Impozitele si Taxele Publice - Raportul Juridic Obligational Fiscal

Extras din referat Cum descarc?

Impozitele si taxele reprezinta in general forme/instrumente de prelevare din veniturile/valoarea nou creata/averea persoanelor juridice si fizice (demumiti contribuabili) la dispozitia statului in vederea constituirii fondurilor publice generale neceseare acoperirii nevoilor sociale ale societatii statului. Acest transfer de la contribuabil la stat se face: in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara o contraprestatie directa si imediata din partea statului.
Sarcina-obligatia juridica a achitarii impozitelor si taxelor revine tuturor contribuabililor care realizeaza un venit si este in conformitate cu principiile:
- principiul legalitatii: nici un impaozit, taxa, fara existenta unui act normativ central sau local;
- principiul justetei impunerii, al echilitatii fiscale - conform caruia contributia fiecarui contribuabil la bugetul central si/sau local se face in functie de venitul si/sau averea detinuta;
- principiul certitudinii impunerii: suma datorata trebuie sa fie certa, iar termenul si locul de plata cunoscute exact;
- principiul comoditatii fiscale: statul trebuie sa asigure cele mai bune comoditati pentru contribuabil in vederea platii obligatiilor sale, accentuand nevoia folosirii celor mai accesibile intrumente de plata;
- principiul eficientei/randamentului fiscalitatii - solicita minimizarea costurilor pentru aparatul fiscal public, inclusiv pentru contribuabil;
- principiul colaborarii intre organele fiscale si contribuabil in vederea eliminarii conflictelor de natura fiscala. Procesul de colaborare se poate extinde pe cele trei faze ale stingerii obligatiilor fiscale: 
- faza proiectiva - constatarea obligatiei de plata
- faza executiva- urmarirea excutarii obligatoriilor anuale, semestriale, etc.
- faza controlului achitarii integrale a impozitelor si taxelor datorate.
In prezent insitutiile fiscale din tara nostra pune un accent mai mare pe ultima faza, sanctionare a contribuabilului; pentru perspectiva rolul activ al fiscului trebuie sa se manifeste pe primele doua etape, care au ca scop latura preventiva a contraventiilor si informatiunilor la regim financiar fiscal.
Impozitele si texele publice intr-o economie in tranzactie, care tinde spre o economie de piata, performanta, se caracterizeaza printr-o foarte mare diversitate si mobilitate. Aceste caracteristici sunt prezentate sintetic, in anexele corespunzatoare. Dimensiunea si numarul impozitelor si taxelor publice reprezinta in fapt continutul si filozofia politicii fiscale a organelor statului. Mediul de afaceri este desigur influentat intr-o foarte mare masura de sistemul taxelor si impozitelor existente la un moment dat. Investitiile straine directe si nu numai, evalueaza riscul golbal al economiei nationale, luand in calcul diverse subsiteme de risc: riscul de tara, riscul de firma, riscul comercial/bancar/al afacerii1) etc. Profesorul Ovidiu Nicolescu, apreciaza in lucrarile sale2) ca, prin cele 225 de impozite si taxe, tindem sa devenim o "tara a impozitelor", iar mediul de afaceri este mai putin atractiv comparativ cu alte tari din Centrul si Sud Estul Europei. Anexele prezinta diferite diferente de la tara la tara, fiind concludente in acest sens.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitele si Taxele Publice - Raportul Juridic Obligational Fiscal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!