Indicatori privind veniturile din activitatea comercial

Extras din referat Cum descarc?

1. Structura generala a veniturilor intreprinderii reyultata din fisa contlui de profit si pierdere
Veniturile intreprinderii reflecta o arie larga de fenomene economico financiare legate, in esenta, de consumul si utilizarea factorilor de exploatare (de productie): natura, munca si capitalul, respectiv de recuperarea resurselor utilizate.
I. Venituri din exploatare, in care se includ: 
1. Cifra de afaceri (marfuri vandute, plus productia vanduta).
2. Productia stocata (soldul debitor se scade, soldul creditor se aduna).
3. Productia imobilizata (productia folosita pentru nevoile proprii ale intreprinderii).
4. Subventii de exploatare. 
5. Alte venituri din exploatare. 
6. Venituri din provizioane privind exploatarea (sume reprezentand anularea sau diminuarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli, a celor constituite pentru deprecierea imobilizarilor corporale si necorporale, a celor constituite pentru deprecierea stocurilor si productiei in curs de executie, a provizioanelor constituite pentru deprecierea creantelor). 
II. Venituri financiare, in care se includ: 
1. Venituri din participatii, privind dividendele aferente titlurilor de participare. 
2. Venituri din imobilizari financiare, referitoare la dividendele aferente unor titluri de imobilizari financiare (spre exemplu, finantarea unui ciclu de productie la o unitate economica).
3. Venituri din creante imobilizate, referitoare la dobanzile aferente creantelor imobilizate.
4. Venituri din titluri de plasament privind diferenta dintre valoarea contabila a titlurilor de plasament si pretul de cesiune.
5. Venituri din diferente de curs valutar.
6. Venituri din dobanzi pentru imprumuturile acordate, spre exemplu, dobanzile cuvenite pentru conturile curente de la banci. 
7. Venituri financiare pentru provizioane, privind sumele care reprezinta diminuarea sau anularea provizioanelor constituite pentru deprecierea imobilizarilor financiare; sumele reprezentand anularea sau diminuarea provizioanelor constituite pentru deprecierea creantelor; sumele reprezentand anularea sau diminuarea provizioanelor constituite pentru deprecierea titlurilor de plasament s.a. 
III. Venituri exceptionale, in care se includ: 
1. Venituri exceptionale din operatiuni de gestiune, evidentiate in contul 771: bunuri si valori primite gratuit; bunuri rezultate din dezmembrarea unor imobilizari corporale; drepturi de personal neridicate si prescrise; sumele cuvenite unitatii, datorate de catre bugetul public, altele decat impozite si taxe.
2. Venituri exceptionale din operatiuni de capital, evidentiate in contul 772: pretul de vanzare al activelor imobilizate cedate catre intreprindere, exclusiv TVA.
3. Venituri exceptionale din provizioane, evidentiate in contul 787: a) sumele reprezentand anularea sau diminuarea provizioanelor reglementate; b) sumele reprezentand anularea sau diminuarea provizioanelor constituite pentru imobilizari corporale si necorporale; c) sumele reprezentand anularea sau diminuarea provizioanelor constituite pentru deprecierea creantelor de tipul diversilor debitori.
Indicatori valorici utilizati in analiza economica a intregii activitati productive sunt: 
o cifra de afaceri;
o valoarea productiei obtinute destinate livrarii;
o valoarea adaugata totala;
o valoarea productiei exercitiului.
Pentru a intelege utilitatea folosirii sistemului de indicatori valorici stabiliti pentru a dimensiona activitatea de productie si comercializare, trebuie cunoscut continutul fiecarui indicator in parte:
a) Cifra de afaceri (CA) 
Potrivit reglementarilor in vigoare, Cifra de afaceri neta cuprinde sumele rezultate din vanzarea de produse si furnizarea de servicii care se inscriu in activitatea curenta a entitatii, dupa deducerea reducerilor comerciale si a taxei pe valoarea adaugata, precum si a altor taxe legate direct de cifra de afaceri. In viziunea acestei reglementari, conform pct. 34, alin (4), activitatile curente reprezinta orice activitati desfasurate de o entitate, ca parte integranta a afacerilor sale, precum si activitatile comexe in care aceasta de angajeaza si care sunt o continuare a primelor activitati mentionate, incidente acestora sau care rezulta din acestea.
