Impozitele indirecte și orientările de reformare a acestora în susținerea activității întreprinderilor

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: In orice formatiune economica, principala componenta a politicii financiare o constituie relatiile fiscale, ce depind de obiectivele statului, la momentul respectiv. Situata pe un loc de frunte, fiscalitatea se prezinta ca un ansamblu de procedee, instrumente, acte legislative si institutii specializate. Un sistem fiscal bine chibzuit, trebuie sa prevada un mecanism eficient, ce ar favoriza cresterea economica si, totodata, ar selecta impozitele capabile sa asigurea ceasta crestere.
INTRODUCERE
Crearea si perfectionarea unui sistem fiscal care sa corespunda principiilor financiare generale ale impunerii si obiectivelor pe care le urmareste statul prin intermediul unor categorii de impozite, reprezinta un proces de durata, care presupune experimentari si generalizari in functie de rezultatele obtinute. Un sistem fiscal bine echilibrat, trebuie sa prevada un mecanism eficient, ce ar favoriza cresterea economica si, totodata, ar selecta impozitele capabile sa asigure aceasta crestere. O sursa importanta de venituri la bugetul statului este constituita de impozitele indirecte, care prezinta marele avantaj al randamentului, deoarece se impune nu un venit, un profit, o avere ci o circulatie, o cumparare, o vanzare, un consum. 
MATERIAL SI METODA
In calitate de metode de cercetare au servit: analiza si sinteza; inductia si deductia; analiza monografica; abordarea sistemica; observarea statistica; gruparea; metoda seriilor cronologice; metoda indicilor economici; compararea.
REZULTATE SI DISCUTII
In conditiile economiei de piata, statul nu mai poate sa intervina in sectorul privat al economiei prin metode administrative, dar el are posibilitatea sa utilizeze anumite parghii economico-financiare, potrivit cerintelor politicii sale economice, financiar-monetare, sociale, prin care sa influenteze activitatea agentilor economici.
Trecerea la un sistem cu o economie de piata se desfasoara treptat, prin intermediul unei perioade de tranzitie care are ca obiect crearea mecanismelor si parghiilor necesare functionarii economiei de piata. Masurile de politica fiscala joaca un rol important in programele economice ale unei tari, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Ideea principala care s-a raspandit si a ghidat reformele, in special in tarile dezvoltate, a fost aceea ca piata, prin fortele sale poate fi un ghid mai bun al unei politici de impozitare eficienta, decat interventia guvernamentala. 
In scopul procurarii resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielilor publice s-au instituit si impozitele indirecte, care in tara noastra au fost si ramin principala sursa de venit. Impozitele indirecte, cu toate inconvenientele conceptionale, au fost introduse in statele contemporane, inclusiv in Republica Moldova. Dintre datele si aspectele ulterioare de evolutie moderna a impozitelor indirecte, un moment important l-a constituit introducerea in 1948, in Franta, a ,,platilor fractionate", respectiv a taxei pe valoarea adaugata. Potrivit acestui procedeu, fiecare producator platea impozitul asupra vanzarii sau livrarii marfurilor sale diminuat cu impozitul pe care l-a suportat prin pretul bunurilor cumparate in scopul productiei marfurilor sale. Datorita efectelor pozitive obtinute prin introducerea TVA-ului in Franta, conceptul si procedeul acestei taxe au fost adoptate, in 1960, de catre Comunitatea Economica Europeana si au fost aplicate in statele membre ale acestei comunitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitele indirecte si orientarile de reformare a acestora in sustinerea activitatii intreprinderilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Vacarel.I.,"Politici fiscale si bugetare in Romania 1990-2000", Editura Eficient, Bucuresti, 2001
2. Bistriceanu G., Adochitei M., Negrea N. "Finantele agentilor economici", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995
3. Manolescu Gh.,"Buget - abordare economica si financiara", Editura Economica, Bucuresti, 1997
4. Corduneanu C., "Sistemul fiscal in stiinta finantelor", Editura Codecs, Bucuresti, 1998
5. Bistriceanu G.,"Finantele agentilor economici", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995
6. http://minfin.md/ro/raportinfo/budget/national/an/EvolutiaBPN/
7. http://www.fisc.md/PlanuriPrograme.aspx?file=2417
8. http://www.apubb.ro/wp-content/uploads/2011/02
9. http://freedomandprosperity.org/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!