Incursiune in Mediul Financiar si Bursier al Societatii Romanesti

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.1 INTRODUCERE-scurt istoric 2
CAP.2. LOCUL SI ROLUL PIETELOR DE CAPITAL IN ECONOMIA DE PIATA 3
2.1 Aspecte generale privind problematica pietelor financiare 3
2.2.Piata de capital - componenta principala a pietei financiare 4
2.3.BURSA 8
2.3.1.Consideratii generale 8
2.3.2.Necesitatea pietelor bursiere 8
2.3.3.Rolul si functiile pietelor bursiere 9
2.3.4.Rolul tranzactiilor bursiere 10
CAP.3.MEDIUL FINANCIAR SI BURSIER AL SOCIETATILOR ROMANESTI 13
3.1..Scurt istoric al pietei bursiere din Romania 13
3.2.Piata de capital in Romania 14
3.2.1. Piata romaneasca a valorilor mobiliare 14
3.2.2. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare 15
3.2.3. Bursa de Valori Bucuresti 16
3.2.4.. Asociatia nationala a societatilor de valori mobiliare 17
3.2.5.. RASDAQ - societate de servicii tehnice ale pietei 17
3.2.6.. Societatile de valori mobiliare 19
3.2.7. Fondurile de Investitii si Societatile de Investitii Financiare (SIF) 19
3.3.Maturizarea pietei de capital din Romania 20
3.4.Notorietatea Bursei de Valori si a investitiilor financiare in societatea romaneasca 24
Cap.4.CONCLUZII 26
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

CAP.1 INTRODUCERE-scurt istoric
Darul si schimbul de marfa dateaza de la inceputul civilizatiei. Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a inceput in urma cu aproximativ 2000 de ani in Grecia si Roma Antica si continua si astazi. Daca ar fi sa alegem oricare din produsele tranzactionate azi la bursa si am incerca sa-i traversam evolutia pe piata de-a lungul istoriei, am gasi ca acesta a trecut prin cinci faze distincte: oferirea ca dar, schimbul de marfa (barter), contractul cu plata si livrare imediata (spot), contractul cu plata si livrare ulterioara stabilirii pretului (forward) si contractul la termen (futures si options). A treia faza, contractul spot, poate fi considerata ca adevaratul inceput al pietelor de marfa organizate.
Pana in anul 1600 comertul in Europa si Asia nu a fost destul de intens pentru a permite sustinerea activitatii comerciantilor locali sau a pietelor locale. Periodic, targurile serveau ca piete de desfacere pentru arii geografice intinse. Aceste targuri au fost organizate la inceput de comerciantii ambulanti care schimbau marfurile lor locale pe marfuri exotice aduse din tinuturi indepartate. Banii erau putini si majoritatea tranzactiilor se faceau prin simplu schimb. Acest tip de targ era des organizat in Grecia Antica, in timpul Imperiului Roman, dar si in China.
Treptat, a aparut o retea de targuri specializate si bine organizate. Existau reguli precise care stabileau unde, cand si cum pot vinde comerciantii, in functie de tipul de marfa oferit. S-a introdus interdictia contractarii in afara acestor targuri, pentru a preveni acumularea unei cantitati mari de marfa care ar fi permis ulterior controlul pretului.
Cu timpul, s-au constituit asociatii de comert care reprezentau interesele noii clase de comercianti. Disputele din afaceri erau solutionate in tribunale special infiintate, prin aplicarea codului comerciantului. 
Odata cu cresterea numarului de tranzactii s-a introdus ca mijloc de schimb ,,scrisoarea de targ". Aceste scrisori permiteau amanarea platii unei marfi, deci o extindere a creditului. Comerciantii aveau posibilitatea sa circule din targ in targ regland platile prin anularea debitelor sau creditelor cu scrisori de targ, platind la sfarsit eventualele datorii ramase, in bani. Asa a aparut piata spot (cash). Adesea, comerciantii prezentau esantioane din marfa lor, urmand ca plata - in bani sau cu scrisoare - sa se faca numai atunci cand titlul trecea la cumparator. 
Denumirea de ,,bursa" provine de la orasul Bruges , unde aceste adunari se tineau la Hotel des Bourses, numit asa dupa un senior din vechea si nobila familie van den Boursen care il construise si pe al carui frontispiciu erau sculptate in piatra trei pungi (fr. bourse). Aici se intalneau bancherii si negustorii pentru a negocia bani, metale pretioase, hartii de valoare si marfuri. Cu timpul, locurile de intalnire ale comerciantilor au primit denumirea de burse.
CAP.2. LOCUL SI ROLUL PIETELOR DE CAPITAL IN ECONOMIA DE PIATA
2.1 Aspecte generale privind problematica pietelor financiare
In orice economie de piata exista si functioneaza o piata financiara, mai mult sau mai putin dezvoltata si, aceasta reprezinta locul unde se intalneste oferta cu cererea de fonduri financiare. 
Piata financiara este formata din doua mari sectoare: sectorul bancar (sau piata creditului) si sectorul titlurilor financiare (sau piata financiara in sens restrans).
Teritoriu aflat prin excelenta sub imperiul pragmatismul, domeniul pietelor financiare a inceput sa-si dezvolte si o redutabila latura teoretica. Chiar daca evidenta legaturii nemijlocite dintre teorie si practica mai este inca pusa la indoiala, nu trebuie uitat ca intreaga "temelie" a stiintei financiare moderne este fundamentata pe domeniul pietelor financiare.
Aceasta latura a finantelor poate demonstra oricand si caracterul sau practic (si dezvoltarea exploziva a burselor de valori demonstreaza acest lucru), dar si pe cel teoretic, fara ca aceste domenii sa poata fi delimitate cu precizie. In fapt, punerile de acord in privinta unor probleme marginale(care dau consistenta stiintelor clasice) apar ca inutile in cazul pietelor financiare, iar divergentele incep inca de la stabilirea domeniului de studiu. Astfel, Scoala anglo-saxona (si, in primul rand, cea americana) desemneaza prin piata financiara totalitatea tranzactiilor cu instrumente monetare (piata monetara) si cu titluri pe termen lung (piata de capital). Dimpotriva, Scoala din restul Europei (si, in primul rand, cea franceza) defineste prin termenul de piata financiara: piata valorilor imobiliare, reprezentand, alaturi de piata creditului si piata monetara, o componenta a pietei capitalurilor.
2.2.Piata de capital - componenta principala a pietei financiare
Asadar, piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor (fizice/juridice) care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, ce sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incursiune in Mediul Financiar si Bursier al Societatii Romanesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!