Impozite si Taxe Locale

Extras din referat Cum descarc?

IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE
Impozitele si taxele locale reprezinta surse importante de venituri ale bugetelor locale. Aceste impozite sunt folosite pentru finantarea cheltuielilor publice prevazute in bugetele locale.
Potrivit legii administratiei publice locale nr. 215/2001, autoritatile administratiei publice locale, respectiv consiliile locale si cele judetene sunt organizate si functioneaza pe baza principiului autonomiei locale si a eligibilitatii autoritatilor publice , principii care de altfel isi regasesc consacrarea constitutionala in art.119 din legea fundamentala. 
In virtutea acestor principii s-au produs mutatii profunde in ceea ce priveste locul si mai ales rolul administratiei publice in sistemul statului de drept. Prin dispozitiile constitutionale, dezvoltate prin reglementarile cuprinse in legea organica a administratiei publice, s-a acordat acestor autoritati o larga competenta si responsabilitate in tot ceea ce priveste rezolvarea problemelor de interes local.
Consiliilor locale si judetene le revine sarcina de a organiza si executa lucrarile edilitare si de gospodarie comunala, de a dezvolta reteaua de invatamant, sanatate, cultura si arta, de a creste gradul de urbanizare a oraselor si municipiilor, sarcini care nu pot fi indeplinite in lipsa unor fonduri banesti care sa fie gestionate de aceste autoritati publice locale. In acest scop, Constitutia prevede constituirea bugetelor locale aflate la dispozitia consiliilor locale si judetene, bugete a caror sursa de constituire o reprezinta si impozitele si taxele locale.
Impozitele si taxele locale reprezinta, in ansamblul veniturilor bugetelor locale, locul cel mai important. Trebuie precizat ca, impozitele si taxele locale sunt reglementate numai prin lege. Constitutia permite consiliilor locale si judetene sa stabileasca si alte taxe, in afara celor reglementate prin lege, pentru serviciile publice nou create pe raza lor teritoriala, in scopul satisfacerii unor nevoi ale locuitorilor, cu conditia ca taxele percepute sa asigure cel putin acoperirea cheltuielilor cu infiintarea, intretinerea si functionarea acestor servicii. Aceste taxe speciale se gestioneaza in regim extrabugetar de catre consiliile locale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti, iar indisponibilitatile ramase la sfarsitul anului se raporteaza in anul urmator cu aceeasi destinatie. Domeniile in care pot fi instituite taxe speciale sunt strict delimitate prin dispozitiile legilor in vigoare.
Impozitele si taxele locale se clasifica astfel:
1. impozitul si taxa pe cladiri
2. impozitul si taxa pe teren
3. impozitul pe mijloacele de transport
4. taxa de eliberare a certificatelor, avizelor si autorizatiilor
5. taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate
6. impozitul pe spectacole
7. taxa hoteliera
8. taxele speciale
9. alte taxe locale
Alaturi ce aceste impozite si taxe locale, se constituie veniturile pentru bugetele locale si amenzile si penalitatile aferente impozitelor si taxelor locale, majorarile pentru plata cu intarziere a impozitelor si taxelor locale, taxele extrajudiciare de timbru, 50% din impozitul pe venitul din trasnferul proprietatilor imobiliare din patrimonial personal.
Impozitele si taxele locale sunt datorate bugetelor locale de catre persoane fizice si juridice care, prin ceea ce detin sau ceea ce presteaza intra sub incidenta prevederilor legale privind impunerea.
Contribuabilii se clasifica astfel:
1. persoane fizice
2. contribiabilii persoane fizice care desfasoara activitati aconomice pe baza liberei initiative(asociatii familiale, asociatii agricole etc. Care nu dau nastere unei persoane juridice)
3. contribuabilii persoane fizice care exercita in mod individual sau prin asociere orice profesie liberala (medic, notar, avocat, contabil expert tehnic, consultant fiscal, arhitect, executor judecatoresc etc.)
4. comerciantii persoane juridice: regiile autonome, societatile si companiile nationale, societatile bancaree si orice alte societati comerciale care se organizeaza si isi desfasoara activitatea in oricare dintre domeniile specifice productiei, prestarilor de servicii, desfacerii produselor sau altor activitatu ecnomice, cooperativele mestesugaresti, cooperativele de consum, cooperativele de credit, sau orice alte entitati persoane juridice care fac fapte de comert
5. unitatile economice ale persoanelor juridice de drept public, ale organizatiilor politice, sindicale, profesionale, patronale si cooperatiste, institutiilor publice, asociatiilor, fundatiilor, federatiilor, cultelor religioase si altora asemenea care desfasoara activitati in domeniul productiei, prestarilor de servicii, comercializarii de bunuri.
Caracteristicile impozitelor si taxelor locale
osunt o sursa stabilade venituri
ofac parte dintre cele mai deschise si transparente impozite
osunt elastice, pot tine pasul cu veniturile, inflatia
opovara fiscala poate fi distribuita in mod proportional si echitabil avand in vedere diferite nivele de venituri 
ocele colectate la nivel local au sanse mai mari pentru a se realiza
ode obicei instituirea de catre guvern a unui nou sistem echitabil si eficient de impozitare, determina ca acesta sa fie nepopular.
1. Impozitul si taxa pe cladiri
Este unul din cele mai importante impozite locale din punct de vedere al ariei de acoperire si volumul incasarilor la buget. Este datorat pentru cladirile aflate in proprietatea contribuabililor, indiferent de locul unde acestea sunt situate si de destinatie. Pentru cladirile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, persoanelor juridice, se stabileste taxa pe cladiri, care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe cladiri.
Se datoreaza impozit pe cladire indiferent daca aceasta este localizata in intravilanul sau in extravilanul localitatilor.
Cladirea este orice constructie situata deasupra solului dar si/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinta sa, si care are una sau mai multe incaperi ce pot servi la adapostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalatii, echipamente si alte asemenea, iar elementele structurale de baza ale acesteia sunt peretii si acoperisul, indiferent de materialele din care sunt constituite. Incaperile reprezinta spatiul din interiorul unei cladiri. 
Daca o cladire este detinuta in proprietate de mai multi contribuabili, impozitul aferent cladirii este datorat de contribuabili in felul urmator:
a) proportional cu suprafata detinuta (in cazul in care sunt stabilite partile individuale)
b) impartind impozitul total la nr de contribuabili (daca nu sunt stabilite partile individuale)


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozite si Taxe Locale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!