Impozitul pe Cladiri si Terenuri

Extras din referat Cum descarc?

Suportul juridic folosit in asezarea si perceperea veniturilor bugetare il reprezinta actele normative aprobate cu privire la instituirea lor, precum si cele metodologice de aplicare, emise, de regula, de catre Ministerul Finantelor Publice. Reprezentativ pentru cadrul juridic de actiune in aceasta directie este Codul Fiscal care acopera, in plan juridic, problematica veniturilor bugetare si stabileste cadrul legal pentru impozitele si taxele din bugetul de stat si bugetele locale, precum si modul de asezare (calcul) si plata a acestora.
In Codul Fiscal ca act normativ s-au avut in vedere anumite repere de actiune ca: respectarea principiilor impunerii (neutralitatea, certitudinea, eficienta impunerii si echitatea fiscala), posibilitatea modificarii si completarii, elaborarea de norme, fixarea raspunderilor si competentelor in materie de cod fiscal. Se remarca in Codul Fiscal si definirea unor termeni de specialitate, dar si reguli de aplicare generala in asezarea si perceperea veniturilor bugetare.
Asezarea si perceperea veniturilor bugetare ce fac obiectul Codului Fiscal au in vedere in prezentarea lor delimitarea principalelor elemente tehnice definitorii precum: subiect, platitor, contribuabil, obiect, baza de calcul, unitate tehnica de evaluare, inlesniri la plata.
Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal au rolul de a exprima in mod explicit principiile si regulile prezentate prin lege, de o maniera care sa clarifice pe toti cei implicati in asezarea si perceperea veniturilor bugetare.
Prevederile din normele metodologice sunt elaborate in mod unitar pentru toate impozitele din Codul Fiscal, privind notiuni si termeni de specialitate. In acelasi timp, pentru fiecare venit bugetar in parte apar si precizari metodologice determinate de specificul acestuia, cu referire la obiect, baza de calcul, cote, termen de plata, inlesniri.
1. Impozitul pe cladiri 
1.1. Cadrul juridic:
Actele normative utilizate sunt: 
- Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal;
- Hotararea Guvernamentala 783/2004 privind aplicarea nivelurilor impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora;
- Hotararea Consiliului Local nr.566/28 decembrie 2004 privind impozitele si taxele locale;
- O.G. nr.83/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, modificarile si completarile ulterioare ale Legii nr.571 din 2008 privind Codul fiscal.
Impozitul pe cladiri reprezinta o contributie baneasca anuala ce se datoreaza bugetului local, de orice persoana fizica sau juridica pentru cladirile aflate in proprietate, indiferent de locul unde sunt situate si de destinatia acestora.
In cazul unei cladiri, aflata in administrarea sau in folosinta, dupa caz, a altei persoane si pentru care se datoreaza chirie in baza unui contract de inchiriere, impozitul pe cladiri se datoreaza de catre proprietar.
In cazul in care o cladire se afla in proprietatea comuna a doua sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai cladirii datoreaza impozitul pentru spatiile situate in partea din cladire aflata in proprietatea sa. In cazul in care nu se pot stabili partile individuale ale proprietarilor in comun, fiecare proprietar in comun datoreaza o parte egala din impozitul pentru cladirea respectiva.
Obiectul impozabil il reprezinta cladirile proprietate a persoanelor fizice si juridice, cladirile proprietate publica sau privata a statului, ce sunt administrate sau date in folosinta unor contribuabili.
Cladirile noi dobandite in cursul anului, indiferent de forma de intrare in proprietate, se impun cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care au fost dobandite. Cladirile demolate, distruse, cladirile transmise in administrarea sau in proprietatea altor contribuabili in cursul anului se scad de la impunere, incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care s-a produs una din situatiile mentionate. Scaderea de la impunere se acorda proportional cu partea de cladire supusa unei situatii si cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal.
Impozitul pe cladiri se aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata in functiune, in rezerva sau in conservare, chiar daca valoarea sa a fost recuperata integral pe calea amortizarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Cladiri si Terenuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!