Împrumut de stat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Imprumuturile de stat este obligatia baneasca generate de un contract, prin care statul obtine fonsuri banesti de la persoanele juridice si fizice creditoare, si se angajeaza sa le ramburseze impreuna cu dobanda, castigurile si cu alte costuri, intr-o perioada de timp determinate. In acelasi timp, imprumutul de stat este un instrument financiar folosit de stat pentru a repartiza, intre generatiile prezente si cele viitoare, sarcinile rezultate dintr-o cheltuiala publica prea mare, care nu poate fi acoperita prin impozite si taxele curente sau prin alte resurse ordinare ale bugetului de stat.

Imprumuturile de stat sunt venituri extraordinare la care se recurge in caz de dezechilibru bugetar, adica atunci cand veniturile ordinare sunt insuficiente pentru a afce fata cehltuilelilor, precum si din necesitati de trezorerie, respective se ivesc unele goluri temporare de resurse bugetare.

Imprumuturile contractate de catre autoritatile publice pot avea diferite destinatii, cum sunt: acoperirea cheltuielilor publice de interes national pentru obiective de investitii productive care nu se pot finanta din resursele bugetare curente; restructurarea economiei nationale; investirea in bunuri de folosinta indelungata; dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii; intretinerea si functionarea serviciilor publice scadente; refinantarea datoriei publice; achizitionarea de mijloace fixe, materii prime si resurse energetice; asigurarea ordinii interne; rambursarea datoriei publice; sustinerea balantei de plati extenre; acoperirea deficitelor bugetare; finantarea cerintelor pe termen scurt ale bugetului de stat. imprumutirle mai pot fi contractate de stat pentru: pregatirea si ducerea razboaielor, reconstructia postbelica a tarii; refacerea economiei distruse de calmitati ale naturii; inloaturarea urmarilor unor crize economice.

Sumele se imprumuta de pe piata financiara. Imprumuturile de stat au la baza solvabilitatea statului. Intreaga activitate referitoare la contractarea si garantarea de imprumuturi interne si externe rambursabile pe termen mediu sau lung si gestionarea datoriei publice se exercita de catre Guvern, prin Ministerul Finantelor. In limta sumei aprobate de Parlament, Guvernul poate contracta imprumuturi de stat de pe piata financiara interna de la persoanele juridice si fizice, in vederea asigurarii resurselor banesti necesare.

In Romania si alte tari, imprumuturile de stat se realizeaza prin emisiuni de valori mobiliare, cum sunt: obligatiuni, bonuri de tezaur, titluri de renta sau alte inscrisuri de stat. vanzarea si rascumpararea acestora, precum si plata dobanzilor si a altor speze aferente se fac direct de catre Ministerul Finantelor sau prin intermediul altor institutii financiare specializate, care dobandesc calitatea de agent al statului, pe baza conventiilor incheiate. Valorile mobiliarea care reprezinta imprumuturi de stat se plaseaza prin subsciptie publica ori prin alte procedee tehnice specifice, adecvate.

Datoria publica interna se gestioneaza de catre Ministerul Finantelor si consta in contractare imprumuturilor de stat, organizarea si tinerea evidentei prin conturi specifice, rambursarea datoriei publice, calculul si plata dobanzii, comisionale si spezele datorate, precum si in efectuarea altor operatiuni specifice.

La aprecierea folosirii unui imprumut de stat trebuie avut in vedere scopul pentru care se emite, conditiile emisiunii lui, precum si consecintele asupra vietei social-economice, asupra producerii si repartitiei bunurilor si, in mod deosebit, efectele asupra categoriilor sociale ale caror venituri provin din munca.

In caz de deficit bugetar, statul poate recurge la imprumutir pe piata interna sau externa. Daca deifictul este mare, statul poate recurge si la resurse ale Bancii Nationale, care emite bani fara acoperire. Imprumuturile constractate la Banca Nationala sunt formal rambursabile. Astefel de imprumuturi se ramburseaza din excedentul bugetar sau din contractarea altor imprumuturi la diferite personae fizice si juridice. De regula, imprumuturile vehi se sting prin contractarea de noi imprumuturi la Banca Nationala, ceea ce nu conduce la redresarea circulatiei banesti.

1.2. Trasaturile imprumuturilor de stat interne

Imprumutul de stat este o conventie, un contract incheiat intre o persoana fizica sau juridical, pe de o parte, si stat, pe de alta parte, in temeiul careia prima accepta sa puna la dispozitia statului o anumita suma de bani, cu titlu de imprumut, pe o perioada de timp determinate, iar stautl se oblige sa ramburseze suma la o anumita scadenta sis a plateasca dobanda aferenta sau castigul.

Imprumuturile publice intrunesc urmatoarele trasaturi:

- au caracter contractual de drept public, exprimand in final acordul de vointa al partilor statul, ca autoritate publica, prin institutiile sale de specialitate, stabileste conditiile de emisiune si termenele de rambursare, marimea si formele veniturilor ce se ofera la imprumutul public, fara sa consulkte in prealabil pe eventualii subsciptori. Viitorii subscriptori pot accepta sau refuza conditiile stabilite in totalitatea lor, insa nu pot solicita un tratament preferential;

Bibliografie:

- Bugetul de stat al Romaniei - Ghe. Bistriceanu si Ghe. Popescu

- Finante Publice - Coordonator Iulian Vacarel si altii, Editura Didactica si pedagogica Bucuresti, 2001

- www.zf.ro

- www.capital.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imprumt de stat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 253 cuvinte
Nr caractere:
35 017 caractere
Marime:
58.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, imprumut
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!