Incalcarea politicii in domeniul concurentei - cazul Chiquita, Dole si Weichert

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Descrierea companiilor care au incalcat politica in domeniul concurentei 3
3. Rezumatul incalcarii 5
4. Descrierea cazului 5
5. Decizii 6
Surse 8


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Prin investigatia Comisiei Europene - Directoratul General pentru Concurenta, in prezenta cercetare, ne propunem sa descriem, reliefam aspecte teoretice si practice cu privire la cazul COMP/39.188 -  Banane.
Incalcarea care face obiectul prezentei decizii se refera la furnizarea de banane proaspete in regiunea nord-europeana a Uniunii Europene. In sensul deciziei, ,,regiunea nord-europeana" include Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Luxemburg, Tarile de Jos si Suedia.
In 2000-2002, importatorii de banane Chiquita, Dole si Weichert si-au coordonat preturile in 8 tari din UE, fixandu-le la un nivel mai ridicat decat ar fi trebuit, in detrimentul consumatorilor. In 2008, Comisia a amendat Dole si Weichert cu 60 de milioane de euro. Chiquita nu a fost amendata deoarece a cooperat pe parcursul investigatiilor.
Comisia a adoptat o decizie privind o procedura initiata in temeiul articolului 81 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (,,TFUE") si articolul 53 din Acordul privind Spatiul Economic European, in temeiul participarii la o intelegere privind vanzarea de banane de catre societatile Chiquita, Dole si Weichert, impreuna cu Del Monte, care este responsabila in mod solidar pentru comportamentul Weichert .
2. Descrierea companiilor care au incalcat politica in domeniul concurentei 
a) Scurt istoric al companiilor 
-  Chiquita Brands International Sarl, fosta cunoscuta sub numele de Chiquita Brands International Inc., este un producator si distribuitor elvetian de banane si alte produse, avand in prezent peste 18.000 de angajati in 25 de tari si are o prezenta in aproape 70 de tari. Compania opereaza sub numeroase nume de marca subsidiare, printre care brandul Chiquita si salatele Fresh Express. Chiquita este distribuitorul principal de banane din Statele Unite, fiind succesoarea companiei Unite Fruit. 
-  Dole Food Company, Inc. este o companie multinationala agricola americana cu sediul in Westlake Village, California, fiind infiintata de catre Samuel Castle si Amos Cooke in anul 1851. Compania este cel mai mare producator de fructe si legume din lume, care opereaza cu 74.300 de angajati cu norma intreaga si sezonieri care sunt responsabili pentru peste 300 de produse din 90 de tari. Dole comercializeaza produse alimentare cum ar fi banane, ananas (proaspete si ambalate), struguri, capsuni, salate si alte fructe si sucuri proaspete si congelate. Dole detine o linie de transport maritim, Dole Ocean Cargo Express. 
-  Internationale Fruchtimport Gesellschaft Weichert este un importator international de fructe. Compania a fost infiintata in anul 1910 . 
-  Del Monte Foods, Inc. este unul dintre cei mai mari producatori, distribuitori si comercianti de produse alimentare prelucrate pentru piata de retail din S.U.A., avand sediul Oak Road, Walnut Creek, California, SUA. Portofoliul sau de marci include Del Monte, S & W, Contadina, Colegiul Inn, Fruit Burst, Fruit Naturals, Orchard Select si SunFresh. Compania produce, de asemenea, distribuie si comercializeaza produse alimentare cu eticheta privata. Actualul director executiv al Del Monte Foods este Gregory Longstreet. 
b) Principalii indicatori financiari ai companiilor pentru anul 2014 
Chiquita Dole Del Monte
Venituri 2176 mil $ 1188 mil $ 4056 mil $
Profit 188 mil $ 144 mil $ 342 mil $


Fisiere in arhiva (1):

  • Incalcarea politicii in domeniul concurentei - cazul Chiquita, Dole si Weichert.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. www.ec.europa.eu
2. www.chiquita.com
3. www.dole.com
4. www.interweichert.de
5. www.delmonte.com
6. www.investing.com
7. www.annualreports.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!