Începuturile și evoluția Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

Repere Istorice. Generalizari ...1
Planul rusesc de unificare Europeana ..2
Impulsul American pentru unitatea Europeana 2
Manifestarile romanesti ale ideii de unitate europeana 2
Izvoarele Dreptului Comunitar 2
Izvoare primare ..2
Izvoare secundare ..3
Acorduri internationale .3
Izvoarele complementare ..3
Izvoare nescrise .3
Infiintarea Comunitatilor Europene ..3
Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului(CECO) .3
Comunitatea Europeana de aparare(CEA) ...4
Comunitatea Economica Europeana 4
Comunitatea Europeana a energiei atomice(CEEA) .4


Extras din referat Cum descarc?

Repere Istorice. Generalizari
Dreptul comunitar reprezinta un ansamblu de principii si norme juridice, continute in Tratate sau elaborate de institutiile comunitare,prin care se urmareste in principal, functionarea tuturor institutiilor nationale conform standardelor stabile, implementarea in dreptul intern al statelor membre a normelor stabile la nivel comunitar, libera circulatie a persoanelor si bunurilor in spatiul comunitar, respectarea drepturilor fundamentale in fiecare stat membru. Dreptul comunitar reprezinta setul de norme adoptate de Comunitatea Europeana. Incepand cu 1999 Tratatul de la Amsterdam din 1996 a permis stabilirea unei legaturi intre cooperarea juridica in probleme civile si dreptul la libera circulatie al oamenilor. Posibilitatea de a se baza pe o Legislatie comunitara nu este o problema nesemnificativa pentru cetateanul european, care poate astfel invoca o Reglementare comunitara in sprijinul actiunilor sale in instanta. 
Normele din care astazi este constituit Dreptul comunitar, la baza, au vointa a sase state care in 1951 au semnat primul Tratat prin care incepe actionarea comuna a celor sase state de pe continentul European. Termenul de "european" a fost folosit de catre cronicarii contemporani pentru a descrie trupele armate sub comanda lui Carol Martel, in anul 732, dar a devenit un termen pe scara larga in anul 800, cind Carol cel Mare a fost incoronat ca Sfintul Imparat Roman de catre Papa. 
La Congresul pacifist de la Paris din 1849, Victor Hugo rostea celebrele cuvinte: ,,Va veni ziua cand armele vor cadea din maini si bombele tunurilor vor fi inlocuite cu cuvantul si cu dreptul de vot universal al popoarelor va veni o zi cand tunurile nu se vor mai vedea decat prin muzee, si lumea se va mira ca au fost vreodata cu putinta Si va veni ziua cand vom vedea doua grupari uriase: Statele Unite ale Europei si Statele Unite ale Americii dandu-si mana prieteneasca peste ocean..."
Anul trecut, la 158 de ani de la aceasta afirmatie, Uniunea Europeana a sarbatorit deja jumatate de secol de la semnarea Tratatului de la Roma, document de o importanta covarsitoare pentru viitorul economic si social al Europei ce prevedea: crearea treptata a unei piete comune, realizarea uniunii vamale, libera circulatie a persoanelor, capitalului si serviciilor si stabilirea unor politici comune in domenii strategice. 
Planul rusesc de unificare Europeana
Ideia de unitate europeana se gaseste si in Testamentul elaborat in 1725 de catre Tarul Rusiei Petru I. Adus la Paris in 1757 de catre ambasadorul Frantei la Petersburg si predate regelui Ludovic al XV-lea,deosebit atit pentru conducatori de state cit si pentru istorici. 
Impulsul American pentru unitatea Europeana
Situtia din Europa a influentat Statele Unite ale Americii sa conceapa Planul de Reconstructie Europeana. Avind la baza doua avantaje mari:
-  noi piete externe;
-  influenta protectionista in fata expansiunii bolsevice. 
Beneficiarii acestei realizari sunt cetatenii europeni si, in special, cei din estul Europei, care prin iesirea din lagarul comunist au resimtit aceasta, ca un dar providential, trebuie insa recunoscut ca framantarile de veacuri ar fi ramas o utopie daca nu ar fi fost si sprijinul American, sub diverse aspecte. De aceea, George Bush, afirma pe 24 februarie 1990: ,,Cred ca H.Kohl recunoaste rolul-cheie al Statelor Unite si cred ca noi avem rolul decisiv in ceea ce priveste stabilitatea. Avem in jurul nostru actori, voluntari puternici sau marunti in Europa, dar numai Statele Unite pot face asta". 
Manifestarile romanesti ale ideii de unitate europeana
Avind constiinta apartenentei acestei lumi, asa cum afirma cronicarul Grigore Ureche :"De la Ram ne tragem", continuind cu legaturile lui Stefan cel Mare cu scaunul Papal si ajungind la alinierea legislatiei romanesti la normele europene de catre Alexandru Ioan Cuza, prin adoptarea codurilor civil si Penal, influentat masiv din legislatia franceza,Romania face eforturi de a se integra in comunitatea careia fiintial ii apartinea. 
Izvoarele Dreptului Comunitar
Izvor al dreptului comunitar este o forma juridica de transpunere a normelor juridice ce guverneaza conduita subiectilor de drept ce participa la raporturile juridice comunitare. In doctrina se disting doua categorii esentiale de izvoare ale dreptului comunitar: izvoare primare si izvoare secundare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inceputurile si evolutia Uniunii Europene.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Ion Tutuianu, Drept comunitar,Editura PIM, Iasi,2009
-  https://ro.wikipedia.org/wiki/Drept_comunitar
-  http://www.adrnordest.ro/index.php?page=centru_ED_europa
-  Rifkin Jeremy, Visul european, Iasi, Polirom, 2006
-  Durandin Catherin, Statele Unite, mare putere europeana, Editura Cartier istoric
-  Ion Tutuianu,Liviana Niminet, Drept comunitar Caiet de seminar,Editura PIM,Iasi


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!