa satisfaca nevoile pietei interne cu textile si imbracaminte, iar surplusul de produse sa se exporte preponderent in tarile ce fac parte din Consiliul de Ajutor Economic Reciproc ( CAER) si apoi in altetari. 
Incepand cu anul 1990, cererea de produse textile si de imbracaminte pe piata interna a scazut vertiginos, piata Consiliului de Ajutor Economic Reciproc s-a destramat, iar competitivitatea produselor textile de atunci era inferioara produselor similare din tarile concurente. Sectorul industrial al confectiilor este unul dintre sectoarele dinamice ale economiei romanesti. Acest sector industrial a demonstrat ca este cel mai rentabil si cel mai viabil, daca ne raportam la industria usoara in ansamblu si pentru intreaga perioada 1990 pana in prezent.
In Romania exista multe firme ( 5.743 microintreprinderi si aproape 4.000 intreprinderi mici si mijlocii) care produc aproape toate tipurile de confectii de imbracaminte. Ponderea cea mai mare o detin firmele producatoare de imbracaminte femei, imbracaminte barbati si imbracaminte copii; urmeaza cele care realizeaza imbracaminte sport precum si confectii tricotate. O pondere mai mica o detin firmele care produc lenjerie de corp, ciorapi.
Principalii producatori din industria de textile sunt societati care functioneaza de peste 100 ani (Carpatex - S.A. Brasov, Stofe - S.A. Buhusi, Dorobantul - S.A. Ploiesti, Libertatea S.A. Sibiu, Textila - S.A. Sfantul Gheorghe), care prin performantele lor de calitate si pret, au dobandit avantaj competitiv la export. Alti producatori importanti in acest domeniu sunt: EL-Tex S.A. Prejmer, Argesana S.A. - Pitesti, Trainica S.A. - Pucioasa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Industria Textila si a Produselor Textile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!