Indicatori Macroeconomici

Extras din referat Cum descarc?

In Sistemul productiei materiale (S.P.M.), pe baza informatiilor furnizate de principalele balante economice, se calculeaza urmatorii indicatori sintetici: produsul social (P.S), produsul social final (P.S.F) si venitul national (V.N.).Produsul social (P.S.) reprezinta valoarea bunurilor material si serviciilor economice produse in cadrul ramurilor productiei materiale, in decurs de un an. Se prezinta atat sub aspect material, cat si sub aspect valoric. Sub aspect material, se concretizeaza in totalitatea mijloacelor de productie si a bunurilor de consum produse, in timp ce, sub aspect valoric cuprinde cheltuielile de productie aferente bunurilor produse si serviciilor prestate, veniturile primare ale populatiei ocupate in sfera productiva, ale unitatilor economice producatoare, precum si veniturile primare ale statului.
Produsul social final (P.S.F.) consta din valoarea de schimb a bunurilor materiale si serviciilor economice produse si ajunse in decursul perioadei de calcul in ultimul stadiu al circuitului economic. Marimea acestui indicator se calculeaza ca diferenta intre P.S. si consumul intermediar.2 Din punct de vedere material, P.S.F. cuprinde ansamblul bunurilor produse
intr-o anumita perioada de timp si care sunt destinate: satisfacerii consumului personal si social, inlocuirii capitalului fix consumat, acumularii, constituirii stocurilor, exportului. Din punct de vedere valoric, P.S.F. este egal cu marimea venitului national, la care se adauga amortizarea capitalului fix. Prin intermediul acestui indicator se evidentiaza acea parte din productia unitatilor economice ajunse in stadiul final la circuitul economic, motiv pentru care el serveste mai bine la caracterizarea dinamicii economice.Venitul national (V.N.) este indicatorul sintetic
(agregat) care exprima valoarea nou creata in sfera productiei materiale si a serviciilor economice in decurs de un an. Marimea acestui indicator se determina prin scaderea din P.S. a
valorii bunurilor materiale consumate in procesul producerii lui. Sub aspect material, cuprinde totalitatea bunurilor de consum (bunuri materiale si servicii) si acea parte a mijloacelor de productie care sunt destinate acumularii si rezervelor. Sub aspect valoric, cuprinde veniturile primare ale populatiei ocupate in productia materiala, veniturile primare ale unitatilor productie si pe cele ale statului. Spre deosebire de Sistemul productiei materiale, care include numai rezultatele din productia materiala, punand in prim plan fluxurile materiale din economie, Sistemul conturilor nationale (S.C.N.) cuprinde intreaga activitate din economie si da prioritate fluxurilor financiare. Pe baza informatiilor oferite de S.C.N., se calculeaza, in principal, urmatorii indicatori sintetici, care reflecta marimea rezultatelor macroeconomice:produsul global brut (P.G.B.), produsul intern brut (P.I.B.),produsul intern net (P.I.N.), produsul national brut (P.N.B.),produsul national net (P.N.N.), venitul national (V.N.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatori Macroeconomici.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!