Cifra de afaceri este indicatorul valoric ce evidentiaza suma totala a veniturilor din activitatea comerciala intr-o perioada determinata de timp. Cifra de afaceri se determina prin insumarea productiei vandute (Qv) cu veniturile din vanzarea marfurilor (Vmf), veniturile din dobanzi inregistrate de entitatile radiate din Registrul general si care mai au in derulare contracte de leasing (Vdl) si veniturile din subventiile de exploatare aferente cifre de afaceri nete (Vse), din care se scad reducerile comerciale acordate.
b) Productia obtinuta destinata livrarii (Qf) 
Indicatorul productia obtinuta destinata livrarii exprima valoarea produselor fabricate, lucrarilor executate si serviciilor prestate in cursul unei perioade de timp si care urmeaza a fi vandute (livrate, respectiv valorificate) in afara unitatii economice. Productia obtinuta destinata livrarii este un indicator util pentru estimarea rezultatului potential al exploatarii precum si dezvoltarea sau regresul activitatii intreprinderii.
c) Valoarea adaugata (Qa) 
Este indicatorul valoric ce reflecta capacitatea entitatii economice de a crea plus de bogatie peste valoarea bunurilor si serviciilor provenite de la terti. Se determina ca diferenta intre productia exercitiului si consumurile intermediare (Ci) :
VA=Qe -Ci
Consumurile intermediare se refera la consumul valoric de materii prime si materiale de baza si auxiliare, combustibil, energie, apa, lucrari si servicii prestate de terti etc. 
Daca entitatea are atat activitate de productie cat si activitate comerciala, valaarea adaugata include si marja comerciala :
VA=Qe +Mc -Ci
Valoarea adaugata este indicatorul care face legatura dintre nivelul microeconomic si cel macroeconomic deoarece suma valorilor adaugate de entitatile care actioneaza intr-o economie nationala se regaseste in Produsul Intern Brut (PIB).
d) Productia exercitiului (Qe)
Denumita si produsul global, este indicatorul ce dimensioneaza intreaga activitate deoarece este expresia valorica a tot ceea ce se produce intr-un exercitiu financiar. Cuprinde valoarea productiei vandute (Qv), modificarea productiei stocate, adica veniturile aferente costului productiei in curs de executie (Qs) si valoarea productiei imobilizate, adica productia realizata de entitate pentru scopurile sale proprii si capitalizata (Qi) :
Qe = Qv + Qs + Qi
Productia exercitiului este un indicator eterogen din punct de vedere al exprimarii elementelor sale deoarece productia vanduta este exprimata in preturi, iar cea stocata si cea imobilizata sunt exprimate in costuri, insa se considera ca are putere informationala mai mare decat cifra de afaceri in cazul entitatilor cu cicluri lungi de fabricatie sau cu nivel ridicat al productiei imobilizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatori privind veniturile din activitatea comercial.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Materiale tiparite
1. Monica Violeta ACHIM, Analiza economico-financiara, Editia a 2-a, revizuita, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2010;
2. Ioan PANA , Analiza economico-financiara, Editura Universitatii din Pitesti,2008;
3. Florea RADU, Daniel CIRCIUMARU, Daniela BONDOC, Analiza economico-financiara a societatilor comerciale, Editura Scrisul Romanesc, Craiova, 2006;
4. Vasile ROBU, Ion ANGHEL, Elena-Claudia SERBAN, Analiza economico-financiara a firmei, Ed.Economica, Bucuresti, 2014;
5. P. Brezeanu, Diagnostic financiar: Instrumente de analiza financiara, Editura Economica, Bucuresti, 2003; 
6. Al. Gheorghiu, Analiza economico-financiara la nivel microeconomic, Editura Economica, Bucuresti, 2004;
7. 3. F. Pierre, Valorisation d'entreprise et theorie financiere,Edition d'Organisation, Paris, 2004,
8. P. Ramage, Analyse et diagnostic financier, Edition d'Organisation, Paris, 2004 ;
9. Gh. Valceanu, V. Robu, N. Georgescu, Analiza economico-financiara, Editura Economica, Bucuresti, 2004; 6. L. Spataru, Analiza economico-financiara, Editura Economica, Bucuresti, 2004.
Webgrafie
http://codfiscal.net/77/art-46-definirea-veniturilor-din-activitati-independente
http://contabilul.manager.ro/a/13217/ghidul-fiscal-anaf-toate-obligatiile-persoanelor-fizice-care-realizeaza-venituri-comerciale.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!