Indicele PER

Extras din referat Cum descarc?

Potrivit literaturii de specialitate, denumirea indicelui PER vine de la "Price/Earnings Ratio", care exprima in fapt si modul de calcul. 
PER = Pret actiune / Profit pe actiune
Deci PER se calculeaza ca un raport intre pretul unei actiuni la bursa si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunilor respective (emitent adica companie). Profitul pe actiune (numit si EPS din englezaearnings per share) exprima capacitatea emitentului de a obtine profit si se calculeaza ca raport intre profiturile totale raportate de o firma si numarul total de actiuni emise de aceasta. Profitul utilizat in calcul trebuie sa fie pe o perioada de un an. 
Poate fi interpretat ca reprezentand numarul de ani in care se recupereaza din beneficiile nete investitia realizata (un PER mai mic ar fi favorabil), dar si ca un indicator ce cuantifica performantele viitoare anticipate de piata financiara in legatura cu firma emitenta a titlurilor (in acest caz, un PER ridicat ar fi favorabil). 
Aprecierea corecta a valorii indicatorului PER presupune analiza prealabila a evolutiei profitului net pe actiune (EPS). Trendul acestui indicator exprima potentialul de crestere curent si viitor al firmei.
EPS = Pnet / N unde Pnet = Profit brut  impozit pe profit 
si N = nr total de actiuni
Astfel, indicele PER exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent (EPS); valoarea este teoretica deoarece nu toate profiturile unei firme se distribuie actionarilor. Cu cat indicele este mai mic cu atat perioada perioada de reinvestire este mai redusa si actiunea mai subevaluata; ceea ce este bine pentru investitori; concluzia fiind evidenta - cu cat perioada de recuperare a unei investitii este mai redusa, cu atat investitia este mai eficienta.
Utilitatea principala a indicelui deriva din faptul ca acesta asigura comparabilitatea actiunilor; daca avem de comparat doua actiuni, informatia legata de pret fiind irelevanta: 
indicele PER aduce actiunile la un numitor comun si din acest motiv este foarte folosit.
Principala aplicatie a indicelui este comparatia intre societati cu acelasi profil (din acelasi domeniu de activitate, si eventual de aceeasi marime, aceeasi strategie, etc). Astfel, putem compara indicii PER ai celor patru banci listate in tara noastra la acest moment, pentru a descoperi banca ce are cel mai mic PER. Putem considera ca aceasta este subevaluata fata de celelalte din acest punct de vedere, iar pretul sau ar putea creste. Desigur, analiza nu se bazeaza doar pe un singur indicator, insa P/E este destul de puternic, si cunoaste o utilizare foarte larga pe pietele dezvoltate.
O alta utilizare este o analiza a evolutiei PER al unei societati pe mai multi ani. O evolutie crescatoare arata o tendinta de apreciere a unei actiuni mai puternica (si mai fundamentata) decat simpla crestere de pret, aceasta din urma fiind distorsionata de operatiuni de majorare a capitalului social, splitari, etc.
Indicele PER se calculeaza si la nivel sectorial, sau de piata. Indicele P/E al bursei de valori, de exemplu (calculat ca si medie a indicilor PER ai tuturor societatilor listate la BVB) poate arata nivelul de sub sau supra-evaluare a preturilor actiunilor romanesti in raport cu preturile de la alte burse esteuropene sau din alte zone. Procedura este similara si pentru indicii sectoriali, caz in care analiza este mai exacta (se pot raporta indicii PER ai bancilor romanesti cu indicele PER sectorial pe servicii financiare din burse precum Cehia, Polonia, Ungaria, sau chiar de pe pietele dezvoltate, de exemplu).
De regula indicele P/E se calculeaza pe baza profiturilor la sfarsit de an. Insa pe masura trecerii timpului, pana la raportarea urmatoarelor situatii financiare anuale, valorea indicelui scade in relevanta (un indice PER calculat in octombrie pe baza pretului la zi si profiturilor din anul precedent nu mai este relevant). In acest caz se utilizeaza metode de aducere la zi a indicelui:
- o prima metoda este utilizarea celor mai recente rezultate financiare si estimarea profiturilor anuale pe baza lor. Daca avem la dispozitie profiturilela 9 luni, atunci estimam profiturile pe intreg anul in curs prin inmultirea celor la 9 luni cu 4/3 (sau prin alte metode mai riguroase);


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicele PER.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!