Indicele Bursier BET

Extras din referat

Indicii bursieri exprima evolutia cursurilor valorilor mobiliare ce sunt cuprinse in structura indicelui cu reprezentativitate pentru piata bursiera respectiva, dand o imagine asupra evolutiei pietei bursiere, la un moment dat.
Indicele vine sa arate evolutia cursurilor in functie de jocul cererii si ofertei ce se manifesta pe piata bursiers respectiva, iar atunci cand ofertele de cumparare depasesc ofertele de vanzare, spunem ca piata are un trend crescator si, invers, cand ofertele de vanzare le depasesc pe cele de cumparare, rezulta acel curs de echilibru care se apropie de evolutia preturilor pe pietele bursiere respective, unde tranzactiile se incheie cu transfer.
Indicele bursier BET
Reflecta tendinta de ansamblu a preturilor celor mai lichide 10 actiuni tranzactionate la BVB si este calculat ca o medie ponderata cu capitalizarea preturilor celor mai 10 lichide actiuni cotate la Bursa de Valori.
Indicele bursier BET-C
Indice compozit care reflecta evolutia de ansamblu a societatilor inscrise la Cota Bursei, cu exceptia fondurilor de investitii.
Indicele bursier BET-FI
Indice sectorial, care reflecta tendinta de ansamblu a societatilor de investitii financiare.
Indicele Bursei de Valori Bucuresti - este calculat pentru a exprima evolutia pietei de capital care functioneaza la noi. Poarta denumirea de BET (Bucharest Exchange Trading) exprima primele 10 titluri cotate in bursa de valori si care aveau o anumita pondere in capitalizarea bursei, fiind si cele mai lichide titluri ce erau tranzactionat in bursa. Data de referinta utilizata in cadrul acestui indice este de 19 Septembrie 1997, publicat in 29 Septembrie, iar valoarea de stat a fost de 1000 puncte.
Indicele BET-C sau indicele compozit - publicat pentru prima oara la 17 Aprilie 1998, are ca data de referinta 16 Aprilie 1998, iar valoarea lui de start a fost de 1000 de puncte. Are o structura mult mai larga, fiind cuprinse toate valorile mobiliare care sunt tranzactionate la bursa atat la categoria I, cat si la categoria a II-a de valori si reprezinta o medie ponderata cu gradul de capitalizare al bursei.
Organizarea Bursei de Valori Bucuresti(BVB)
Bursa de Valori Bucuresti a fost infiintata pe baza Deciziei nr. 20/21.04.1995 a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Este investita cu personalitate juridica, incheie bilant contabil si are cont bancar. Activitatea sa se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/1994 in scopul realizarii unei piete organizate pentru negocierea valorilor mobiliare admise la cota si al asigurarii publicului, prin activitatea intermediarilor autorizati a unor sisteme, mecanisme si proceduri adecvate pentru efectuarea continua, ordonata si echitabila a tranzactiilor cu valori mobiliare
Conform site-ului oficial a Bursei de Valori Bucuresti, rolul pe care aceasta il indeplineste este:
- de a furniza o piata organizata pentru tranzactionarea valorilor mobiliare; 
- de a contribui la cresterea lichiditatii valorilor mobiliare prin concentrarea in piata a unui volum cat mai mare de valori mobiliare, 
- de a contribui la formarea unor preturi care sa reflecte in mod corespunzator relatia cerere-oferta; 
- de a disemina aceste preturi catre public.
Indicele BET (Bucharest Exchange Trading)
Indicele BET a fost creat, in primul rand, in scopul reflectarii tendintei de ansamblu a preturilor corespunzatoare celor mai lichide si active 10 societati tranzactionate in cadrul BVB. Aceste societati sunt selectate exclusiv din cadrul societatilor listate la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, aplicandu-se totodata si criteriul diversificarii activitatii societatilor respective.
Un alt scop pentru care a fost creat acest indice a fost furnizarea unei baze adecvate pentru tranzactionarea instrumentelor derivate pe indici (index opus si contracte futures) pentru a asigura mecanisme de acoperire a riscului pentru investitori.
Proiectul BVB de creare a indicelui BET a beneficiat de asistenta acordata de Institutul Austriac de Studii Avansate.
Indicele BET este calculat ca o medie ponderata cu capitalizarea a preturilor celor mai 10 lichide actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti. Marimea indicelui din fiecare zi este raportata la marimea indicelui corespunzatoare din data de referinta (momentul t0).
unde:
- N este numarul de actiuni din portofoliul indicelui: 10; 
- pi0 este (incepand cu 29 Noiembrie 1999) pretul de inchidere al simbolului i inregistrat in piata principala (piata Regular) in sedinta de tranzactionare de referinta (corespunzatoare ultimei actualizari a cosului indicelui, considerata a fi t=0);
- pit este (incepand cu 29 Noiembrie 1999) pretul de inchidere al simbolului i inregistrat in piata principala (piata Regular) in sedinta de tranzactionare t;
- qi0 este factorul de ponderare corespunzator simbolului i in sedinta de tranzactionare de referinta (t=0).
In conditiile in care participarea unui simbol in index este limitata la 25% din totalul capitalizarii simbolurilor incluse in indicele BET, factorul de ponderare al acestuia poate fi egal cu una dintre cele doua valori :


Fisiere in arhiva (5):

 • Indicele Bursier BET
  • 22.jpg
  • alte.doc
  • Bet final.doc
  • curs_actiune_brd_ro.gif
  • Thumbs.db

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!