Incheierea Casatoriei

Extras din referat Cum descarc?

Casatoria, la romani, era o uniune intre barbat si femeie, o asociere pentru toata viata, o impartasire a dreptului civil si religios - nuptie sunt comunicatio maris et feminae, consortium omnis vitae, divini et humani iuris comunicatio ; era uniunea barbatului si a femeii ce implica o viata comuna - nuptia sive matrimonium este vire et mulieris conjuctio, individuam consuetudinem vitae contiens 
Astazi, casatoria este definita ca uniunea liber consimtita dintre barbat si femeie, incheiata in concordanta cu dispozitiile legale, in scopul intemeierii unei familii si reglementata de normele imperative ale legii 
In Codul familiei notiunea de casatorie este diferita dupa cum legiuitorul se refera la actul juridic al casatoriei sau la starea civila a sotilor in timpul casatoriei. 
Casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de a intemeia o familie, si reglementata de normele imperative ale legii. In privinta naturii juridice a casatoriei, subliniem ca aceasta este un act juridic si nu un contract, intre cele doua notiuni existand deosebiri evidente. 
Din punct de vedere legal, casatoria este un act juridic incheiat de cei ce doresc sa se casatoreasca, iar pe de alta parte, situatia juridica a celor casatoriti. 
Casatoria este o uniune liber consimtita, monogama, ce se incheie in formele cerute de lege, cu scopul de a forma o familie, avand caracter civil. 
Casatoria se intemeiaza pe deplina egalitate in drepturi intre barbati si femeie. 
Casatoria nu este o chestiune privata, ci are si un aspect social, de aceea trebuie sa fie un act public. Colectivitatea, fie bisericeasca, fie civila, recunoaste acest act, il accepta, prin solemnitatea exterioara si prin prezenta catorva membri ai sai capabili sa depuna marturie pentru actul savarsit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incheierea Casatoriei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Ion Filipescu, Dreptul Familiei, Editurile ALL, 1998
Dreptul familiei si starea civila, Editura Fundatia Academica Gh. Zane, Iasi, 2001
Dreptul familiei si starea civila, Ed. Universitatii << Al I Cuza >> Iasi, 2003,
Codul Familiei


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!